Вулканите - много по-опасни за цивилизацията ни

Свръхголемите изригвания стават по-често, отколкото се смяташе
30 ное 2017 21:52, Петя Славова
16
Вулканите - много по-опасни за цивилизацията ни
Снимка: архив, Reuters

Свръхголемите вулканични изригвания, които могат да застрашат нашата цивилизация, като изхвърлят милиарди тонове пепел във въздуха, са по-чести, отколкото се смяташе досега, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Учени от Оксфордския университет установили, че периодът между две свръхголеми вулканични изригвания е средно около 17 000 години. Става въпрос за значително по-кратък период в сравнение с предишните преценки, отбелязаха учените. Това свидетелства, че вулканите са свързани с по-голям риск за нашата цивилизация, отколкото се смяташе досега.

Още по темата

Датиращите от 2004 г. предишни преценки за честотата на тези катаклизми сочеха, че свръхголеми вулканични изригвания има средно на всеки 45 000 - 714 000 години. "Изследвахме наново интервала между две свръхголеми вулканични изригвания и заключихме, че той обхваща между 5000 и 48 000 години, като най-вероятната му продължителност е 17 000 години", поясниха учените. Следователно свръхголемите вулканични изригвания са по-чести, отколкото се смяташе досега, макар да остават редки.

Вулканичните изригвания са преценявани като свръхголеми от вулканолозите, когато изхвърлят най-малко 1000 гигатона вулканична материя в атмосферата, които биха покрили с пепел един континент, биха затъмнили за дълго време небето и биха предизвикали застудяване за десетилетия, пише БТА.

Последното подобно вулканично изригване е било преди 25 000 години в Таупо в Нова Зеландия. То било предхождано от това в Айра в Япония преди около 27 000 години. При всяко от тях били изхвърлени около 1000 гигатона отломки и пепел във въздуха.

Резултатите от изследването са публикувани в Earth and Planetary Science Letters.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
8
 
! Отговори
Човек преди 6 години
Дали Лили ще го преживее за трети път?
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вулканични изригвания е средно около 17 000 години.Последното подобно вулканично изригване е било преди 25 000 годиниТо било предхождано от това в Айра в Япония преди около 27 000 годиниПОТРЕСАВАЩА РЕГУЛЯРНОСТ...
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе тея учени вземат пари за всякакви глупости.Като почнат да правят апокалиптични прогнози за изригвания,затъмнявания,застудявания ......................Добре де колко време ще изригва един вулкан ? Месец,два и ще спре. Ми нали тази пепел ще падне - чиста гравитация - слънчето ще се покаже. Освен това един вулкан няма да затъмни цялото небе,тоест ще има топли места и ще има пренос на топли въздушни маси. Тези статийки са по-скоро за атракция.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега какво ще правим?Спокойно.Мая Маволова ще напише едно протестно писмо за тия вулкани и хубаво ще " ги научи" как да изригват и когаЩе ги " подреди" тяСигурно е
10
1
 
13
 
! Отговори
Съсайъти преди 6 години
Тя пък една цивилизация, да откачи човек.
9
4
 
3
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Голям толеранс. *** разбери кога ще стане. Изглежда ще трябва да питаме някой пишман екстрасенс. Защото от баба Ванга не съм чувал такива работи.
8
3
 
3
 
! Отговори
У НАс вулкани има преди 6 години
У Нас региона от БУргас до София е млада огнена дъга.В Средна гора може да се нагледате на вулканити..ПОгледнете я от Стара планина вулкан до вулкан Млади и здрави богати ..
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много по опасни.От какво.,!.
6
0
 
2
 
! Отговори
Любопитен преди 6 години
Жалко!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛюбопитенНе се знае ,но най-вероятно след 1000 до 10 000 години.
4
0
 
5
 
! Отговори
Малии Ко стана преди 6 години
Това означава че глобалното затопляне ще стане на глобално заледяване .От там липса на храна преселване изобщо Европа ако са заледи тръгваме към Африка .
3
6
 
7
 
! Отговори
Любопитен преди 6 години
Yellowstone кога ще изригне?
2
5
 
9
 
! Отговори
Трол преди 6 години
До 1Шшшттт тихо, Цар Тиква още не й е разпоредил.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова кога ще им сложи Филтри на вулканите че замърсяват въздуха над нормата , или само на бедните българи дето нямат пари и се топлят с въглища и дърва на комините ?