Млечният път убивал извънземни цивилизации!

Смъртоносно поразен бил всеки многоклетъчен организъм
5 дек 2017 21:21,
42
Млечният път убивал извънземни цивилизации!
Снимка: Pixabay

Астрономи от университета Тор Вергата в Рим установиха, че преди няколко милиарда години Млечният път е имал активно ядро. Излъчването от галактиката е можело да убие всеки многоклетъчен организъм, който се е срещал на разстояние няколко десетки хиляди светлинни години от центъра й, предаде БТА.

Предполага се, че Стрелец А - радиоизточник в центъра на Млечния път, е съставен от свръхмасивна черна дупка, фрагменти от свръхнова и облаци от йонизиран газ и прах. Учените са на мнение, че преди около 8 милиарда години Стрелец А е бил активно галактично ядро, излъчващо рентгенови лъчи и дълбоки ултравиолетови лъчения в разстояние на десетки или стотици милиони години.

Учените преценили въздействието на активното галактично ядро върху потенциално обитаеми планети в нашата галактика. Лъчите с дълбока ултравиолетова дължина би трябвало да унищожат атмосферите на обекти, които се намират достатъчно близо до центъра на Млечния път.

Макар радиацията да била значително намалена поради ефекта от обкръжаващите галактичното ядро газове и прах, всички планети, които се намирали на по-малко разстояние от 1000 парсека (3,2 хиляди светлинни години) от Стрелец А, се лишили напълно от газовите си обвивки към края на фазата на активността на ядрото.

Учените заключили, че радиацията от центъра на Млечния път е била смъртоносна за сложни многоклетъчни организми на планети, отдалечени на 2-8 хиляди парсека от Стрелец А. Едноклетъчните са можели да издържат на въпросното излъчване, но загивали на разстояние 0,25-0,81 килопарсека от ядрото на галактиката.

Данните от изследването, качени на сайта arXiv.org., са съобразени със светимост на активното галактично ядро, която се равнява на 10-100 % от т.нар. критична светимост, известна също като граница на Едингтън.

Става въпрос за максимална светимост на тяло, която е налице, когато насочената навън сила на радиацията се уравновеси с насочената навътре гравитационна сила. В такъв случай се говори за хидростатично равновесие. При превишаване на този предел се появява силен звезден вятър и вещество от обекта започва да изтича в междузвездното пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Шотландия в едно купе във влака пътували астроном,физик и математик.Минавайки край поляна те видели черна овца.Астрономът казал:"А, излиза че в Шотландия овците са черни".Физикът:"Не, някои от овците в Шотландия са черни." Математикът:"Явно е,че в Шотландия съществува поне една поляна, на която има поне една овца, на която поне една страна е черна."
35
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Доказателствата за съществуването на черните дупки не са директни, а само косвени, т.е индиректни.За черните дупки се съди само по излъченото рентгеново и гама - лъчение.Но това лъчение може да има друг характер и друг източник, нали?
34
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Анонимен 35Да, знам за границата на Чандрасекар, но пак ти казвам, че много модели в астрофизиката и теоретичната физика не са 100 % достоверни, докато квантовата механика не се съгласува с гравитационните теории.Освен това има алтернативни теории на ОТО на Айнщайн.Никой не е сигурен, че ОТО на Айнщайн е най-добрата теория за гравитацията.
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чувал ли си за границата на Чандрасекар?И че няма частица, която да издържи на огромната гравитация над тази граница.Всичко това е изчислено във физиката.
32
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Черните дупки пътво се образували, после се изпарявали.Това е АБСОЛЮТЕН АБСУРД."ЧЕРНАТА ДУПКА" не е капка да се изпари, изобщо тая теория е толкова изкуствена, че куца отвсякъде.Че даже написали формули за времето на изпарение на черните дупки.Голям смях!
31
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ако приемем, че черни дупки съществуват, това значи, че една сила(гравитацията)започва да пробладава над всички останали сили(електромагнитни, силни и слаби), което е много малко вероятно.Защото в природата винаги има някакъв баланс и равновесие.
30
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Безкрайно голяма маса и безкрайно голяма гравитация не съществуват, тия понятия са математическа абстракция.Затова е много съмнително, че черните дупки съществуват.Иначе математиците могат да драскат всякакви теории за черни дупки и за безкрайности.Но във физиката всичко трябва да се докаже ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доказано е, чр всеки обект, който тежи над определена граница и в него не действат други сили ,започва да се свива до безкрайност, тоест става черна дупка.
28
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Може да се окаже, че черните дупки ги няма реално, а се появяват във физиката, защото не можем дефинираме началните условия за да решим уравненията в теоретичната физика.Изобщо в теорията на черните дупки има много въпростителни.
27
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дупките съществуват, доказано е, по научен път.
26
0
 
6
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
До Анонимен 26Гравитационните вълни не доказват. че черните дъпки задължително съществуват.Гравитационните вълни могат да се създават от всеки обект с ненулева маса.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черната дупка е място където, ако влезеш, започваш да тежиш толкова много, че се разплескваш не само ти, но и атомите, които те изграждат.
24
0
 
1
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Горките животинки!Толкова тъжно ми стана...
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
теорията че за извънземните може да се каже и извънгалактическите радиацията може да е като слънцето за всяко земно същество дали са я обмислили.
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верно, че физиката м9и е тъмна Индия. Та, ще пия една ракия. А по въпроса със жената... Може ли вместо моята да опъна твоята?
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че галактиката има също "обитаема зона", е ясно мноооого отдавна. Тя естествено е далече от центъра. Това също е ясно. И какво точно "ново" казват тези учени?
20
0
 
10
 
! Отговори
Предполагам, че .... преди 6 години
Както може да се предположи в предполагаемата теория в която учените са предположили, че предполагаемата звезда по предполагаеми причини е започнала да излъчва предполагаемо количество предполагаемо смъртоносни лъчи за предполагаемите обитатели на близките звездни системи. В превод на разбираем език : Бля-бля-бля-бля .....
19
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Най-голямата черна дупка , която знам , че я има - черната каса на ГЕРБ - там потъват и изчезват много от парите на България.Другата е касата на ДПС - нея я командват Ахмед Доган и Христо Бисеров.
18
2
 
8
 
! Отговори
Уфф преди 6 години
Млечния път няма ли да мине през жълтите павета.И там има извънземни.Само 240 са.
17
7
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Има няколко вида извънземни, едните помагат на САЩ, другите на Русия, за Китай- не знам.Сега основният въпрос е кои ще излезнат по-силни, от това зависи кой ще е победителят в голямата игра - дали Русия или САЩ .