Кое прокуди рибата от Черно море? Планктонът!

Високите температури на водата също са се отразили
14 дек 2017 08:45,
19
Кое прокуди рибата от Черно море? Планктонът!
Снимка: flckr

Необичайният цъфтеж на планктона, който тази пролет направи морето тюркоазено синьо намали рибните ресурси в Черно море. Явлението намалява прозрачността и кислорода, лишава от слънчева светлина, твърдят специалисти.

Феноменът, който "оцвети" морето в наситено изумрудено синьо, не бе наблюдаван досега. Може само да гадаем какво е станало във водата - дали става въпрос за химична, биохимична или биологична реакция. Учените на този етап не споделят каква е истината или просто не я знаят. Това каза Йордан Господинов, изпълнителен директор и представляващ Асоциация на риба и рибни продукти "БГ ФИШ".

Едно от неговите предположения за необичайно слабия улов също е липсата на нормален цъфтеш на планктона, който оставил рибата без храна и по-голяма част от екземплярите останали малки.

"Хранителната верига започва с планктона. Планктона го яде прословутата цаца, с която се хранят по-големите риби - сафридът, леферът и паламудът. Всъщност така се затваря веригата", разясни Господинов. Подобно застрашително намаляване на размера се наблюдавало тази година и при хамсията, черонокопа, сафрида.

В същото време според част от рибарите в Бургаско обяснението за тревожния улов на цацата е в увеличената популация на делфините. Те пресмятат, че един делфин изяжда по около 20 кг риба всеки ден. От Асоциацията отхвърлиха тази информация, а според тях по-скоро нова за нашите води медуза също била една от причините за малкото риба. Ставало въпрос за така наречената гребеновидна медуза, която се размножавала много бързо и изяждала планктона, с който се хранела цацата.

Високите температури на водата също се отразили неблагоприятно, смята Господинов. Водата била топла до края ноември и това прогонило проходните риби, които идвали от Босфора - лефер, чернокоп, паламуд, зарган.

Паламудът тази година не дойде въобще, чернокоп също няма, казват созополски рибари.

Миналата година чернокоп започнали да вадят още в края на август, а след два месеца рибата се угоила толкова много, че станала голяма колкото лефер. Тази година вадили от мрежите малко цаца, рапани, миди, попчета.

"Рибата изчезна, тази година и чернокопът, и сафридът, и барбунът е слаб. т. е. нещо в хранителната верига липсва", твърди Господинов пред БТА. Той съветва хората да не купуват риба от крайпътни фургони. Дребната риба се считала за прясна до 4-5 часа след като е уловена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Триацетат преди 6 години
Просто водата в Черно Море стана много мръснa. Ок
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се казва "кое прокуди.....", а "какво прокуди....." Ама че неграмотници! Ужас!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МРЪСОТИЯТА
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
едно нещо не съобразяват хората,рибата не е безкрайна,един път годишно се размножава а всеки ден се лови в промишлени количества,не става така,трябва и акъл,не само сила
14
0
 
3
 
! Отговори
Azliv преди 6 години
E, ama se uvelichat boinite bg podvizi na bg marina, bg flota, kruiznite korabi, drazkite uchenia i popadenia na nato, boinite militer uspehi na nato, zaedno s bg velik voinik v chernomorskia region...:-)
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плактони, цаци, медузи, сафриди... бурлески всякакви. Само и само да не си признаем, че ние и нашата дейност сме в основата на почти всяка беля по света.
12
11
 
6
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Липсата на риба се обснява с увеличения Путинопланктон който хрупа всичко което мърда. Лично Путларах Акбар ги е пуснал от градчето Анапа и става мазало...
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Попчета има.Не е сезонна(пасажна), а постоянно обитаваща риба.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DaФекалиите са органичен материал и могат да имат влияние само в много ограничен локален район, да не говорим че се изградиха много пречиствателни станции и водата реално е много по-чиста последните години. А химия се излива от къде и кой?
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички, дето се цепят тук неподготвени, не отчитат един стар факт: Ч.море си има цикъл на увеличение и намаляване на популациите, независимо от делфини, рибари и т.н. . Този цикъл се повтаря през 8-10 години. Другото е али-бали.
8
2
 
19
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Планктона се храни с органични вещества. Нашите хотели и ресторанти се грижат за планктона. Но...делфините пак виновни !
7
4
 
11
 
! Отговори
Da преди 6 години
Риба няма заради траншовете бракониерски, които изорават цялото дъно, отделно цялата .нария и химия се излива вътре.. и още една гл.упост от статията - именно сафридена беше тази година!!!!
6
1
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
И какво ги правят тази рибки колкото нокът рибарите ми е безкрайно интересно?
5
2
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Хайде стига с тези еко-гей простотии - популацията на делфини в Черно Мора е нарастнала поседните години. Няма как кораб да убие делфин това е налудничева глупост!
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Липсва, защото рибарите събират рибки колкото нокът и се радват, че са големи рибари!
3
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Където водата е топла живота в морето кипи. На нашето крайбрежие водата е отвратително студена. Смешно е да се твърди, че топлата вода прокудила рибите. Също е смешно безмозъчните рибари да обвиняват делфините че изяждали рибата. Изобщо само смешници. Риба няма заради безразборния улов и промишленото замърсяване.
2
5
 
6
 
! Отговори
zoro преди 6 години
Twrsene na gaz...Tova e prichinata.
1
13
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ам кораби в черно море са виновни за смьртта на 110 делфина и останалатариба ние риба не консумираме защото не се знае какво се яде