Суша! Суперчовеци... Хората изчезват от Земята!

25 причини, които могат да доведат до изчезването на човечеството
25 дек 2017 07:45,
46
Суша! Суперчовеци... Хората изчезват от Земята!
Снимка: flckr

Миналата година световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг предупреди, че на човечеството едва ли му остават още 1000 години на Земята. Той призова колкото е възможно по-бързо да бъдат създадени колонии на други подходящи за живот планети в Слънчевата система, тъй като изтреблението вече е неизбежно. На основата на тази прогноза американски медии определиха 25 причини, които могат да доведат до изчезването на човечеството в следващите 10 века.

Пренаселване

Голяма част от изследователите на този проблем се съгласяват, че максималният капацитет от хора, които Земята може да издържи, е между 9 и 10 милиарда души. По данни на ООН предупредителната бариера от 9 млрд. души ще бъде достигната през 2050 г., а през 2100 г. ще бъде премината червената линия на 10-те милиарда.

Ядрен апокалипсис

За това е достатъчно натискането на едно копче. Ще успее ли човечеството да се контролира още дълго? Тази задача става все по-сложна, защото все повече държави се сдобиват или искат да се сдобият с ядрено оръжие.

Устойчивост срещу антибиотиците

Макар учени от САЩ наскоро да успокоиха, че са на път да създадат нови супербиотици, човечеството бързо се приближава към момента, когато всички съвременни антибиотици ще бъдат напълно безполезни срещу еволюиращите и мутиращи микроби.

Гама-излъчване

Малко вероятно е, но е възможно взрив (хипернова) в далечна галактика да освободи такова огромно количество енергия, че това да се отрази на живота на Земята. Една от възможните последици е появата на неочаквани мутации.

Промяна на магнитните полюси

Магнитните полюси на Земята вече няколко пъти са сменяли положението си през предишните епохи и някои теоретици смятат, че това е повлияло на развитието на нашата цивилизация. Възможно е в близко време да преживеем още една такава промяна, която би могла да доведе до унищожението ѝ.

Кибервойна

Това е пряко свързано с тероризма и нарастването на броя на участниците на световната сцена. Докато преди няколко десетилетия малки организирани банди действаха на местно ниво, днес те могат да нанасят вреда на целия свят само с едно натискане на клавишите и да създадат невиждан хаос.

Изтощаване на природните ресурси

Учените отбелязват, че все по-големият “преразход” на ресурсите на планетата води до “изчезване на гори, суша, недостиг на питейна вода, ерозия на почвата, загуба на биоразнообразие и увеличаване на въглеродния диоксид в атмосферата.”

Суперколайдери

Големият адронен колайдер на ЦЕРН помага на учените да разберат как е устроен светът. Съществува обаче страх, че е възможно по случайност да бъде създадена черна дупка, която да го погълне.

Суша

Еколози отдавна бият тревога, че запасите на питейна вода по света застрашително намаляват и са сред първите, които ще се изчерпят. Сушата ще направи невъзможни за живот големи пространства, а една от големите бъдещи заплахи са именно войните за вода.

Апатия

Фактът, че все още нищо не е унищожило чевечеството до ден днешен, може да накара хората да възприемат апокалиптичните събития като съвсем малко вероятни и това да ги остави неподготвени срещу бедите.

Глад

Ако четете тези редове, вие вероятно възприемате храната като даденост. Но не е далече моментът, когато човечеството вече няма да може да се изхранва поради пренаселването и изчерпването на ресурсите, за които вече стана дума.

Свръхчовеци

Благодарение на големите постижения в генетиката създаването на “дизайнерски” бебета вече е реалност. Какво би могло да спре правителствата по света в един момент да поискат да създадат армии от свръхчовеци. Така изкуствено създадена еволюция може да доведе до изчезването на човечеството.

Сива слуз

Така учените наричат хипотетичен инцидент, при който неконтролируема самовъзпроизвеждаща се нанотехнология ще се разраства дотогава, докато напълно превземе Земята.

Биологична война

Доколкото генното инженерство става все по-развито, съвсем скоро чрез него ще може да се вършат непоправими злини ако то е в ръцете на лоши хора. Не е изключено устойчивостта срещу антибиотиците например да не е случайна, а преднамерена.

Слабо възпроизводство

Много се говори за презаселването, но опасност представлява и обратната тенденция. В развитите страни семействата имат по едно дете или изобщо нямат. А кога изобщо ще престанат да се раждат деца? Япония например вече е изправена пред почти катастрофална демографска криза.

Пришълци

Повечето учени не се съмняват в съществуването на извънземен живот. При това на по-високоразвита от нас цивилизация. Затова и известни хора като милиардера Елън Мъск например са против това да се изпращат съобщения в Космоса чрез програмата за изкуствен интелект. Ако са много по-умни от нас, има голяма вероятност извънземните да поискат да ни подчинят.

Слънчеви бури

Макар засега повечето слънчеви бури да са сравнително безопасни, известно е, че те влияят негативно на енергосистемата ни. Една изключително мощна слънчева буря обаче би могла да създаде хаос, който бързо може да доведе до гибел.

Меркурий

Учени отбелязват, че има 1% вероятност орбитата му да стане нестабилна заради гравитационното привличане на Юпитер. Моделиране разкрива 4 сценария за развитие на ситуацията: изхвърляне от Слънчевата система, падане върху Слънцето, сблъсък с Венера и сблъсък със Земята.

Глобално затопляне

Това е една от най-често споменаваните напоследък причини за евентуалния край на света. Промяната в климата води до неочаквани по сила природни катаклизми и до повишение на нивото на световния океан, което би потопило гъстонаселени части от сушата.

Астероид

Една от най-популярните теории за измирането на динозаврите е, че това е станало именно заради падане на космическа скала. Хората биха могли да избегнат тази потенциална опасност, ако не бяха толкова заети да се бият едни срещу други.

Мегацунами

Промените на климата водят до нестабилност в екосистемите. Една от последиците от такава нестабилност е възможността за поява на мегацунами. Макар да не биха могли да унищожат цялото човечество наведнъж, вълните може да са достатъчно мощни, за да нарушат равновесието и да доведат до низходяща спирала.

Супервулкан

През октомври т.г. учени предупредиха, че супервулканът Йелоустоун в САЩ може да изригне по-рано от предвиденото и да затрие живота не само на този континент, но и на цялата планета. За по-ясна представа – унищожаването на Помпей от Везувий ще е детска игра в сравнение с подобно събитие.

Изкуствен интелект

Засега неговото всевластие е обект главно на научната фантастика, но развитието му е толкова неудържимо, че все повече хора се питат кога ли машините ще вземат господството, превръщайки хората в свои роби.

Край на американското влияние

Тази причина изглежда странна в контекста на останалите, но според експертите краят на американското световно лидерство може да доведе до спад на икономиката и до безредици.

Информационна война

Лесният достъп до информация чрез интернет е едно от големите постижения на човечеството, но фалшивите новини са на път да го превърнат в неговата противоположност. Ще се справят ли хората с тази ситуация, или ще започнат да се избиват един друг от параноя?

(24 часа)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер с него и ***
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как бе с двамцата сиромаси да се подиграе е важно те завалиите са дечица на съвремието
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оф това да нее като оня де върти бела роза до ден днешен абре мили ти нали нямаше да наподобяваш творението на простотията а умнико неземен *** може да се подиграваш нали уста големи господин номер 1 номер 1 отзад напред на подигравките на нормалните хора върви на село
39
1
 
4
 
! Отговори
Фффф преди 6 години
Отдавна го смятам хокинс за псевдоучен...тази статия го потвърждава.
38
3
 
7
 
! Отговори
Здравейте преди 6 години
Нинова приватизира държавните заводи и хората нямат работа и умират от глад
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко Молекулата даде земите на Вашите деди да бъдат мушкани, пробивани и дренирани с химикали, които замърсиха водата в България за 10 000 години.България спечели от ПЕТРОЛНИТЕ ФИРМИ 300 000 ДОЛАРА, А СЕГА ВИЕ(НАРОДА) ЩЕ ПЛАТИТЕ ЗА РАК 2 000 000 ЛВ.КЪДЕ ВИ Е ДАЛАВЕРАТА, ЧЕ ПАК ИЗБРАХТЕ БОКО МОЛЕКУЛАТА?ГЛУП***ЦИ! КОГАТО ЗАБОЛЕЕТ ОТ РАК, КОЙ ЩЕ БЪДЕ ВИНОВЕН? Вие сами сте си виновни!!!Хората в Добруджа протестираха и гласуваха срещу ДРЕНАЖА, но това не спря фирмите. В момента се дренира пак
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради един Лукойл и страни като Норвегия човечеството ще загине! Имате два избора. Да умирате и да боледувате от РАК. Да започнем ядренна война и да убием майки, бебета и деца или ДА ЗАБРАНИМ НА СТРАНИ КАТО НОРВЕГИЯ ДА ПРОДАВАТ И ПОЛЗВАТ ПЕТРОЛ. ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕНЕРГИЯ ОТ ПЕТРОЛА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАМЕНЕНА НА 80% ОТ ЯДРЕННА И СЛЪНЧЕВА. ДОМАШНОТО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ПРЕЗ ЗИМАТА ТРЯБВА ДА Е БЕЗПЛАТНО.Ако не спрем да горим петрол за производство на енергия РАК ще погуби Вашите деца, майки, бащи и н
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всички ще умрем!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че какво, против свеъхчовеците имате ? То с вашата завист, те сами ще се гръмнат ...
33
1
 
31
 
! Отговори
Maks преди 6 години
Само една е причината - Глупостта човешка. Тя ще унищожи и хората и планетата. Човека е раковото образувание на тази планета !
32
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Теориите на Хокинг нямат никакви експериментални доказателства, те граничат с фантастиката.Само на квантовата механика може да се вярва, а какво става на разстояния стотици светлинни години..............един Господ само знае.Защото никой не разбира гравитацията.
31
1
 
19
 
! Отговори
Ку-Ку преди 6 години
В днешно време годишно се пропиляват няколко милиарда тона хранителни продукти, защото всички производители или прекупвачи с такава възможност ги предлагат на пазарите на най-платежоспособните клиенти в богатите страни в желанието си да ги продадат максимално и като количество и като добра цена. Но клиентите им там, разбира се, няма как да закупят, или изядат, всичко което им се предлага.
30
6
 
24
 
! Отговори
научен а(в)строфизик преди 6 години
първите които ще изчезнат са българите за съжаление!От друга страна няма да се наслаждаваме на агонията на останалите!Честита Коледа урунгели - никои няма слабоста да бъде вежлив! Това е България!
29
1
 
30
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Алчността на хората е огромна, заради нефт, газ и злато ще унищожат земята.Ще има недостиг на енергия и чиста питейна вода, защото водата ще е замърсена с химикали.Идват тежки времена, много нации няма да оцелеят.
28
4
 
8
 
! Отговори
д-р Лектър преди 6 години
Е па за къв глад бълнувате при 10 милярда човеци бре !?!
27
11
 
14
 
! Отговори
Ханс преди 6 години
На тоя пишман физик никой немаше да му обръща внимание на бълнуваниците, ако не беше сакат...
26
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната доза глупост - повечето причини са абсурдни.
25
12
 
4
 
! Отговори
Скарлет преди 6 години
Эагадъчната планета Нибиру неумолимо се приближавала към Эемята!!! Тя почти е била эастанала пишат експерти между Эемята и Луната и се виждала с просто око!!! Ако не се получи апокалипсис все пак си имаме Йелоустоун!!!
24
2
 
27
 
! Отговори
Тесла преди 6 години
И кой е виновен за новите вируси които уж еволюират а всъщност биват създавани в тайни лаборатории я на ЦРУ , я на някой ФАРМА гигант като БАЙЕР ! И кой е виновен за затрупването на Земята с тонове пластмаси и стари таратайки и т.н. *** КОРПОРАЦИИТЕ които имат свръхпроизводство! И кой е виновен ,че се харчат всичките ресурси толкова бързо а не са търсят ЕКО аналози ПЕТРОЛНИТЕ ГИГАНТИ ! И кой е виновен ,че правят в момента ПЛАН как да се оттърват от вас по един или друг начин уж ЕСТЕСТВЕНО !?
23
3
 
10
 
! Отговори
Тера Мадре преди 6 години
7 милярда егоисти ,не ми трябват.