Случайно откритие: Самовъзстановяващо се стъкло!

Всъщност Ю Юнагисава тествал слепващи материали
28 дек 2017 22:30,
12

Японски учен откри случайно нов тип стъкло, което се възстановява след счупване само с притискане на парчетата заедно, съобщи АФП.

До навлизането на новия вид стъкло в производството обаче ще минат години.

Ю Юнагисава от университета на Токио разказа, че е открил новия материал, докато изучавал адхезиви (слепващи материали) за мокри повърхности. В лабораторен експеримент той счупил на две направено от него стъкло. След това, когато притиснал две парчета на стайна температура за 30 секунди, те се слели.

Възстановеното стъкло изглежда доста здраво - когато към двата му края бъде закрепена пълна бутилка, то не се чупи.

Стъклото е органично, близко до акрилното. То се произвежда от свързване на полимера полиетер и тиокарбамид. Водородната връзка между тях придава на стъклото самосвързващите се свойства.

Постижението може да удвои и утрои живота на много стъклени изделия, на автомобилните стъкла и строителни материали. Прототипът обаче не е идеален, защото здравината му отслабва над температура от 40-45 градуса Целзий.

Други учени са демонстрирали подобни свойства с каучук и гелове, но Ю Юнагисава е първият, получил ги с вид стъкло, без да трябва предварително да го стопява.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Нашите учени от БАН се занимават с далеч по-важни неща,например:как е подействала радиацията от Чернобилската атомна централа в/у Мелнишкото вино.Изследването е от 86 до 92г,като изследванията продължават до пълно източване на държавния бюджет.
7
6
 
3
 
! Отговори
СЛава преди 6 години
Вижте снимки на Вашингтон отгоре. ТАм преди милиони години катастрофирал наш боен кораб..Има спомени за нагли наркомани на власт в тн вътрешна слънчева система отпреди това.Не дават да се пренасят лечебни напитки в стъкло.БОйни катери летящи спират нашите военно транспортни кораби и ги претърсват САмо БОГ ИВАН IYI усПял да пренесе лечебни напитки в качествено дебелостенно стъкло.Благодарение на бутилките и досега сме добре../позлвали ги за производство на милиарди тонове стъклоподобни смеси
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яката работа !
5
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На автомобилните стъкла им мисля същото, каквото и гнусните шоферски мутанти. Бой по миризливите долни прасета.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма "органично" съкло. Има стъкло (съдържащо силиций) и полимери.Тоест, прозрачни пластмаси имитиращи стъкло.
3
3
 
5
 
! Отговори
д-р Исня преди 6 години
Поли каза, че мери бикините, ама кои точно, не спомена!
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стъклото е силициев двуокис и няма нищо общо с полимерите.
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Стъклото е органично, близко до акрилното. То се произвежда от свързване на полимера полиетер и тиокарбамид."Само да спомена, че е невъзможно стъклото да е "органично" без значение какви материали са вложени в създаването му.