Кога Слънцето ще "погълне" Земята?

Още интересни факти за централната звезда на Слънчевата система
3 яну 2018 14:15,
67
Кога Слънцето ще "погълне" Земята?
Снимка: Pixabay

2018-та започна със Суперлуна, а днес Земята се намира в перихелий - точката от орбитата си, която е най-близо до Слънцето. По този повод в. "Дейли експрес", цитиран от БТА, предлага няколко любопитни факта за централната звезда на Слънчевата система:

Перихелий - афелий
Земята се движи около Слънцето в елипсовидна орбита. В най-близката точка от нея - перихелий, планетата се намира на около 147,1 милиона километра от централната звезда. В най-отдалечената й точка - афелий в началото на юли, разстоянието е около 152,1 милиона километра.

Размери
Слънцето съставлява около 99,86 процента от общата маса на Слънчевата система, а диаметърът на тази планета е над сто пъти по-голям от земния.

Път
Слънцето орбитира около центъра на галактиката Млечен път. За едно негово завъртане около галактичния център са необходими около 250 милиона години. Орбиталната скорост на Слънцето е около 225 километра в секунда.

Температура

Смята се, че температурата на слънчевата повърхност е между 5000 и 6000 градуса Целзий, докато тази във вътрешността му достига до 15 000 градуса Целзий.
Топлината на Слънцето се дължи на превръщането водородни атоми в хелий в процес, известен като термоядрен синтез.

Прогноза
Слънцето е класифицирано като звезда от тип жълто джудже. В края на жизнения си път то ще стане по-голямо и по-ярко, превръщайки се първо в червен гигант, а след това в бяло джудже. Когато стане червен гигант, Слънцето ще "погълне" Меркурий, Венера и Земята. Очаква се Слънцето да изчерпа запасите си от водород след около пет милиарда години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
14
 
! Отговори
Shadow преди 6 години
Четете ли това, което пишете или само си драскате ей така за спорта?...планетата се намира на около 147,1 милиона километра от централната звезда...Има ли друга звезда в слънчевата система?...Слънцето съставлява около 99,86 процента от общата маса на Слънчевата система, а диаметърът на тази планета е над сто пъти по-голям от земния...Слънцето планета ли е?...Топлината на Слънцето се дължи на превръщането водородни атоми в хелий в процес, известен като термоядрен синтез...Моля! Неясно е!
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали Слънцето ще погълне Земята, та дори и Венера и Меркурий не е съмсем сигурно. Не е малка вероятността при разширяването си Слънцето да "изтреля" тези планети в междузвездното пространство.
42
0
 
14
 
! Отговори
1912 преди 6 години
Слънцето съставлява около 99,86 процента от общата маса на Слънчевата система, а диаметърът на тази планета е над сто пъти по-голям от земния.Значи слънцето е планета така ли? :D
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
масата на слънцето намялава..И защо да намалява масата на слънцето? С какво губи маса?Гравитацията му е толкова силна, че единствено частици без маса като фотоните могат да го напуснат. Отделно гравитацията му привлича всичко което няма необходимата скорост за да я избегне.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 27Тъпако за термоядрения синетз се изразходва /гори/ водород. Наоколо около Слънцето няма кислород за обичайното горене и масата на слънцето намялава.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 40Хахах ти да не си пишеш на себе си или искаш да пишеш до 37. Нищо все пак със себе си спориш 40 нали ти си писал като номер 35!Хахаххахах и ще загубиш спора със себе си.
38
3
 
1
 
! Отговори
seira преди 6 години
ПО ПОВДИГНАТАТА ТЕМА В СТАТИЯТА, ПРЕПОРЪЧВАМ ДА ГЛЕДАТЕ НАУЧНО-ПОПУЛЯРНИЯ ФИЛМ "ГРЪМ ОТ ЯСНО НЕБЕ" НА ДЕЙВИД ТАЛБОТ.СЛЕД ТОВА НЕКА КОМЕНТИРАМЕ!АМИН!
37
0
 
3
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
Самият факт, че оспорваш думата "разпръскване" след като терминът е scatter и по дефиниция от английски се превежда точно като разпръскване (разсейване също може да се използва, не е проблем да се използва и да се разбере за какво става дума) и в крайна сметка няма абсолютно никакво значение в конкретния случай, говори колко си озлобен и неразбиращ материята.
36
5
 
1
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Ей няма насита тоз Борисоффффф ,беееее....не му стига само България и Западните Балкани.
35
0
 
12
 
! Отговори
Тео преди 6 години
'Слънцето съставлява около 99,86 процента от общата маса на Слънчевата система, а диаметърът на тази ПЛАНЕТА е над сто пъти по-голям от земния.' ... я пак?!? Ко речи?!?
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До35Ти си промит от всякъде и си невеж като амеба! Сега към 4-ти километър да отиваш ама по-бързичко
33
1
 
7
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Ти си пълен *** и невежа, не се изказвай по неща, които не са ти изобщо понятни.Слънчев вятър e потокът от заредени частици от Слънцето. А Слънцето го виждаме жълто/червеникаво заради спецификата на атмосферата ни и начина, по който светлината се разпръсква в нея. Ако имаше поне малко идея от физика и/или графика нямаше да плещиш такива тотални простотии, ама то днешните *** си мислите че гугъл налива и мозък...тц
32
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето въпрос за слънцето.Кой две неща могат да унищожат нашето слънце?
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 31Провери дали слънцето има термо-ядрен ситенз пък после ако искаш обвинявай, а това го знам доста отдавна
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до30 добре си го презаписал като информация!
29
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 28 или 25Смени си ДИЛЪРА АМФЕТО. Слънчев вятър няма има изригване на ПЛАЗМА!!!!!Слънцето е БЯЛО, а се вижда жълто защото на повърхността му е по топла от ядрото защото става термо-ядрен синтез.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Слънцето не е планета бе. И освен това не е възможно в центъра му температурата да е само 15 000 градуса по Целзий.
27
2
 
10
 
! Отговори
До 27 преди 6 години
Маса <=> енергия. Човека правилно си е написал - гори и масата му намалява. Това се случва по 2 начина основно - от порвърхонстта поради слънчевия ватър (много висока температура на повърхността и електрони и протони се "издухват/изпаряват") и другия е чрез сливането в ядрото, където част от масата се превръща в енергия и се излъчва от звездата. А фазите са нещо друго. То не е само до гугъл, требе си и мозък, а много хора го имат и са го имали и без гугъл...
26
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимендо 25Верно ли гори масата му!!!!! Я чичо ти гугал питай за слънцето и фазите на червен гигант и син гигант. И си смени дилъра моля те, че да не кажеш "земята е плоска"!
25
1
 
2
 
! Отговори
о преди 6 години
има време