TwinRay – соларният самолет като "Ферари". Български е!

Проектът е разработен от Добромир Добрев и Явор Христов
Обновена: 15 яну 2018 07:32 | 15 яну 2018 07:30,
28
TwinRay – соларният самолет като "Ферари". Български е!
Снимка: Facebook

Българи проектират самолет, който се зарежда само от слънчева енергия. TwinRay ще има обща площ от 40 кв. м. соларни клетки, които улавят слънцето и при перфектни условия ще зареждат батериите му напълно безплатно за един ден. Самолетът ще има опция да ползва и станция за зареждане.

Проектът е разработен от Добромир Добрев и Явор Христов. Професионално и двамата работят в IT сферата. Явор се самообучава в областта на авиацията и авиоинженерството, след което намира и ментори, които да му помагат в ученето. Освен съосновател, той е и главен дизайнер на соларния самолет.

Първоначално идеята за TwinRay е на Явор, който я споделя на своя приятел Добромир. Не след дълго, той също се вдъхновява и започва да помага с бизнес съвети за бъдещия електрически самолет. Така постепенно започва съвместната им работа.

В рамките на около година компанията им TwinRay, основана през 2016 г., се разраства и към екипа на Явор и Добромир се присъединяват още 5 човека, с които работят заедно – Иван Цинцев, който е главен инженер, електрическите инженери Димитър и Калин Лилови, Борислава Петрушова – PR и маркетинг експерт и Тодор Кръстев – самолетен инженер с опит в "Луфтханза".

Името на самолета TwinRay идва от английската дума за рибата скат- stingray.

"Хрумна ни, защото той се носи плавно във въздуха, подобно на небезизвестния представител на морската фауна във вода. Променено в думата обаче е Twin, което има двуяко значение – от една страна, защото компанията има двама основатели, и от друга – защото има две перки", обяснява пред "Труд" Добромир Добрев.

"Самолетът е с форма, наподобяваща летящо крило, за да бъде уникален баланс между скорост, маневреност и огромна площ за соларните клетки. Кабината е широка и удобна, с размери два на три метра. Целта е тя да бъде максимално комфортна за пилота. Отвън във финалния си дизайн TwinRay ще е поредица от плавни форми, наподобяваща морското животно скат. Отвътре той ще бъде смесица от хипер-спортна кола, като Ферари например, и удобен лукс", уточнява Добромир.

Само на батериите си самолетът ще може да лети между 2 и 2:30 часа, като се включи соларното зареждане, продължителността на полета се увеличава до 3-4 часа, което прави приблизително 600 км разстояние.

Самолетът използва електрически мотор, който в стандартен режим предоставя 40 конски сили, а при максимално натоварване – 100 конски сили.

Нестандартното в самолета е, че ще има вградена селфи камера за по-голяма безопасност на полета.

С проекта си Добромир и Явор участват в конкурс на "Боинг", като ще го презентират пред експертно жури в Шанън, градче в Ирландия. Общият брой на участниците във финала на състезанието е 16, селектирани са от над 200 кандидати от различни страни. До края на януари ще стане ясно дали ще се включат в акселератора.

"Независимо дали ще бъдем избрани или не, получаваме възможност за сътрудничество с "Боинг", което смятаме да използваме по най-добрия възможен за нас начин", казва Добромир.

Предстои изграждането на първия прототип на TwinRay, който ще бъде макет 1 към 10, с него ще демонстрират летателните му способности пред по-широка публика. След това ще бъде построен първият цялостен прототип, който се очаква да бъде на пазара до 2019 - 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари