Фосилизирана гора на 280 млн. години открита в Антарктида

Там някога е имало широколистна гора, твърдят геолози
16 яну 2018 12:00, Елка Василева
40
Фосилизирана гора на 280 млн. години открита в Антарктида
Снимка: архив, Reuters

Геолози откриха фосили на дървета на 280 милиона години, които свидетелстват за най-старата известна полярна гора в Антарктида, съобщи в. "Индипендънт".

Ерик Гълбрансон и Джон Исбел от университета на Уисконсин-Медисън откриха древните спесимени сред скали на Трансатлантическите планини, където някога е имало широколистна гора.

Екипът преди намери фрагменти от 13 дървета на възраст над 260 милиона години.

Това означава, че в района е имало гора преди появата на първите динозаври в края на пермския период.

Полярната гора е расла на географска ширина, където вече няма растителност.

Учените мислят, че растенията там трябва да са били много издръжливи. Те са живели половин година в пълна тъмнина, а след това до пет месеца на непрекъсната светлина.

През пермския период Антарктида е била много по-топла от сега. Навремето Белият континент е бил част от от суперконтинента Гондвана, от който са се откъснали днешна Африка, Южна Америка, Арабия, Индия, Австралия. Там са расли мъхове и папрати. Според геолозите през цяла Гондвана са минавали гори.

Проф. Гълбрансон каза, че специалистите знаят за фосилите в Антарктида от около 1910 г., но по-голямата част от района остава неизследвана.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
3
 
! Отговори
До ЖОКЕРА преди 6 години
Много ми е смешно когато хора като теб говорят врели некипели , това ,че говориш някаква ОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ПР не значи ,че това е реалността там младеж ! Почети малко из нет-а ,поразгледай видеа , публикации на тази тема за АНТАРКТИДА и то на английски език не смешните български медии и тогава пак говори ! Ползват я за ПОЛИГОН ЗА ЕКСПЕРИМЕНТИ и отделно не казват какво са намерили под леда и в пещерите там !Всичко е засекретено ама ти си вярвай ,че е заради ресурсите само НАИВНИТЕ ХОРА са бол!
16
3
 
3
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
До СуекаСуек забранено е да се разработват полезните и изкопаеми защото в момента е със статут "ничия". Иначе ходи се разхождай там никой не ти пречи
15
4
 
2
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
До АнонименМоля ти се не говори за ромбични координатни мрежи защото няма такова чудо. Местоположение на точка се определя или с квадратна координатна система или по азимут и разстояние. Сега вече може и с Джипиес хаха! Ти забелязваш ли кое е невероятното в цялата тази работа!!?? Правени са преди 16 век , Антарктида с релеф без лед, точност на на изображението - почти като космическа снимка ! И това преди столетия! Какви са тези статии...какви са тези "открития"! Май имало гора...там..
14
6
 
5
 
! Отговори
Суека преди 6 години
А защо има споразумение за АНТАРКТИДА подписано от сумати държави с което се забранява да се стъпва на континента от обикновени граждани и изследователи а само хора приближени на военни , правителства и пионки могат да ходят там !? Нещо се крие от хората и не е само военната база на нацистите през WWII ! Хиляди хора се опитваха да отидат там напук на забраните и или изчезваха (биват убивани) или биват посрещани от агресивни военни които ги изритват обратно от където са дошли ! ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ЗАЩО!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЖокерВсъщност са си били морски навигационни карти и са се ползвали до 17-18 век масово. Подозират, че и Колумб е ползвал подобна, когато се е отправил на запад да открива Индиите. Имаха ромбична координатна мрежа базирана на замервания с компас и всяка карта задължително имаше нещо, наподобяващо съвременната "роза на ветровете", но вече съм забравил. Предполагам, че има достатъчно и сериозно писания в нета.
12
1
 
6
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
До АнонименБлагодаря. Предполагах че не само Пири Паша ги е притежавал а ги е плячкосал от някъде защото са правени много преди него и са били притежавани от други. Никой не знае. Но картите са факт.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЖокерНаричат се портолани и не само Пири-ти Рейс ги е притежавал. Правени са през Средновековието в Италия, Испания (Каталуния), Португалия, Арабия и по разбираеми причини са се бройкали за изключителна държавна тайна. Предполага се, че са пречертавани от съществуващи по-стари свитъци и карти, с възможен източник Александрийската библиотека
10
10
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Континентите са се преместили, бе умник! И Гренландия (Грийнланд - Зелената Земя) може да потвърди с името си. Някога тя е била основен производител на жито. Почетете малко книжки, стига само ракия и биг брадър!
9
4
 
12
 
! Отговори
туркиш кебап преди 6 години
Паша в османските орди е отговаряло на полковник. Всички висши чинове в османската орда са били продавани на ислямизирани френски евреи, по простата причина, че един аскер не е имал толкова ум да бъде паша. Войникът си е бил най-обикновен бaшибoзyк.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От кога има и континент арабия.и защо досега никой още не го изследвал??????????
7
2
 
10
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
До до 5Ако не ти се разкарва до Истанбул точно сега , пиши в търсачката "картите на Пири паша" или Пири Рейс хаха хаха Земи прочети нещо бе българино стига си гледал умно
6
10
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Да, бе да... той и дядо ми имаше една такава на северния полюс и Гренландия. Преди да замръзнат. Ама и аз не се хваля като тебе... Вие турците сте велики с великите си лъжи. Ай пътувай с вятъра...
5
2
 
17
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Турският паша Пири Рейс 200 години преди откриването на Антарктида разполага с морски навигационни карти на които Антарктида е изобразена със точността на съвремените технологии за геодезично заснемане и с РЕЛЕФ който се намира днес под 1 км дебелина на снежната покривка. Картите и днес се намират в исторически музей в Истанбул. Който вярва поне на очите си може да отиде да ги види. И тези учени от статията , и те да отидат да ги видят, преди да ни "изненадват" с "открития"
4
1
 
22
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Човешкото съзнание, с нашият кратък забързан живот, някак не може да осъзнае мащабите на подобен период от време. Преди двеста и шестдесет милиона години на Земята е имало живот...
3
10
 
10
 
! Отговори
много умни учени преди 6 години
Значи,половин година светло,половин-тъмно,така ли!?И тия дървета при тоя режим ИЗДРЪЖЛИВО оцеляват!?Сигурно са от третия пол!Няма начин учените да не са англичани!Просто за други такива не се сещам!
2
3
 
13
 
! Отговори
Тео.на конспитациите преди 6 години
Тези учени и за пришелеца знаят от 1910г. ама си траят!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде бе..