Проф. Пимпирев: Глобалното затопляне е видимо!

Изследванията на български учени го потвърждават
23 яну 2018 17:45,
23

Приключи първият етап на 26-та Антарктическа експедиция с ръководител проф. Христо Пимпирев. Преди няколко дни заедно с група български учени той се завърна успешно от полярната ни база "Св. Климент Охридски" на о. Ливингстън.

"Антарктида в момента е в разгара на южното лято. То е наподобяващо на зимата в България. Има снеговалежи, а температурите варират между минус 5 и минус 10 градуса", каза пред Bulgaria ON AIR проф. Христо Пимпирев.

Той уточни, че поредната експедиция на ледения континент е имала за цел да изпълни Националната антарктическа научна програма, приета с решение на МС.

"В основата ѝ стоят климатичните промени, които са във фокуса на учените от цял свят, тъй като засягат цялото човечество. Затова съм и изключително щастлив, че българите допринасяме за тяхното изследване", сподели още проф. Пимпирев.

По думите му резултатите от глобалното затопляне са видими с просто око за хората, участващи в изследванията на Антарктида.

Изследванията на българските учени потвърждават, че има затопляне на климата, специално в тази част на планетата. За пръв път извън пределите на страната е поставена мареографска станция. Тя е разположена на четири метра под морското ниво на Южния океан и изследва колебанията му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари