Черно море – едно от най-замърсените с микропластмаса

Това сочи изследване на учени от БАН и "Грийнпийс"
13
Черно море – едно от най-замърсените с микропластмаса
Снимка: Грийнпийс

Посещението на световноизвестния ветроходен кораб "Rainbow Warrior" на екоорганизацията "Грийнпийс", през лятото на 2017 г. в Бургас и Варна бе посрещнато с огормен интерес. Освен като носител на безброй послания, неговото гостуване се свързва и с изследване на Черно море за наличие на замърсяване с пластмаси, което той направи при плаването си между двата ни морски града.

След няколко месеца задълбочени анализи на събраните проби, крайните резултати са готови и се подготвя подробен научен доклад, който скоро официално ще бъде публикуван.

Автори на изследването са учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

Обобщените данни сочат, че замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това в Балтийско море и Северозападното Средиземноморие – едни от най-замърсените водни басейни в света.

Изчисленията показват, че в изследвания район между Бургас и нос Калиакра микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър. Изследването показва моментното състояние за съответния период. Спoред събраните данни най-голям дял от микропластмасите, намерени при изследването, имат влакната -  вероятно остатъци от въжета и мрежи. Замърсяването с микропластмаси е най-силно в района на нос Калиакра и при устието на река Камчия.

Що се отнася до замърсяването с плаващи морски отпадъци като цяло, резултатите показват, че то е съпоставимо с това в Румънската акватория или по бреговете на Чили. Количествата са най-големи в района на Варна и нос Емине.

Данните са получени, чрез събиране и категоризиране на проби и наблюдение на водната повърхност, изпълнени според насоките в Рамковата директива за морска стратегия на ЕС. Общото морско замърсяване е разделено на 7 основни категории: материали изкуствени полимери (пластмаси), гума, текстил, хартия или картон, обработено дърво и метал.

Резултатите показват, че най-висок дял имат пластмасите (90 – 100%). Сортирането на отделните проби е извършено според техните размери, тегло, тип на намерените предмети, изменения в цвета или формата, които показват престоя им във водата.

"Пластмасата за еднократна употреба никога не изчезва напълно. Опаковки, торби и чаши, които сме ползвали за 10 минути, веднъж попаднали в морето се разграждат на малки частици, където се носят от теченията със стотици години. Те стават и храна на морските обитатели. Голяма част от замърсяването, което видяхме по време на изследването, идваше от брега - опаковки от солети, вафли - пластмаса, която е в ежедневието ни", коментира Деница Петрова от "Грийнпийс България".

Необходимостта от подобни изследвания е голяма, поради вредите, които пластмасовите отпадъци нанасят на околната среда и в частност – на водните басейни и техните обитатели, но и на плавателните съдове и на водната инфраструктура. Данните за замърсяването на Черно море са малко, а конкретното изследване ги допълва с актуална информация за състоянието на българското Черноморие.

Авторите на изследването препоръчват подобни проучвания да продължават да се правят по цялата брегова линия и в различни сезони, за да може, да се добие още по-добра представа за нивата на замърсяване на Черно море.

"Надяваме се изследването, за чието случване помогнахме, да се превърне в основа за следващи по-задълбочени проучвания. Но най-силно се надяваме скоро да се промени стилът на живот и пластмасите за еднократна употреба да не са част от света ни. Има достатъчно решения", допълва Деница Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: черно мореГрийнпийс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До такова го оставихаГлупости! До 89 се ползваше стъклен амбалаж и на пазар се ходеше с торба от плат.
12
3
 
1
 
! Отговори
такова го оставиха преди 6 години
Поради хищническата социалистическа експлоатация на морето.Но не само от България. Замърсяването от Съветския съюз беше такова че Тодор Живков имаше разговори със съветското ръководство относно Черно море и възможностите за почивка през 1988 г.
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На другите избори ще изберем Нинова да отиде да го почисти.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно. Онзи ден Тиквуна каза, че нашето море е най-чистото. По чисто от Жълто море, Червено, Мъртво и квартал Красна поляна. Дал е сумати пари за пречистването му.
9
6
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
И аз ходя от години на Синеморец...Иначе има карти за най-чистите 'морета' в Европа...бях много учуден , че на първите места с над 90% са гръцките...Веднъж нарушихме "ритъма" и почивахме в Кавала - не ми хареса
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лелеле никакво повече ядене на риба от черно море
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tova si go ZNAEM.I ne samo s plastmasi a i s PI4I VU6KI.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само с микро пластмаса, но и с макро л.айна!!!
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дунав обира мръсотия от Европа, нашата, в Черно море и в Дунав се вливат големи реки. Те събират *** по деретата . Дерета и реки минават през села и курорти, които нямат пречиствателни съоръжения.Язовир Камчия. По пътя до него, от чиято вода пият доста хора, лай.-ната от кенефите и ***, отиват там. Водата се пречиствала, когато мине през 40 камъчета, казват.Морето е отровено. Няма риба.Гнусно е. Заради ламтеж за пари.
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходя от около 10.09.всяка година на Синеморец. Уж за по-спокойно. Купувам по 10 чувала и събирам по плажа пластмаси. За съжаление, огромната част от тази мръсотия идва от корабите. От тях се изхвърля всичко възможно. Естествено е, че отива на брега. Намирал съм кофи от пластмаса, използвани по корабите за боядисване, големи найлони и какво ли не. Не се пази морето, презастроено е, изхвърля се всякакъв ***. Да не говорим за фекалните води. Ето защо българина предпочита Гърция. И Няма мутри.
3
6
 
20
 
! Отговори
Peace преди 6 години
Важното е, че бате Бойко е ЗЕЛЕН!
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И пак в Бг е най най.
1
6
 
14
 
! Отговори
Къде преди 6 години
са сега патриотично настроените почиващи плюещи по камъните и голите скали на Гърция?