Скъп билет до Марс, евтин до Луната! Скоро, след 30 години...

Учен прогнозира и достъпни полети в околоземна орбита след няколко десетилетия
10 фев 2018 14:45,
107
Скъп билет до Марс, евтин до Луната! Скоро, след 30 години...
Снимка: архив Reuters

След не повече от 30 години ще можем да си купим скъп билет за Марс, достатъчно евтин билет за Луната и достъпен полет в околоземна орбита. Това смята астрофизикът и главен редактор на "Би Би Си Знание" д-р Владимир Божилов.

Според него ракетата "Фалкон Хеви" на "Спейс Екс" доказала, че Марс е достижим за човека и е първа стъпка към превръщането на космическото пространство в нещо, достъпно за всеки един от нас.

Преди дни частната компания "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск изстреля най-мощната в света ракета "Фалкон хеви", която потегли в посока Марс с автомобил и манекен, вместо шофьор.

Още по темата

Полезният товар, избран от Илон Мъск, е червен кабриолет на компанията "Тесла", която е също собственост на милиардера.

Според Божилов не е случайно, че Марс привлича човечеството.

"Ако направим база на Луната, тя не представлява чак толкова добър шанс за план Б на човечеството (…) Марс дава прозорец към миналото и бъдещето на Земята“, каза той пред bTV. Според него гигантска катастрофа е превърнала Марс в червена пустиня, каквато не е била преди 3 милиарда години.

Той предупреди, че и Земята може да стане необитаема. Божилов е категоричен, че планетата ни няма проблем с оцеляването сама по себе си, а хората застрашаваме сами себе си с недалновидни решения.

Затова и Стивън Хокинг предупреждава, че в близките 50 години трябва да колонизираме Луната или Марс.

"Иначе има риск изстреляната от "Фалкон Хеви" и запътила се към Астероидния пояс "Тесла" да остане единственият спомен за човечеството. "На червения автомобил има кварцов диск с информация – един Ноев ковчег с история, култура и класика от Земята", посочи д-р Владимир Божилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
4
 
! Отговори
www преди 6 години
До софиянецРадиационните пояси на Земята са много тънки и ако се преминават с висока скорост от живите организми, то няма проблем за тях, облъчването е минимално. По-скоро при полет до Марс ще имаме проблем с продължителното излагане на космическа радиация. Това, разбира се, може да се преодолее с някои технически средства в превозното средство. Проблемът с ниската ефективност на химическите горива и липсата на ефективно охлаждане за ядрените горива обаче остава.
60
0
 
6
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Стига с тая Луна и тоя Марс бе, за сега ще гледате само Еверест и Хималаите
59
1
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
мноооо добре сте го измислили, само дети нокой не е отменял Пояса на г-н Ван Алън, ама поне да плещите хипер-глупости ви бива.
58
2
 
4
 
! Отговори
www преди 6 години
До 60,Т.е. казвате, че пак ще се ходи на друга планета само за спорта и за нищо друго. Всъщност, наясно ли сте как точно ще се построи летателният апарат на другата планета, за да се върне тоя или оня обратно на Земята? Пак ще се повторя - рентабилно междупланетно пътуване може да се осъществява само с автономно превозно средство. Преди време имаше идея за йонни двигатели, още се работи по нея, но ефектите засега са слаби...
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смехотворно
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До wwwНе си запознат с идеите на Елон Мъск. Човека е помислил за всичко. Със сигурност на Марс има вода и много въглероден двуокис, а това означава че от тези суровини и слънчева енергия може да се добива етан и етанол. В момента се работи над модификация на двигателя Merlin който да ползва за гориво етанол т.е. спирт и до няколко месеца ще има ракета Фалкон изстреляна с гориво етанол вместо сега използваното керосин. Просто бъдещите посетители на Марс ще носят и лаборатория за добив на етанол
55
1
 
4
 
! Отговори
www преди 6 години
Марс въобще не е достижима цел с ракетно уравнение с химическо гориво от Земята. Да, може да се стигне дотам, може и с екипаж и някакви хранителни запаси и инструменти, но няма да има връщане. Марс не е Луната, и то не само като разстояние и вариации в него, но и като гравитация. С какво ще се излети от Марс? Почти няма атмосфера, която да пречи, но пък гравитацията е почти колкото земната.Преди половин век човек стъпи на Луната... "за спорта". Но от това продължава да няма сериозна далавера.
54
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога руснаците ще качат чучелото Ленин на един Москвич и ще го пратят в орбита около Слънцето? Така ще има още една човешка следа при евентуално бъдещо посещение на Слънчевата система от извънземни след милиони години.
53
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само фалшиви новини от щатите. Те друго си и немогат освен воини по света и фалш, измами.
52
2
 
7
 
! Отговори
От село преди 6 години
Ша идете на марс ама в друг живит , след 300 години...
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според него ракетата "Фалкон Хеви" на "Спейс Екс" доказала, че Марс е достижим..." wtf? В тази статия няма нищо научно, както твърдят някои коментиращи, ама айде. А компаниите на Мъск се финансират и то сериозно с бюджетни средства, като насреща- само шоу и обещания. Ама те американците така обичат. При тях, ако не е so cute или so funny, значи за нищо не става.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Vsichko e lwja...niama takova neshto kato Luna..Ima edna lampa..Kwde e twmnata strana na Lunata?? Tolkova godini- i nishto..Jiveem pod kupola.
49
0
 
17
 
! Отговори
Любопитния преди 6 години
Защо никой не е ходил от 40 години на Луната някой замисля ли се? Ходихме уж 60-те , а сега никой не ходи, би трябвало да е като разходка в парка и до сега да има бази и сателите монтирани. аз логично обяснение не съм чул до сега!
48
1
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 6 години
Трябва да се местим вече . Налага се. Земята заприлича на бунище . Горите са изсечени, животните са избити а въздуха е негоден за дишане ...... А причинителите на това унищожние вече кроят планове коя друга планета да последва участа на земята . П.С. СЛЪНЦЕТО. Слънцето е единственото подходящо място за преселение за *** като нас .
47
5
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
А кога ще кацнем на някоя дъга? :)Явно пропагандата, че живеем на кълбо летящо из безкраен космос още минава, ама той народа и без това си е ***...
46
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Билета е 1,60.
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой е ходил на луната че и билети предлага ?
44
6
 
9
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ЗА ДА ЖИВЕЕ човек на друга планета е необходима атмосфера със същото съотношение на азот, водород и кислород, същото атмосферно налягане, същата гравитация. Трябва да има вода, плодородна почва, растителен и животински свят. Защото човек не може да живее без въздух, вода и храна. Хайде обяснете ми- как ще се реши този проблем?
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще дойде денят, в който умните ще напуснат и ще ви оставят,да се удавите в собствената си прoстотия ...
42
4
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 години
Това е ясно с билетите, но на нашите родни мурзилkи ясно ли им е , че сле 30 години русия ще е стигнала до там само да продава по-пенлив препарат за вана ? :D