Още един замърсител на въздуха: Оцветителите в сапуна!

Сапуните и боите изпускат високи количества химикали във въздуха
Обновена: 18 фев 2018 13:18 | 18 фев 2018 12:14,
16
Още един замърсител на въздуха: Оцветителите в сапуна!

Химикалите в потребителски продукти, които се използват в ежедневието, като сапун и бои, са основен източник на замърсяване на въздуха, сравним с изгорелите автомобилни газове, съобщи в. "Индипендънт".

Сапуните и боите изпускат значителни количества нефтохимикали и съперничат на транспорта като водещ замърсител на въздуха в градовете, предаде БТА.

Замърсяването на въздуха е на пето място в света сред рисковете за здравето. Властите в много държави са под натиск да осигурят по-чист възух. Изследването на учени от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата показва, че токсичните химикали в градска среда не са само от транспорта.

Учените са разгледали приноса на летливите органични съединения към замърсяването на въздуха. Това са химикали, които могат да произвеждат както фини прахови частици, така и озон. Съдържат се в много често използвани продукти, като мастила, лепила, почистващи средства, продукти за лична хигиена, разтворители, парфюми, пестициди, произведени с нефтопродукти. Според американските учени тези ежедневни продукти са виновни за половината от летливите органични съединения в промишлените градове.

Резултатът е изненадващ, защото само около пет процента от суровия нефт се рафинира до химикали за потребителски продукти, а от 95 процента се произвеждат горива.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Замърсителя,с колите,това е,и петролн. горива
10
1
 
0
 
! Отговори
Кольо преди 6 години
А в праха за пране - дето вони 10 пъти повече?
9
1
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Защо само търсим причини в замърсяването на въздуха от къде ли не, а не от източника. От Европа дойдоха новини, че използваният от тях сибирски нефт има повече от 2% сяра, което означава серен двуокис във въздуха - сярна и серниста киселина.Някой прави ли анализ на бензините на Нефтохим? Колко е процента е сярата? Има ли други компоненти, които довеждат до изпускане на прах? Дали са виновни само старите коли или бензина е този, който е първопричината?
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това ползвайте домашен *** по старата технология, без парфюми, оцветители и други химии.
7
1
 
9
 
! Отговори
гошо сапуна преди 6 години
Фъндъка да взима бързи мерки..тази седмица събрани 200 гуми, другата 20 хиляди сапуна!
6
2
 
8
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Абсолютно всичко създадено от човека вреди на природата. Дори самото присъствие на човека на тази планета причинява вреда.Човека е гмо аномалия, просто един вирус от който планетата ще се излекува съвсем скоро и след 100-200 милиона години няма да има никаква следа че изобщо сме съществували.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега кажете "не" и на сапуна и сутрин в метрото ще измрем. И без това половината там рядко го ползват и мирише на поря яма. Сега ще засмръди на общежитие на порове-парясници!
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо решиха, че е замърсител на въздуха, а не на водата.
3
2
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Хайде спрете с тази изкуствена истерия.Преди 100г когато всички са се отоплявали с въглища да не си мислите че въздуха е бил чист като сълза.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 2 Грешиш преди време обявиха животинските *** като главните виновници за глобалното затопляне щото отделяли много метан
1
1
 
25
 
! Отговори
zeus преди 6 години
За бога братя, не се къпете :)