Оранжерия в космоса: Българско изобретение може да изхранва колония

Прецизна и контролирана среда може да осигури всички нужни условия
21 фев 2018 20:42,
33

Българска космическа оранжерия може да изхранва първата човешка колония на Марс около 2030 г.

Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на лаборатория Космически биотехнологии Илияна Илиева разказа повече за проекта, като първо обясни какво представлява самата оранжерия:

"Космическата оранжерия е техногенна среда - прецизна и контролирана, която цели да осигури всички необходими условия на околната среда за оптималното отглеждане на растения".

И допълни, че това включва светлина, почва, вода, минерални елементи, с които растенията да се хранят, развиват нормално и така да достигнат пълен жизнен цикъл на развитие.

По време на разговора бе представен макет, който наподобява истинските размери на космическата оранжерия "Свет", оперирала на борда на станция МИР от 1988 г. до 2000 г., в която са проведени уникални експерименти с отглеждане на растения.

"Това, с което ние ще допринесем на мисията, предвидена за 2030 г. на Марс, е сегментът "Растения" за осигуряване живота на екипажите", подчерта Илиева.

Холандският частен проект за създаване на колония на Марс "Марс уан" вече подбра 100 кандидати. Кацането им е насрочено за 2025 г. Колонията ще е постоянна и връщане на Земята не се предвижда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Р. Тодоров преди 4 години
На времето аз бях конструктор на Свет 1и2 от тогава след като напуснах ИКИТ-БАН там не са мръднали и см на пред, през това време аз конструирах и изработих оранжерия с управляема гравитация СПЕЙС-ЕДЕМ с 2 кв. м работна площ срещу 0,1 кв.м на СВЕТ, в новата к.оранжерия се имитират условията на земята дори и мълнии.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите показват нивото на родното образование. Пълно с провали ли се в живота бачкатори цял ден се оплакват в коментарите. Я си сърбайте ракията не се обаждайте където не ви е работа.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123Ко?
24
0
 
2
 
! Отговори
сега пък преди 6 години
Е, Илиана е трудолюбив човек изцяло отдадена на работата си. Иска момичето да работи по нещата си, а не да я спират и да не може. Бори се.
23
0
 
1
 
! Отговори
честито преди 6 години
"Това, с което ние ще допринесем на мисията, предвидена за 2030 г. на Марс, е сегментът "Растения" за осигуряване живота на екипажите", подчерта Илиева.
22
1
 
1
 
! Отговори
лъжи преди 6 години
Тази оранжерия НЕ Е българско изобретение. Това е от руснаците останало от едно време. Илиана ПЪРВО да спечели проекта, а после да говори, че ще гледа домати на МАРС. Вече се чудя дали Гецов не е уредил проекта и да спечели- нали вика че ще гледа. И възниква въпроса- кой разпределя парите от еврофондовете? Не разбрах да го е спечелила още. Пишеш Гецов в проекта и вече си го спечелил. Не щеш Гецов и те тъпчат по всевъзможни начини. Виж я Илианка как знае как да се бори - според интереса си.
21
1
 
1
 
! Отговори
до един от Северозап преди 6 години
Това изобретение не е на Илиана Илиева, това изобретение е на руснаците. И понеже проекта на Илиева ще кандидатства за ЕКА трябва да отвее конкуренцията на колегите. Чудя дали ЕКА разпределя парите за България или някой друг, защото Гецов голяма реклама прави на тези, дето го включват в проектите си. А тези дето не искат да работят с бившите военни, те са избутани в ъгъла, смачакни и репресирани. Просто не се кланят на Гецов! Не лъжат че ще гледат домати на Марс, преди да са спечелили проекти.
20
1
 
5
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
В Европа,преди години се бяхме прочули,като добри градинари. Сега и на Марс,ако се прочуем като такива,ще сме "Фърст" и в космоса.Ще трябва и консервна фабрика и магазини да построим на Марс,че да не "бият" път извънземните до земята.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ МУЗЕЕН ЕКСПОНАТ ОТ ЛАМАРИНА С ПЛАСТМАСОВО НЕЩО ВЪТРЕ ЩЕ ИЗХРАНВА КОЛОНИЯ В КОСМОСА? САМО АКО ЯДАТ ПЛАСТМАСА.
18
0
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Колкото и да плюете-изобретение си е.Българско, и подобна система е изпитана в космоса, което си е предимство.Второто, което ни съобщава тази информация, е че в Бан иинститутите и не само взимат заплата.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интегриран комплекс: оранжерия, баня и тоалетна - безотпадъчна технология
16
5
 
4
 
! Отговори
123 преди 6 години
Значи:1. На Марс си има и вода и въздух и всичко, включително и местни.2. Имайки предвид, че планетата носи името на Бога на войната, би трябвало да ви говори за "миролюбивостта" на местните.3. Хората на Марс (както и почти всички останали) имат много "добро" мнение за хората от Земята. (Смятат ни за пълни *** и не без основание).Имайки предвид всичко казано до тук, отиването на Марс не е много добра идея, но...
15
0
 
2
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
Няма да се връщат новата колония през 2025 г. ??? Как ще произвеждат презервативи или лекарства ???Дали да се кандидаствам че тогава ще бъда на 55 години и коя ще е.б.а-м за да създам нова колония марсианци .
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Космос няма, така че тоя проект е безсмислен.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А изобретение за отвъдното измерение няма ли да направим??! Че ние не можем в България да се изхраним но ще храним колоний в космоса. А може би Левски ни посреща в отвъдното с нарязан суджук и парцуца та не трябва да се кахърим!
12
3
 
2
 
! Отговори
Ганю преди 6 години
Ей, брава. Пак ний ше сме първи, значи. Първо ще изпратят оранжерията напролетес и есенъс га цъфнат бълките, появи се гроздето и крушите ще пристигнст хората.
11
1
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Избрали са ни щото цените на зеленчуците у нас са марсиански...
10
3
 
5
 
! Отговори
Влади преди 6 години
И с какво ще отидат до Марс, с балон, може би ? Даже тази прехвалена ракета на Илон Мъск не насочи колата му към Марс, а към астероидния пояс. Какво би станало тогава и с тези заселници, нещо като с кучето Лайка ли?
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
откъде вземат тор за оранжерията
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак усвояваме европейски средства. Преброихме комарите, сега ще добиваме марсиански краставици и домати.