Хора на Марс – Да! Радиацията обаче ще ги убие

Въпросът е какви са шансовете за връщането им
22 фев 2018 21:53, Елка Василева
99
Хора на Марс – Да! Радиацията обаче ще ги убие
Снимка: архив, Reuters

Сегашното ниво на развитие на технологиите позволява да се изпратят хора на Марс, но да бъдат защитени от действащата там радиация засега е невъзможно, предаде ТАСС. Това заяви завеждащият отдела за физика на космическата плазма в Института за космически изследвания на Руската академия на науките Анатолий Петрукович.

"Ако говорим за техническа възможност да се долети до Марс, такава има - каза Петрукович. - Ще изстреляме няколко ракети "Протон", ще сглобим на орбита "локомотив с вагони" (имат се предвид няколко изстрелвания на ракети с части от космически кораб, които да бъдат скачени в орбита, за да се избегне използването на свръхтежки ракети) и ще го изпратим към Марс. Той някак ще долети и е възможно дори да достави някого там. Въпросът е какви са шансовете да се върнем, като се вземе предвид радиацията."

По думите му съществуват много видове радиация, а опитите да се защитим от тях могат само да влошат нещата. "Ако по време на полет се сблъскаме с високоенергийни космически лъчи, те ще преминат от край до край. Но ако ползвате защита, те ще се разпаднат на части, които ще "се промушат" от край до край. В такъв случай уврежданията ще са значително по-големи."

Въздействието на подобни видове радиация върху биологични видове все още не е достатъчно изследвано.

По мнението на специалиста е необходимо да се реши не само проблемът, свързан с безопасността на полета, а и въпросът с финансирането му. "За полет до Марс са нужни инвестиции, сравними с тези за цялата световна космонавтика - каза той. - Затова вероятно ще е нужно да бъде осъществен международен проект."

В момента в САЩ и Русия се обмислят различни проекти, свързани с полети до Марс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: Марсрадиация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 15 Наздраве и на теб, приятелю!Бе бачкаме..к'во да правим.Все пак Тиквата нали трябва да събере 5-си личен милиард от нас.
16
2
 
2
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
xaxa...................../БТА/
15
8
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
На Луната още човек не е ходил, те ми говорят за Марс.
14
3
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Знаете ли по какво си приличат ГЕРБ и хамериканците? 1990-та година хамериканците казваха, че до 2020-та година ще има кацнали астронавти на Марс! След 2 години направо ги очакваме с фамилиите им там. Свинетка Павлова като министър на транспорта и регионалното развитие 2010-та каза, че 2019 ще бъде довършена магистрала "Хемус".Оня ден Тиквата пред Виктор Орбан в МС каза, че Хемус до 6 години ще бъде довършена...това са още 5 години над обещатото преди 8 години. Мдаааа..
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При мисия на Марс няма да има завръщане, кауни. Остават там за постоянно. Вече има 200 човека доброволци.
12
2
 
20
 
! Отговори
от холивуд преди 6 години
На американците ЯВНО не им пречи радиацията. Те си правят постоянен плаж на луната.Ще ги пратим и на Марс, няма проблем.
11
5
 
20
 
! Отговори
КУБРИК преди 6 години
НЕ МИ Е БИЛО КАЗАНО НЕ СЪМ ГО ЗАСНЕЛ :DНЕ НА ЛУНАТА НЕ НА МАРС АМИ НА САМОТО СЛЪНЦЕ ЩЕ КАЦНЕМ НАМАЗАНИ С ФАКТОР 10000000 БИЛИОН ! ЗА МЕН НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА :D КАМЕРА ДЕЙСТВИЕ СНИМАМЕ :D
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПредлагам всички *** да ги заселваме на Марс.Ти от там ли се обаждаш , та каниш братята си?
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКак се движат космонавтите след като се завърнта ....А американците един час като се,,завърнаха,, от Луната ,подтичваха ,припкаха ....избръснати ,изкъпани и мятаха ръце ..хелоуу!
8
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам всички *** да ги заселваме на Марс. Те така или иначе от там са паднали.
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"работата е там ,че човешкия организъм е устроен,да функционира само и единствено на планета Земя!" Допълвам, и то в зоната от з00 метра под морското равнище и до 5000метра над. Всичко друго е недостижимо за хората с изключение на отделни добре тренирани и за кратко време. Забележете как се движат космонавтите след като се завърнат и колко време се възстановяват.
6
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и полета до луната е невъзможен по същите причини, но американците отидоха и се върнаха и дори нямаха лъчева болест. Нямаха дори и най - малки симптоми на повишено радиокативно облъчване ;)))
5
7
 
21
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
това ще технически възможно след около 90-100 години, така че от България единствено Лили Иванова остава като възможност
4
1
 
19
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 6 години
Бат Станчо от МАХАЛАТА ...Като гаврътне КИЛО РАКИЯ ,ни радиация го лоВи ,нито нищо!
3
16
 
17
 
! Отговори
алхимика преди 6 години
И така. Полетът на хора до Марс е невъзможен. Никой няма стигне до там жив или пък няма жив да се завърне на Земята. Космосът не е за пътуване на хората, както някои разгорещени мозъци си фантазират. А само за съзерцаване на красивите далечни звезди. Нищо повече!
2
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тия простотии за изселване на хората по други планети?Само лъжат хората,защото не е въпроса,до радиация,технологии и тем подобни,работата е там ,че човешкия организъм е устроен,да функционира само и единствено на планета Земя! На никоя друга планета няма да може да живее и една година!
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе лаф да става и пропаганда.