С 2°C по-високи температури – 5 млн. по света без дом!

Ако тази прогноза се сбъдне световният океан ще скочи с 55 см
19 мар 2018 08:20,
11
С 2°C по-високи температури – 5 млн. по света без дом!
Снимка: flickr

Затопляне от два градуса Целзий на глобалната температура може да остави 5 милиона души в света без домове, предаде агенция ЮПИ, цитирана от БТА.

Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата поставя две главни цели за предотвратяване на глобалното затопляне. Едната е държавите да не позволяват температурите да се покачат с повече от 2 градуса Целзий.

Парижкото споразумение за климата постави още по-оптимистичен таргет - от 1,5 градуса до края на века. Оказва се, че разликата от 0,5 градуса никак не е маловажна.

Учени от Принстънския университет проведоха изследване и установиха, че този половин градус ще предизвика допълнително покачване на нивото на океана, наводнения на крайбрежни райони и острови, които към настоящето обитават около 5 милиона души.

Изследователите използваха най-съвременните модели за предвиждане на морското равнище и бурите, за да измерят точно последиците от три различни сценария на затопляне - с 1,5, с 2 и с 2,5 градуса Целзий.

Покачване на температурата от 1,5 градуса ще доведе до повишаване на океанското равнище с близо 50 сантиметра, а от 2 градуса - с 55 сантиметра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Over-fear преди 6 години
Стига писахте глупости за глобално затопляне, не виждате ли , че застудява все повече и повече...
9
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Спират се бензиновите автомобили и температурата ще спре да се покачва. Въглеродният двуокис е необходим за живота, но в определени граници, които от известно време прекрачихме, а бензиновите коли имат голям дял в това.
8
1
 
6
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи и аз като повечтот хора и тук и по света съм на принципа докато не засегне моите засни части сичко е ОК! Сега, че има промени в климата, дори да си сляп пак ше го видиш! Въпроса е това мене да не ме засегне това! Повечето хора така мислят и това мислене може да ни затрие! Ама щом така е писано а и ако мене не ме засегне значи всичко е ОК! Та така.
7
2
 
4
 
! Отговори
1111 преди 6 години
много ясно. нали много се гордеят че живеят на морето. нека видят сега
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излишните в света са не пет милиона, а пет милиарда. До два милиарда е оптималното население на планетата. Затова е и цялата обществена разруха по целия свят, прекалено много сме.
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A BEZDOMNITE ROMI --ZA TEH NIKOI NE KAZVA KOGA SHTE IM POSTROIAT DOMOVE.EDIN MILIARD EVRO I VSEKI ROM S NOV DOM.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма да останат без дом, нали са плъзнали към европа.
3
8
 
16
 
! Отговори
IQ146 преди 6 години
Стига вече с тия тъпотии! НЯМА "глобално затопляне". Не и причинено от човека. Стига сме наливали милиарди в джобовете на климатичната мафия!
2
5
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 години
София е на 450 м на морското равнище (минимум), така че на мене не ми пука. Даму мислят крайбрежните.
1
4
 
9
 
! Отговори
Планинец преди 6 години
Промяна на климата ли! Добре че са HAARP и СУРА.