Ледникът Тотен в Антарктида е на път да се стопи

Леденият континент губи по 125 гигатона лед годишно
20 мар 2018 14:45, Елка Василева
8

Голям колкото Франция ледник в Антарктида е на път да се стопи вследствие на климатичното затопляне, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Частта от ледника, която плава върху океанската повърхност, е по-голяма, отколкото се смяташе досега.

Ледникът Тотен в източната част на Антарктида е сред най-големите ледници на белия континент. Както и други ледени покривки, той е наблюдаван отблизо, защото може да освободи огромни количества вода и да застраши стотици милиони жители в крайбрежните райони. Една част от него е върху скалист субстрат, а друга плава върху водната повърхност, където се топи.

В рамките на Австралийската антарктическа програма учени под ръководството на гласиолога Бен Галтън-Фензи и техни американски колеги изследваха ледника Тотен през лятото. Те предизвикаха по изкуствен път сеизмични вълни, за да проучат структурата му. "В някои зони от ледника, за които се смяташе, че са захванати за морското дъно, открихме океанска вода под тях", поясниха учените. Това означава, че ледникът е на път да започне да плава върху водната повърхност.

От небето контурите му не се забелязват, тъй като Антарктида е покрита с дебел слой сняг и лед. Предишни изследвания показаха, че ледникът се руши отдолу под въздействието на топла вода. В резултат нараства плаващата върху водната повърхност част от него. "Тотен вероятно ще е по-чувствителен към климатичните промени в бъдеще", отбелязаха учените.

Данни на НАСА разкриват, че от 2002 г. до 2016 г. Антарктида е губила 125 гигатона лед годишно.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
JJivanov warning преди 6 години
в момента най жестоки АНТИ КЛИМАТИЧНИ ОРЪЖИЯ са холограмите вкл налепени на сателити автомобили камери ,скенери .. НАй тежки вреди предизвикват милиони автомобили с високо вредни бели радиоактивни скенери инсталирани вместо доказано безвредни фарове.Уврежданията са жестоки нелечими вкл с урагани,бури,сняг студ ,поледица,дъжд..
6
1
 
3
 
! Отговори
убиват ледниците преди 6 години
нагли престъпници ползват човешка техника произведена под контрола на нашественици провеждащи нагли кървави метежи в страни където търсят техни бойни кораби със спящи екипажи.Ползват обсебени американски и други сателити за откриване и убиване на наши защитници живеещи като ледници на повърхноста.е инфото от Севера..тези нашественици са познати от края на палеозоя/според варовицинаблизо/
5
1
 
4
 
! Отговори
егоман преди 6 години
Учените просто не се побират в кожата си,че Земята си има своя програма,и пет пари не дава за тях!
4
4
 
5
 
! Отговори
ии преди 6 години
Факе нюз.(нищо че на първа пролет ще е -8)
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като се стопят ледниците на северният и на южният полюс сме обречени. Сушата ще изчезне а с нея и всичко живо. Не случайно едни господа капиталисти милиардери се готвят да отпътуват за Марс. Те знаят че краят на земята е наблизо и се подготвят. Останалите на земята ще се издавиме като плъхчета! А тези които са виновни за климатичните промени ще се спасят. А кои са те ли? Ами ненаситните Капиталисти! Заради тях ще изчезнат милиарди невинни хора. Заради шепа ненаситни капиталисти!
2
4
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
само си измислят предстояци катаклизми за да управдаят съществуването си.----Айде след като Хокинг умря плочкаджиите, тенекеджиите. таксиджиите, бояджиите и всички останали високо-квалифицирани-джии от физици се превърнаха в климатолози. Вас не ви жаля, вие и семействата ви сте загуба на пространство. Нищо повече.
1
3
 
15
 
! Отговори
Тези учени преди 6 години
само си измислят предстояци катаклизми за да управдаят съществуването си. Земята е променяла климата си много пъти