Живот на Марс – още в 21-ви век. Миграцията наближава!

Бас Лансдорп коментира възможностите да живеем там
Обновена: 24 мар 2018 18:11 | 24 мар 2018 15:52, Петя Славова
88
Живот на Марс – още в 21-ви век. Миграцията наближава!
Снимка: БТА

Едно от нещата, които ще четат в учебниците по история децата след 500 години, е, че през 21 век човекът за пръв път е заживял на други планети, започвайки с Марс. Това заяви  Бас Лансдорп - основател на най-голямата частна инициатива за заселване на Червената планета, компанията "Марс уан" (Mars One).

По думите му миграцията към Марс много ще прилича на тази на Земята и по-конкретно към Северна Америка, където хората са се заселили и са създали нов свят. "Именно това ще направят хората на Марс, ще изградят нов свят", каза той пред БТА.

Отиването на Марс не е резервен вариант за човечеството, ако един ден стане голям катаклизъм на Земята, категоричен е Лансдорп. "Мисля, че отиването на Марс ще ни вдъхнови да положим по-добри грижи за своята собствена планета", коментира холандският предприемач.

Лансдорп представи в София пред българска публика отговори на фундаментални въпроси, свързани с бъдещето на човечеството.

По думите му, първият екипаж на Марс ще бъде изпратен през 2032 г. като преди това ще има няколко подготвителни мисии, в които ще бъде изградена база с помощта на роботизирана техника, преди да заминат хората. След това на всеки две години ще бъдат изпращани още екипажи. Животът ще бъде доста труден, особено за първите четирима души, защото, ако живеете на планета с ограничени ресурси и сте само четирима, ще ви бъде доста тежко, особено от психологична гледна точка.

"Когато се присъединят още хора, мисля, че ще започнат да строят на място различни неща с материали от Марс и животът им ще се подобри. Но всъщност това доста прилича на миграцията на Земята. Ако преди 200 години бяхте решили да се преместите в Северна Америка, вие също щяхте да отидете на по-непригодно за живеене място с по-лошо образование и здравеопазване. След което щяхте да изградите нов свят и именно това ще направят хората на Марс. Ще изградят нов свят.", казва той.

Експертът коментира и думите на покойния физик Стивън Хокинг, който каза: "Не мисля, че човечеството ще оцелее през следващите 1000 години, ако не се разпръсне из космоса".

Лансдорп споделя, че е по-скоро оптимист. "Смятам, че ние хората създаваме големи проблеми, но също така ги решаваме. Аз съм на 41 години. Помня, че когато бях малък, един от най-големите проблеми беше киселинният дъжд. А вече не чувате за това. Очевидно сме се справили. И никой не отбелязва тържествено, че сме решили този голям проблем, но е факт, че вече го няма."

Той допълни, че щом има хора на Марс, това ще значи, че ако Земята експлодира, имаме резервен вариант. "Мисля, че помага, защото, ако отидем на Марс, ще вдъхновим хората тук на Земята да бъдат по-добри хора. Ще покажем, че Марс, второто най-добро място в Слънчевата система, не е място, където можем да преместим всички, защото не е планета, която може да поеме седем милиарда души. Мисля, че отиването на Марс ще ни вдъхнови да положим по-добри грижи за своята собствена планета.

Гостът също така обясни, че постоянно е в разговори с Илон Мъск. "Аз бях там няколко пъти, хора от Space X също бяха в нашия офис. Но те са доставчици на технологии, а ние не произвеждаме никакви технологии, а наемаме космически компании да ни снабдяват с технологии. Имаме договор с "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) и сме много заинтересовани да закупим съоръжения за излитане и кацане от Space X. Но те не искат да правят мисия до Марс, те искат да бъдат доставчикът на технологии за масова миграция към Марс. Така че си пасваме идеално. Те са доставчикът, ние сме клиентът."

Той допълни, че крайната цел е да изпратят хора, които да кацнат на Марс и да им осигурят условия да оцелеят.
"Разбира се, има да извървим много път, преди да стигнем дотам. До момента сме събрали 6 милиона от 10-те, от които имаме нужда за следващите 12 месеца. На този етап набирането на останалите 4 милиона е най-голямото предизвикателство. След това ще има технологични трудности.", уточни той.
 


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъск не е единствения богат лъжец, ми се срува.
73
1
 
4
 
! Отговори
помощи преди 1 година
Ние до Луната не може да стигнем как си треа, ще ходим на Марс - хахаха
72
0
 
10
 
! Отговори
анонимен съвет преди 1 година
До Л.Иванова № 38
Лили,ако ще изнасяш концерт на Марс промени малко текстовете на някои песни да те разберат по-добре от 3-я вид например: Детелини детелини, аз ви търсих из марсиански долини, За тебе бях марсиански лъч в тъмен мрак,блясъка на радиационен прах, в шепота на космонавт,Ветрове гонят през марсианските клади, а Драконианци раздират душата ми млада.Не знам дали е уместна песента Какво си ти,свръх свят или материя аз тук на Марс те намерих,а Ти не си за мен ще обиди джендърите от Марс.
71
0
 
1
 
! Отговори
maxobg преди 1 година
нали разбирате,най големия проблем е а се съберат 4 мил,$ !!! е..ба си проблема !!!
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подобни изявления е имало и след кацането на Луната. Но 50 години по-късно не се е сбъднало нищо от тези фантазии.
69
1
 
3
 
! Отговори
1явеерт преди 1 година
Сигурно,те марсианците с отворени обятия,хляб и сол ше ни посрещнат :D
68
3
 
5
 
! Отговори
Съгласен преди 1 година
Прав е: миграцията приближава-от юг на север.И до края на 21 в. Европа ще е като Марсиански пейзаж-също е прав! Силно умен е този/ не му знам пола,уви/...
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гошу

Верно идеално ако се отървем от такива като вас.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е...все пак чуека не разправя, че тръгва догодина както се е развихрил Мъск. Оня вече стяга чепиците.
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея съвсем се разбалониха и размехуриха. А когато започнат да гърмят по - големите, ние ще крещим ужасени. А те ще правят пак големите кинти.
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Засега ще си препрочитаме "Марсиански хроники" на Рей Бредбъри, издание 1950.
...
Страшно готина книга, една от най-стойностните в научната фантастика. И аз я препоръчвам.
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдеееее...и тоя...бе бридчед де ти големите кораби с всичко необходимо за да може 9 месеца екипажа и заселниците да се тътрят до Марс и после да са запасени с всичко необходимо за живот ? И не на последно, а даже на първо място е момента с ходенето до едното място. Вие нямате космически кораб достатъчно сигурен да не треперите при всяко изстрелване ама вече на Марс стъпихте и се разхождате важно важно...
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66

То не е и за връщане ...
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-притеснителното в репортажа бе,че "завръщането е невъзможно".Според него,мигрантите,които ще се заселят на Марс,не биха могли да се завърнат на Земята повече.
60
2
 
21
 
! Отговори
de преди 1 година
На западняците само колонии и завлядявания им са в главичките, понеже от няколко века оправиха нашата планета. сега и другите, лакоми...
59
11
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
С изключение на улфи всички от форума са откровени задръстеняци, а да сте чували за нови технологии, за които и не можем и да си представим, то и преди някои учени са доказали, че при скорост над 70 км в час сърцето нямало да издържи?! Ако не се ***, няма предел човешката мисъл!
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продавам 1'000'000 декара на Марс УПИ с плътност на застрояване 100%.
Цена -10$ на декар.
Ток, вода, път.
57
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В северна Америка е имало поне достатъчно въздух за дишане. Малко глупаво сравнение...Явно търсят наивни опитни зайчета.
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги заселим ГЕРП и Боко. Марс е едно бяло платно и ще имат пълната възможност да си развият управленския потенциал!
55
1
 
8
 
! Отговори
Ама верно ли преди 1 година
че Мъск сега раздавал по една Тесла за тест драйв, щяло да е основното превозно средство там.