Живот на Марс – още в 21-ви век. Миграцията наближава!

Бас Лансдорп коментира възможностите да живеем там
Обновена: 24 мар 2018 18:11 | 24 мар 2018 15:52, Петя Славова
88
Живот на Марс – още в 21-ви век. Миграцията наближава!
Снимка: БТА

Едно от нещата, които ще четат в учебниците по история децата след 500 години, е, че през 21 век човекът за пръв път е заживял на други планети, започвайки с Марс. Това заяви  Бас Лансдорп - основател на най-голямата частна инициатива за заселване на Червената планета, компанията "Марс уан" (Mars One).

По думите му миграцията към Марс много ще прилича на тази на Земята и по-конкретно към Северна Америка, където хората са се заселили и са създали нов свят. "Именно това ще направят хората на Марс, ще изградят нов свят", каза той пред БТА.

Отиването на Марс не е резервен вариант за човечеството, ако един ден стане голям катаклизъм на Земята, категоричен е Лансдорп. "Мисля, че отиването на Марс ще ни вдъхнови да положим по-добри грижи за своята собствена планета", коментира холандският предприемач.

Лансдорп представи в София пред българска публика отговори на фундаментални въпроси, свързани с бъдещето на човечеството.

По думите му, първият екипаж на Марс ще бъде изпратен през 2032 г. като преди това ще има няколко подготвителни мисии, в които ще бъде изградена база с помощта на роботизирана техника, преди да заминат хората. След това на всеки две години ще бъдат изпращани още екипажи. Животът ще бъде доста труден, особено за първите четирима души, защото, ако живеете на планета с ограничени ресурси и сте само четирима, ще ви бъде доста тежко, особено от психологична гледна точка.

"Когато се присъединят още хора, мисля, че ще започнат да строят на място различни неща с материали от Марс и животът им ще се подобри. Но всъщност това доста прилича на миграцията на Земята. Ако преди 200 години бяхте решили да се преместите в Северна Америка, вие също щяхте да отидете на по-непригодно за живеене място с по-лошо образование и здравеопазване. След което щяхте да изградите нов свят и именно това ще направят хората на Марс. Ще изградят нов свят.", казва той.

Експертът коментира и думите на покойния физик Стивън Хокинг, който каза: "Не мисля, че човечеството ще оцелее през следващите 1000 години, ако не се разпръсне из космоса".

Лансдорп споделя, че е по-скоро оптимист. "Смятам, че ние хората създаваме големи проблеми, но също така ги решаваме. Аз съм на 41 години. Помня, че когато бях малък, един от най-големите проблеми беше киселинният дъжд. А вече не чувате за това. Очевидно сме се справили. И никой не отбелязва тържествено, че сме решили този голям проблем, но е факт, че вече го няма."

Той допълни, че щом има хора на Марс, това ще значи, че ако Земята експлодира, имаме резервен вариант. "Мисля, че помага, защото, ако отидем на Марс, ще вдъхновим хората тук на Земята да бъдат по-добри хора. Ще покажем, че Марс, второто най-добро място в Слънчевата система, не е място, където можем да преместим всички, защото не е планета, която може да поеме седем милиарда души. Мисля, че отиването на Марс ще ни вдъхнови да положим по-добри грижи за своята собствена планета.

Гостът също така обясни, че постоянно е в разговори с Илон Мъск. "Аз бях там няколко пъти, хора от Space X също бяха в нашия офис. Но те са доставчици на технологии, а ние не произвеждаме никакви технологии, а наемаме космически компании да ни снабдяват с технологии. Имаме договор с "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) и сме много заинтересовани да закупим съоръжения за излитане и кацане от Space X. Но те не искат да правят мисия до Марс, те искат да бъдат доставчикът на технологии за масова миграция към Марс. Така че си пасваме идеално. Те са доставчикът, ние сме клиентът."

Той допълни, че крайната цел е да изпратят хора, които да кацнат на Марс и да им осигурят условия да оцелеят.
"Разбира се, има да извървим много път, преди да стигнем дотам. До момента сме събрали 6 милиона от 10-те, от които имаме нужда за следващите 12 месеца. На този етап набирането на останалите 4 милиона е най-голямото предизвикателство. След това ще има технологични трудности.", уточни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На луната човек не е стъпвал. В американските скафандри няма място даже за памперси, а че няма отходни системи е видно. не може 2 седмици да не ходиш до тоалетната, освен ако не са ти зашили отворите. А при тези претоварвания си е направо невъзможно. Цялата работа е смешка с американската лунна програма.
27
3
 
16
 
! Отговори
"-" преди 6 години
За да направим крачка по овладяване на нашата Слънчева с-*** е необходимо:Първо - Нов енерго източникВторо - антигравитация за космическите кораби за дълги растояния, дългата безтегловност се отразява негативно на организма.Трето - електромагнитно поле което да защити екипажа от космическата радиация и кораба от малите частици астероиди.Въпросът е дали и кога човечеството ще разполага с такива технологии, стига преди това сами да не се самоунищожим!
26
7
 
17
 
! Отговори
Съмнения преди 6 години
Дори на ЛУНАТА не се знае със сигурност, стъпвал ли е човек. Ако е стъпвал, то как е излетял от там, при липсата на изграден космодрум? Дори и да анулираме, липсата на космодрум, като пречка, нужно е и гориво, за отделянето от ЛУНАТА. Това са мечти, с които искат да ни заблудят. Прилича ми на вица, за онзи, който щял да учи слона да говори.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марсианците ще се срещнат с извънмарсианци!То тука като не идват извънземни..поне ония да видят..
24
6
 
13
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Трябва да си много тъпо парче, да ти е целта да ходиш на безжизнена пустиня. Дори и във слънчевата система има милиони по интересни неща. Щяло да ходи на Марс прав ти път. Технологичното предизвикателство е как да ги вкараме тия във достатъчно голям кораб и да ги пратим нанякъде. Франко мецената.
23
4
 
13
 
! Отговори
Упфи преди 6 години
Да тръгнеш да заселваш Марс е лудост. Но така са казвали преди 5 -6 века на ентусиасти, които са се качвали на паянтови кораби и са тръгвали да откриват нови светове. Мен лично ме е страх да излезна от земния си комфорт, но се възхищавам на хора готови да го сторят.
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живот на марс?!ХА-ХА-ХАНарода *** и тарикатите му подават всякакви "пръчки" денонояно само и само да не вижда скодтдският си животец и да не обръща внимание на безумните КРАЖБИ!Шушана и Шампанско!!Баламите ДГД.
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Марс няма атмосфера облъчването е огромно и в защитен костюм да са пак ще бъдат облъчени от радиацията. Докато построят сгради в които да направят условия за живот колко ще измрат? Просто това което го съчиняват е в сверата на фантастиката. След 1 000 години може би ще има технология с която да се лети до марс и защита от радиацията но в близките години такава едва ли ще се появи.
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да го попитам тоя *** едно..как 50 години вече няма нито един полет до Луната дето е на 400 000 км, а ще ходим на Марс дето е на 80 000 000 км в най-добрият случай? Щото Марс може да бъде и на 220 000 000 км.
19
5
 
7
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Е и?Дори да е истина,какво?Същите зли и лоши хора ще се преместим там!!!Къде е ползата?!
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 14 Пчеличке, най-малкият ти проблем е горивото до Марс. След като излезеш извън орбита няма съпротивление и скоростта която е имала ракетата може да те води до марс 6 месеца в условия на вакуум. Горивото е най-малкия проблем. основният е, че за 6 месеца ти в квадрат 3- на 4 метра да живееш с още 3-*** примерно...това граничи с лудост. И след като стъпят на Марс при -100 градуса и без въздух? какво ще правят там? ще правят оранжерии ли?
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блясъчко мечтателника. Този е абсолютен шарлатанин, но като всички се бори за парите на тъпанарите...
16
3
 
8
 
! Отговори
сраМ преди 6 години
Бас, пий си редовно хапчетата! Тоя с този трескав поглед .....бррр....
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пирамида та дрънка.
14
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поредния лаладжия
13
3
 
7
 
! Отговори
oilufthr преди 6 години
До ЕнгелсЛесно да даваш акъл. Кажи КАК да стане това, което искаш!
12
10
 
14
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 6 години
Стига глупости. Как ще живеем там, като дори още не сме били НИТО ВЕДНЪЖ??? Да не говорим, че сме още в ерата на двигатели с вътрешно горене и ни трябват стотици хиляди литри, може би милиони, само за да се отлепим до земята с една малка ракетка, в която със зор се побират 5 човека и малко багаж!!! Дайте малко по-реално. Що не стигнем първо до Луната?
11
12
 
7
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
Човечеството първо трябва да еволюира от органично към неорганично съществуване. Сегашното зареждане с енергия чрез вкарване на органична материя през устата е доста примитивно.
10
11
 
2
 
! Отговори
инфо от англия преди 6 години
тази нощ пристигна най сетне инфо за подменения в тялото Стивън Хокинг от извънземно момче./Извънземни летящи корабчета са катастрофирали около 17 век в Япония.Спасилите се от авариите екипажи са се окопали около корабчетата.При жестока между съседска война са убити над 200 малки гърчави униформени момчета от тези екипажи..Владетеля на тази земя създава на оцелелите комплекс от сгради за живот..засекли са по голям летящ кораб в авария..Прибрал е хиляди такива момчета.Вижте за описания в ЯПо
9
5
 
2
 
! Отговори
аман от наркомани преди 6 години
на снимката обсебен от извънземни наркомани с подсладители и импланти и пси активиран подобно изглежда и нашето момиче МАрия Нидялкова която иска да дигитализира тежко и вредно огромни региони от Европа/Цел трайни непоправими увреждания на КЛИМАТА>>НАй як съучастник и се оказва лично Бойко Борисов който веднага тръгна да цака балканите с поне 5 000 000 000 живи евра за дигитализация ..