Откриха невиждана досега галактика без тъмна материя

Тя е локализирана на около 65 млн. светлинни години от Земята
29 мар 2018 22:15, Елка Василева
19
Откриха невиждана досега галактика без тъмна материя
Снимка: архив, Reuters

Астрономи са открили невиждана досега галактика, която изглежда лишена от тъмна материя - изобилната и загадъчна материя, която не излъчва светлина или енергия и се смята за фундаментална част от всички галактики, съобщават световните информационни агенции, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Първото по рода си откритие ще принуди учените да преосмислят схващанията си за формирането на галактиките.

"Не очаквахме, че подобно нещо може да се случи", казва астрономът и ръководител на изследователския екип Питер ван Докум от Йейлския университет.

"Говорим за изключително откритие, като се има предвид, че по същество галактиките трябва да съдържат повече тъмна материя, отколкото обикновена", допълват специалисти от университета на Торонто, които са участвали в изследването.

Парадоксално откриването на галактика без тъмна материя не само няма да разклати основите на физиката, но в действителност може да потвърди съществуването й, отбелязват учените.

Галактиката, наречена NGC1052-DF2 и локализирана на около 65 милиона светлинни години от Земята, освен от тъмна материя изглежда е лишена и от газ, и е сравнително оскъдно населена от звезди. Въпреки че размерите й са приблизително същите като на Млечния път, в нея има около 250 пъти по-малко звезди - 400 милиона в сравнение със 100 милиарда в нашата галактика. "NGC1052-DF2 е толкова "оскъдна" на материя, че спокойно може да бъде наречена "прозрачна", казва Ван Докум.

Галактиката NGC1052-DF2 е класифицирана като ултрадифузна.

Тъмната материя, която остава най-голямата загадка за съвременната астрофизика, съставлява около една четвърт от общата маса и енергия на Вселената. Тъй като не излъчва светлина, тя не може да бъде наблюдавана директно. Учените обясняват съществуването й с гравитационния й ефект върху галактиките.

Обикновената материя включва "неща" като газове, звезди, черни дупки, планети, плюс обувки, чадъри, птицечовки и всичко останало, което човек може да види.
Галактиката NGC1052-DF2 е открита с помощта на телескопа "Дрегънфлай" в Ню Мексико.

Учените нямат обяснение за липсващата тъмна материя в галактиката NGC1052-DF2, но все пак имат няколко предположения. Според тях е възможно катаклизъм в нея да я е лишил от цялата тъмна материя и газ. Специалистите не изключват и "намесата" на съседна масивна галактика.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос към всички! преди 6 години
Не разбрах кое количество на тъмната материя спрямо нормалната е вярното!Не мога да мисля!"Говорим за изключително откритие, като се има предвид, че по същество галактиките трябва да съдържат повече тъмна материя, отколкото обикновена"иТъмната материя, която остава най-голямата загадка за съвременната астрофизика, съставлява около една четвърт от общата маса и енергия на Вселената.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На базата на коментарите, се чудя, колко ли народ е отказвал да ползва електричество, в продължените на години, защото било "нечисто", "сатанински", "псеведо" и прочие ...Сетих се - малко - Тогава не е имало интернет и телевизи, така че *** са били предпазени от теориите за плоската земя ...
13
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учените станаха като шведите. Скъсват се да лъжат завалиите, само и само да изпросят някой лев.
12
4
 
21
 
! Отговори
ined преди 6 години
Нямало е преди 65 милиона години. То и тука по това време е нямало и динозаврите си живеели щастливо без тъмни елементи като Иван Костов и индийци с български паспорт
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новата България.
10
1
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
След внимателно вглеждане,забелязах...петио елемент!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ми звучи малко в стил "И да паднем и да бием пак ще се напием".Нямало галактика без тъмна материя ама тази Е.Ами добре, пак сме прави..........ХА-ХА.
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Псевдонаука !
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как па я видеха толкова от далече?На 65млн светлинни години значи те видяха галактиката как е изглеждала преди 65млн години. Може сега да е бъкана с "тъмна материя", каквото и да значи това. А бре, шменти капели. Я сипи по още едно!
6
1
 
17
 
! Отговори
Психиатър преди 6 години
Професоре, айде моето момче в стаята, днес цял ден се разправях с Циника, сега с теб! Прибирай се и до пет минути да си си пил хапчетата и в леглото, или викам санитарите!
5
24
 
10
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Бойко не се предавай! Народа е зад теб и те подкрепя! Мачкай комунистите! Само ГЕРБ!
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тоя Учен се учудва, че за пръв път виждал подобна галактика? Значи ние дето на един ккур място е Марс от нас не можем да го изследваме, тръгнали сме да изследваме Вселената...Къде отиваш бе?Да не казвам, че Казват някои че във Вселената имало 2 трилиона Галактики...Ти на всяка секунда от твоя живот да изследваш една галактика във Вселената ти трябват около 2000 живота ... И тоя се учудва? Муахахаха...
3
2
 
29
 
! Отговори
Ристу преди 6 години
Статията е пълна с глупости. Ето ви 1 цитат набързо: "Парадоксално откриването на галактика без тъмна материя не само няма да разклати основите на физиката, но в действителност може да потвърди съществуването й, отбелязват учените." Значи тази галактика потвърждава съществуването на физиката. Добре.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано по бързо да намират като нашата, че тука 3 световна война цъка като часовник с махало, и с желязото от кремиковци да построят кораба с който ще се качим 7 милиона души и да полетим при динозаврите.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали Людмила Филипова се писа специалистка по тъмната материя, след като е учила три семестъра?Тя сигурно ще ни обясни где се е дянала тази материя в онази галактика?!