НАСА се готви да изследва "сърцето" на Марс

Сондата "ИнСайт" е като научна машина на времето
7 апр 2018 12:12, Елка Василева
52
НАСА се готви да изследва "сърцето" на Марс
Снимка: архив, Reuters

НАСА се готви да изстреля космически апарат през май, който ще изследва вътрешността на Марс, съобщи PhysOrg.

Сондата "ИнСайт" (InSight - Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and heat Transport) е стационарен спускаем апарат. Това ще е първата мисия, посветена на изследването на вътрешността на планетата в дълбочина.

"ИнСайт" е като научна машина на времето, която ще върне информация за най-ранните етапи на образуването на Марс преди 4,5 милиарда години - каза главният изследовател на мисията Брус Банерт. - Тя ще ни помогне да научим как се образуват скалистите космически обекти като Земята и Луната, дори планети в други слънчеви системи".

Сондата е оборудвана с много чувствителни инструменти, включително и сеизмометър, за които е необходим стационарен апарат, от който те внимателно да бъдат инсталирани на повърхността на Марс и под нея.

Като изследват вътрешността на Марс, специалистите се надяват да разберат доколко различни са кората, мантията и ядрото на планетата от земните.

В мисията участват с различни инструменти Франция и Германия.

Изстрелването на сондата "ИнСайт" е насрочено за 5 май.
 

/БТА/

 


52
Още по темата: МарсНАСАсонда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
4
 
! Отговори
Homo sapiens преди 1 година
Земята е плоска и сферична едновременно. Не спорете, смирение. Всичко това е обективна реалност за всеки от нас самостоятелна и неповторима както отпечатъците на ръката и усещанията за всичко материално. Това се нарича интелект и той не е съвършен както и цялата реалност и мнения.
41
5
 
4
 
! Отговори
Данаил Миндов преди 1 година
Ма верно ли им се връзвате на глупостите на НАСА, никой ли не се замисля върху че тея ора просто ни баламосват като ***,с пълни идиотщини че едва ли не изледването на дупкопробиване на Марс (ако изобщо някой лети до там ;-))) щяло да помогне за тинтири-минтири да разберат кво било станало тук (?),понеже целият свят е цветя и рози и човечеството няма по-важни проблеми, и никой всъщност не желае да разкрие защо им е необходим на "уЧените" ненормално колосален ресурс(в това число финансов)!
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извънземните не са от други планети, а демони от астрала, и се моли да не нахлуят в нашата реалност..
39
8
 
7
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
НАСА крие много неща.Амстронг пръв стъпва на Луната, и вижда извънземни бази.Забранено му е да казва,какво е видял.Има документален филм в YOU TUBE.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
НАСА трябва да работи,за прекратяване на всякакви войни на Земята, защото се очертава сами да се унищожим.Липсва морал, състрадание,човечност у нас хората.Това,което се случва на Земята е пагубно за нас.Световните лидери трябва да са осъзнали всичко до сега.Не трябва да има омраза,заради религии, цвят на кожата, националности.Всички хора трябва да живеят в МИР.Това е истината и да не се влияем от хора и лидери, които разпалват,вражди,войни и омраза!
37
2
 
2
 
! Отговори
кво става тука преди 1 година
А сега колегите геолози да докладват това седиментни скали ли са или марсиански имитации..
36
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35, спътници няма, защото няма орбита, това са балони на макс 3500 км. Камерите, както по-долу някой каза, са фалшиви и предават лайф-видеомонтажи. Намират се в студията на НАСА. Никой не говори за плоска планета, защото това е измерение, а не планета. Проучи въпроса, създай си независимо мнение и пак ела. Вижда се че повтаряш заучени фрази, с които са ни промивали на всички мозъците в училище, но тук говорим едно ниво над промивката на мозъци с която сме програмирани от малки.
35
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да твърдиш, че земята е плоска при наличието на толкова спътници и камери в космоса е меко казано малоумщинаа. Скоро бях свидетел на живо на такъв човек. Жалка картинка. Човек който няма елементарни познания за света ...тръгналл да обяснява за плоска планета :)))) То бива глупациии ама някой надминават нормалната глупост.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21

Като толкова ви интересува, отворете някоя книжка и прочетете. Не е много трудно. Астрономия за деца ще ви свърши работа. Ако пък отворите сайт за следене на полети ще видите, че над цялата Земя летят самолети, а не само в северното полукълбо. И това не е трудно. Все пак сме 21 век и не бива да се държите като пещерен човек.
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от наса са царе на фалшивите новини
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22

Бридчед, скочи некъде отвисочко да провериш на практика дали няма гравитация.
31
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те изучиха Луната та отиват на Марс . Ще гледаме нови снимки на Марс от супер модерно холивудско студио.
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАСА най-големите хора. Модерните откриватели . Респект за вас !
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27
ж. на 58, с 30 год стаж като ядрен физик - координатор.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горният пост е до 22, моля за извинение
27
1
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
На колко си години и на какви гъби си?
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
изпуснахме най-добрия момент за изпращане на колонисти през 2003 когато Земята бе максимално близо...
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До шматка

Северния полюс е центъра, точно под полярната зезда. Както знаем, тя е единствената, която никога не променя положението си, и винаги стои в центъра на въртящото се небе. Това се вижда и нощем с просто око, а най-добре на фотографиите на които е снимано движението на звездите. На тях се вижда как всичко е в движение, без полярната. Затова стрелката на компасът сочи само на север, към центъра, защото всъщност това е единствения "полюс". Южен полюс няма.
24
0
 
5
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Ако Земята е плоска къде е центъра.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Водата в океана винаги търси нивото си, и НИКОГА не стои огъната. Нивото и е едно и също от Антарктика до Норвегия.