НАСА се готви да изследва "сърцето" на Марс

Сондата "ИнСайт" е като научна машина на времето
7 апр 2018 12:12, Елка Василева
52
НАСА се готви да изследва "сърцето" на Марс
Снимка: архив, Reuters

НАСА се готви да изстреля космически апарат през май, който ще изследва вътрешността на Марс, съобщи PhysOrg.

Сондата "ИнСайт" (InSight - Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and heat Transport) е стационарен спускаем апарат. Това ще е първата мисия, посветена на изследването на вътрешността на планетата в дълбочина.

"ИнСайт" е като научна машина на времето, която ще върне информация за най-ранните етапи на образуването на Марс преди 4,5 милиарда години - каза главният изследовател на мисията Брус Банерт. - Тя ще ни помогне да научим как се образуват скалистите космически обекти като Земята и Луната, дори планети в други слънчеви системи".

Сондата е оборудвана с много чувствителни инструменти, включително и сеизмометър, за които е необходим стационарен апарат, от който те внимателно да бъдат инсталирани на повърхността на Марс и под нея.

Като изследват вътрешността на Марс, специалистите се надяват да разберат доколко различни са кората, мантията и ядрото на планетата от земните.

В мисията участват с различни инструменти Франция и Германия.

Изстрелването на сондата "ИнСайт" е насрочено за 5 май.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Марснасасонда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
5
 
! Отговори
Homo sapiens преди 6 години
Земята е плоска и сферична едновременно. Не спорете, смирение. Всичко това е обективна реалност за всеки от нас самостоятелна и неповторима както отпечатъците на ръката и усещанията за всичко материално. Това се нарича интелект и той не е съвършен както и цялата реалност и мнения.
35
5
 
5
 
! Отговори
Данаил Миндов преди 6 години
*** верно ли им се връзвате на глупостите на НАСА, никой ли не се замисля върху че тея ора просто ни баламосват като ***,с пълни идиотщини че едва ли не изледването на дупкопробиване на Марс (ако изобщо някой лети до там ;-))) щяло да помогне за тинтири-минтири да разберат кво било станало тук (?),понеже целият свят е цветя и рози и човечеството няма по-важни проблеми, и никой всъщност не желае да разкрие защо им е необходим на "уЧените" ненормално колосален ресурс(в това число финансов)!
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извънземните не са от други планети, а демони от астрала, и се моли да не нахлуят в нашата реалност..
33
8
 
8
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
НАСА крие много неща.Амстронг пръв стъпва на Луната, и вижда извънземни бази.Забранено му е да казва,какво е видял.Има документален филм в YOU TUBE.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
НАСА трябва да работи,за прекратяване на всякакви войни на Земята, защото се очертава сами да се унищожим.Липсва морал, състрадание,човечност у нас хората.Това,което се случва на Земята е пагубно за нас.Световните лидери трябва да са осъзнали всичко до сега.Не трябва да има омраза,заради религии, цвят на кожата, националности.Всички хора трябва да живеят в МИР.Това е истината и да не се влияем от хора и лидери, които разпалват,вражди,войни и омраза!
31
2
 
3
 
! Отговори
кво става тука преди 6 години
А сега колегите геолози да докладват това седиментни скали ли са или марсиански имитации..
30
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35, спътници няма, защото няма орбита, това са балони на макс 3500 км. Камерите, както по-долу някой каза, са фалшиви и предават лайф-видеомонтажи. Намират се в студията на НАСА. Никой не говори за плоска планета, защото това е измерение, а не планета. Проучи въпроса, създай си независимо мнение и пак ела. Вижда се че повтаряш заучени фрази, с които са ни промивали на всички мозъците в училище, но тук говорим едно ниво над промивката на мозъци с която сме програмирани от малки.
29
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да твърдиш, че земята е плоска при наличието на толкова спътници и камери в космоса е меко казано малоумщинаа. Скоро бях свидетел на живо на такъв човек. Жалка картинка. Човек който няма елементарни познания за света ...тръгналл да обяснява за плоска планета :)))) То бива глупациии ама някой надминават нормалната глупост.
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия от наса са царе на фалшивите новини
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те изучиха Луната та отиват на Марс . Ще гледаме нови снимки на Марс от супер модерно холивудско студио.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАСА най-големите хора. Модерните откриватели . Респект за вас !
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27ж. на 58, с 30 год стаж като ядрен физик - координатор.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горният пост е до 22, моля за извинение
23
1
 
7
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
На колко си години и на какви гъби си?
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изпуснахме най-добрия момент за изпращане на колонисти през 2003 когато Земята бе максимално близо...
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаСеверния полюс е центъра, точно под полярната зезда. Както знаем, тя е единствената, която никога не променя положението си, и винаги стои в центъра на въртящото се небе. Това се вижда и нощем с просто око, а най-добре на фотографиите на които е снимано движението на звездите. На тях се вижда как всичко е в движение, без полярната. Затова стрелката на компасът сочи само на север, към центъра, защото всъщност това е единствения "полюс". Южен полюс няма.
20
0
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Ако Земята е плоска къде е центъра.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Водата в океана винаги търси нивото си, и НИКОГА не стои огъната. Нивото и е едно и също от Антарктика до Норвегия.
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-абсурдно е да приемеш, че живееш на топка и се въртиш около оста си с хиляди километри в час, освен това около слънцето с хиляди, и накрая цялата система се движи в неопределена посока, отдалечаваща се от мястото на големия взрив. При всичкото това бясно въртене все пак някак си можеш да наредиш домино или кула от карти едни върху други без те да се разхвърчат в космоса, защото някаква тайнствена гравитация, кято е само теоретично измерена притегля всичко към центъра на тая въртяща се топка.
17
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Логото е на плоската земя, защото земята е плоска.Някои неща са през цялото време под носа ни, но не ги виждаме.Как въздуха не се разпилява в космоса ? Вакуумът е по хиляди пъти по-силен от гравитацията и би засмукал всичко. Защо самолет който лети по пооока на въртенето на земята, не стига двойно по бързо до целта ? Защо всички полети минават през северното полукълбо, а никой не лети в южното, дори и южните минават през градове от северното ? Пусни топка от 1 км, и тя ще падне точно под теб.