Мисията "Гая" ще предостави данни за 1,6 млрд. звезди

Ще бъдат наблюдавани 70 пъти над 1 милиард мишени
10 апр 2018 16:23, Елка Василева
3
Мисията "Гая" ще предостави данни за 1,6 млрд. звезди
Снимка: архив, Reuters

Астрономи от екипа на мисията "Гая" се готвят за второто оповестяване на данни, събрани от едноименния телескоп, съобщи ЮПИ.

Според Европейската космическа агенция данните ще предоставят подробна информация за около 1,6 милиарда звезди.

След като бе изстрелян през 2013 г., телескопът "Гая" работи над създаването на най-големия и най-прецизен триизмерен космически каталог в историята. В кулминацията на 5-годишната си изследователска мисия телескопът ще е наблюдавал рекордния 1 процент от общо 100 милиарда звезди във Вселената.

"Гая" ще наблюдава 70 пъти своите над 1 милиард мишени, събирайки информация за местоположението и яркостта на всяка от тях. Макар повечето мишени да са звезди, "Гая" ще събере също данни за планети, кафяви джуджета и комети, както и за звездни феномени като свръхнови и квазари.

Предстоящото оповестяване на данни, събрани въз основа на наблюдения между юли 2014 г. и май 2016 г., е планирано за 25 април. Става въпрос за данни за цвета на 1,38 милиарда звезди, радиалната скорост на 7,2 милиона звезди и температурата на повърхността на 161 милиона звезди. Данните ще включват също радиусите и светимостта на 76 милиона звезди.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
8
 
! Отговори
Звездан преди 6 години
Около 100 милиарда скъпи ми дразкачо са галактиките. Звездите са далеееч повече.
2
1
 
5
 
! Отговори
Навиатор преди 6 години
Във нашата Галактика са около 200 до 250 милиарда звездите, а планетите 1 трилион. Звездите във вселената са приблизително около 300 трилиона.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от общо 100 милиарда звезди във Вселената ????????? Айде стига бе!!!!!!! Не знаех че са толко малко във Вселената. Предполага се, че толкова са само в Млечния път