Пробив! Учени създадоха синтетични ембриони

Това е станало без сперма и яйцеклетки и без оплождане
3 май 2018 19:24, Елка Василева
11
Пробив! Учени създадоха синтетични ембриони
Снимка: архив, Reuters

Холандски учени създадоха в лаборатория синтетични ембриони от миши стволови клетки, без да използват сперма и яйцеклетки и да прибягват до оплождане, съобщиха АФП и Би Би Си.

Постижението, описано в сп. "Нейчър", не е предназначено за клониране на хора или животни, а цели да бъде намерен отговор на въпроса защо много бременности прекъсват в много ранна фаза - имплантацията.

Синтетичните ембрионалните структури са били прикрепени към маточната лигавицата на живи мишки и са оставени да растат няколко дена. След това са престанали да се развиват, вероятно заради липсата на определен вид клетки.

Много жени абортират съвсем рано, още преди да са разбрали, че са бременни. Специалистите нямат обяснение на проблема, но вероятно той се дължи на аномалии на растящия ембрион.

Изследването на ембриони в начална фаза е свързано както с етични, така и с технически проблеми. Използването на стволови клетки за създаването на ембриони, а не сперма и яйцеклетки, улеснява работата на учените.

Екипът от института "Мерлин" към университета на Маастрихт е смесил два вида миши стволови клетки. Под микроскоп те са приличали на ранни ембриони или бластоцисти, като са имали същата сферична форма, от която след това се образуват плацентата и бебето. След това учените са наблюдавали как бластоцистите се имплантират в матката на мишки, което досега не е правено, макар и други специалисти също да са създавали ембриони от стволови клетки за целите на изследвания.

Планове експериментът да бъде възпроизведен с човешки клетки засега няма. За подобни изследвания са необходими специални разрешения.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: синтетични ембриони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти пък тоя ми бизнес партниора ще го подпомогне и тоя се избил тои до нас опира дъщерен магнат
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да прави тихо парти и да осогорява евтина работна ръка че началника се бе разработил пък на празник да работи де да знам надницата е двоина началник метни малко насам да делнем капитала после ще се избиеш нагоре че имам една пратка и без това
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или е на балкански клима т на люлка с градинка
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коинова днеска де бе дамското парти мила нямаше твоята усмивка у офиса началника се преумори с колежката на да мско парти в борисова ли бяхте
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
феминистки ми скъсиха живота с поне 10 години. За това в момента, в който заподозра каквато и да е личност във феминизъм, започвам да компенсирам загубите си. По всякакъв възможен начин. Мачкане, злоупотреби, изнудване, злепоставяе, терор и тормоз - всички средства, които феминистките толкова дълго използваха срещу мен. На зло като това трябва да се отговаря само с несъразмерно по - голямо зло. Съществата, унищожаващи света, трябва да измрат. Това са феминистките.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, ама видях как твойта реагиракато и каза, че си лесбийка. И ми стана тъжно за жената... Как може дори да си помислиш, че може да лишиш майка си от внуци? Та това си е висша форма на садизъм и незачитане на родителите! Скапани феминистки! Не осъзнават, че социопатията им се отразява първо на най - близките им...
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 Това от личен опит ли го знаеш ? *** как прие, когато си призна ?
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да разрешат законово правото учителки - феминистки да бъдат избивани навсякъде без съд и присъда. Те са по - опасни и от педофилите в училищата. Не че не могат да бъдат едновременно и феминистки и педофили де. Но, все пак, учител - феминист жив не трябва да остава. Трябва по особено мъчителен начин да ги... Същото да се прави и с хора и организации, пропагандиращи хомосексуализма. 80% от хомосексуалните личности правят опит за самоубийство. 40% повтарят поне веднъж...
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какъв пробив бе аланкоолу?-Първо ни скопяват, после създават незнайно какви лабораторни мутанти... Чети между редовете! Изместват нормалното земно население със сурогати...
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво стана сега? Уж мъжете щяха да стават излишни, а се оказа, че и жените са излишни. Какъв автогол си вкараха феминистките... Сега мога да се възползват от технологията за да си произвеждат джендърчета и да оставят нашите деца на мира. А дано! Нормалните хора имаме нужда от нормални отношения в един нормален свят. Който желае да нарушава нормите на обществото може да започне със скачане от високо и минаване само на червено.