Спасение от пластмасовата смърт на океана – хартиена бутилка

Шотландски химик създаде бутилката, която за дни се разгражда
3 май 2018 17:30,
20
Спасение от пластмасовата смърт на океана – хартиена бутилка
Хартиената бутилка. Снимка: Twitter

Само преди дни Еврокомисията обяви война на пластмасовите чашки, чинийки, сламки... мокри кърпички, които замърсяват околната среда и убиват живота в световния океан.

И... шотландски химик създаде бутилка от хартия и растителни материали, която се разгражда в солена вода само за три седмици, съобщи в. "Дейли мейл".

Бутилката може да служи и за храна на морските животни, а в сметищата ще неутрализира киселинните почви, пише БТА.

Още по темата

Изобретателят на бутилката Джеймс Лонгкрофт основава компания за бутилиране на вода преди две години. Той иска с нея да финансира благотворителна организация, осигуряваща питейна вода в Африка.

От съображения за опазване на околната среда обаче решава компанията му да работи без пластмаса. Екологичната бутилка създава след месеци експерименти в кухнята си.

Хартиената бутилка е с водоустойчиво покритие от вътрешната страна. То се свързва с външната част с растителни материали, които към момента са търговска тайна.

Когато бъде изхвърлена на боклука, бутилката започва да се разгражда отвън само след няколко часа, а след седмици от нея не остава нищо.

Цената за производство на хартиената бутилка е съвсем малко по-висока от тази на пластмасовите за еднократна употреба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва ли е нужно да е от "дърво", вероятно става въпрос за целулоза, която може да се добива от едногодишни възобновим култури, като да речем индийския коноп, който е най-бързо растящата биологична маса след зелените водорасли.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ми е чудно - винаги се е знаело, че пластмасата е вредна за природата. Защо ни я навираха повсеместно? От алчност зс пари, от непукизъм на хората, от глупост. Каквото сами си направим, никой не може да ни причини.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква новост е това, от 60-те години се използват промазаните хартиени кутийки за конфитюр. И сега ги има, но не е рентабилно да се унищожава ресурса на горите!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1965 г. в Градската галерия гостуваше американска изложба на пластмасови изделия - истинско чудо на прогреса! Невиждано, удобно, достъпно за всеки. До тогава кофите и легените бяха от метал, въжетата от коноп, дрехите от памук и вълна. Опашката се виеше до мавзолея. И всяко чудо за 50 години! Но не е възможно връщане, народа се научи да изхвърля, евтино, защо не?
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна трябваше да разкараме тия вредни пластмаси, дано стане най-после. Хартиена бутилка звучи повече от прекрасно, дано се сбъдне.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Така е 1Пише се "Изток" . Моля не спамвайте!
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колега номер 5 Уа....ха..... ха... ,направо ме разби нашия,направи ми кефа за днес, за което ти благодаря ,също и на пост 11 . Ех.. днес бг какъв материал има тук в коментарите, просто трябва да ни заплащате заплати за веселбата която ви въртим .
13
4
 
15
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Решението е само едно - рециклиране! Само малък брой крайно еко фанатици ще помънат тежките и неудобни стъклени бутилки, тоест това е утопична глупост. И какво значи това многократна употреба? Не са сериозни тези неща!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като цяло поредната глупост - биопластмасите са познати от векове, въпроса е че синтетичните такива произведени на основата на нефта, в много пъти по-евтини и издръжливи. Няма как пластмаса от целулоза да се доближи като цена до тази произведена от нефт - няма как да се случи това в близко бъдеще. А биоразградими пластмаси има от от доста години, кое й уникалното на пластмасата на Лонгкрофт не е ясно?
11
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жертваме горите за да спасим океаните. Манифик,жениал! Дървесината/хартията е ресурс, който също трябва да се пести. Според мен решението е стъклени бутилки за многократна употреба. И ако пластмасата се рециклира, не виждам никакъв проблем в нейната употреба. Проблемът идва от развиващи се страни като Индонезия,Филипините и Виетнам + Китай който е развита страна това показа скорошна класация за изхвърлящите наймного пластмаса в морето държави.
10
0
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Жо 5 Ами това е умна бутилка .
9
0
 
14
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Жо 5 Аз разбрах че бутилката се разтваря само в солено вода и всички ще се изхвърлят в морето.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Като гледам колко си грамотен и от теб нищо няма да излезе...До Lняма безкраен ресурс от дървета,но си има достатъчно материал за преработка,хартиени отпадъци т.н.
7
0
 
18
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До ДимчоИМА ЛОГИКА, като хипотеза не е зле.Ами ако случайно намокриш бутилката докато е още пълна? :)
6
0
 
17
 
! Отговори
Димчо преди 5 години
До ЖоНай- вероятно бързо започва да се разпада веднъж намокрена отвън (например - от дъжд).
5
0
 
26
 
! Отговори
Жо преди 5 години
САМО ЕДНО не разбрах.ЦИТИРАМ: "Когато бъде изхвърлена на ***, бутилката започва да се разгражда отвън само след няколко часа"Въпросът ми е- Как бутилката разбира, че вече е изхвърлена на ***, та да започне да се разгражда? Растителните материали поникват ли, що ли?Най-вероятно, този, който е писал тази статия да не е наясно какво е превеждал и писал.
4
0
 
20
 
! Отговори
L. преди 5 години
То защото хартията се прави от въздуха и има и безкраен ресурс от дървета, нали така. Замърсяване или обезлесяване - това е изборът към момента. Поне вторият проблем изглежда по-лесно решим - ако компаниите производители на хартия/целулоза бъдат задължени да "отглеждат" планово необходимите дървета дългосрочно (десетилетия напред). Има такива бизнес модели, но далеч не са повсеместни.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пове1е такива новини да четем...за благото на Планетата ни която Ние така безхаберно съсипваме...
2
3
 
33
 
! Отговори
Възхитен юзър преди 5 години
Браво на човека! Да е жив и здрав! Надявам се бързо да се внедрят в индустрията.
1
19
 
13
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Велико откритие, и пак от кого? От загниващия Запад.А от проспериращия Исток едно голяма НИЩО. Ама по бомбите са недостижими.