Учени: Как Земята се е превърнала в ледена топка?

Преди 700 млн. години планетата ни е била покрита изцяло с лед
10 май 2018 11:30, Елка Василева
8
Учени: Как Земята се е превърнала в ледена топка?
Снимка: архив, Reuters

Учени от Тексаския университет в Далас определиха геоложките условия, при които преди 700 милиона години е настъпило глобално застудяване на нашата планета и Земята била покрита изцяло с лед, съобщи Лента. По мнението на учените климатичните промени били свързани с появата и движението на тектонските плочи.

Хипотезата за "Земя-снежна топка" обяснява защо през криогенния период настъпило наслагване на ледникови терени. Предполага се, че тогава на екватора било толкова студено, колкото на полюсите на планетата. Ледниковият период продължил милиони години, докато в атмосферата не се натрупало достатъчно количество парникови газове, изхвърлени от вулкани.

Материците в екваториалните райони "се освободили" от ледовете и в резултат започнали процеси, свързани с химично изветряне и обогатяване на океанската вода с минерали, които са нужни за увеличаване на бактериите. Впоследствие се появили допринасящи за глобалното затопляне многоклетъчни форми на живот.

Учените предполагат, че Земята се покрила изцяло с лед след появата на тектонските плочи. Смята се, че първоначално земната кора била едно цяло, а разделянето й на отделни големи фрагменти станало по-късно. Литосферата се разцепила преди 600-800 милиона години и това довело до вулканични изригвания, преместване на материци и в края на краищата до появата на "Земя-снежна топка".

Резултатите от изследването са качени на сайта Phys.org. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Селями Орта Шишаман преди 5 години
Последните аткрития доказивает, че земята не е с заоблена формъ.
7
0
 
7
 
! Отговори
Джони Уокър преди 5 години
Било е рай
6
12
 
6
 
! Отговори
IXXI преди 5 години
а защо смятате, че Земята е топка, виждали ли сте и истинска снимка, а не компютърно генерирани изображение от учените от НАСА?! а какво стана с кацането на Луната, нали 2015 щяха отново да кацнат, Буш 2005 възобнови програмата и им даде 10 години, май нещо има проблемчета, а 1969 - беше лесн като разходка до парка.
5
2
 
13
 
! Отговори
Македонец преди 5 години
Всичко това се случило пред очите на дедите ми.
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми аз пък казвам, че преди около 10 000 години е имало ядрена война на земята и после се получила ядрена зима и е имало ледников период !
3
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези нищо не знаят, само фантазират за да продължават да цотат субсидии. Недейте да внушавате друго.
2
0
 
29
 
! Отговори
Спиртомер преди 5 години
Жалко че не са имали уиски при толкова много лед!
1
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
pas