Българи изпревариха Пентагона! Разработиха иновативен робот

"Армус" проверява корабите за експлозиви, контрабанда или повреди
12 май 2018 19:42,
61

Български учени създадоха робот за какъвто американските военни в Пентагона мечтаят вече десет години. Иновативната технология може да изследва външната обвивка на кораби, докато плават, и да проверява за експлозиви, контрабанда или повреди, разказва Bulgaria ON AIR.

Разработката е съвместна - на учени от Русенския университет и БАН.

Роботът, наречен "Армус", е създаден след близо тригодишни експерименти от страна на българските изследователи. Те се заемат с предизвикателството, когато им попада заданието на американските военни.

"Армус" работи с променлив ток, който се подава от кораба, и с кабел с обхват от 400 метра.

Той може да се движи както по корпуса, така и в товарните трюмове и резервоарите. Заради сигурността всеки кораб се проверява, преди да влезе в пристанището.

Вече е подадена заявка за патентоване на робота, като проверката от Патентното ведомство е потвърдила уникалността му.

Към "Армус" вече проявяват интерес корабни компании от Панама и Малайзия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
айде пак нация техническа. явно и русенския е пред затваряне, щом минават с разработка от 90те на габровския :/
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
50 ... Кой ти говори за открития, бе тръба такава !
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учените от РУ и БАН не са открили нищо................ще кажете сега че РУ е по-добър от Оксфорд!!!
48
2
 
20
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
Джаджа, детска играчка от Китай... много разбирачи и все плюещи България. Ами, да, мирканските учени не са успели, а нашите са успели, точно както ги бием по математика на олимпиадите. Б'аси малоумната пасмина, дето е напълнила форумите!!!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
47 Чужди ръце ? Пич, има ли наккъв смисъл в думите ти ?
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези микро дробове добре са ги изобретили, добре могат да показват главата на зададената цел, обаче в задачата се пита, ако тези дробове попадат у чужди ръце какво правим? Противодронна отбрана имат ли изобретена вече, че на рижавия зелката хич не е малка
45
1
 
12
 
! Отговори
Щ.Младши преди 5 години
Браво- поздравления!
44
1
 
10
 
! Отговори
Барт Симпълтън преди 5 години
Уау ... Никаква вяра в страната ни! Разочарован съм ! Има си много солидни причини, тази машина да ползва кабел, а не батерия.Познвама 13 годишни, които сглобяват ел.колички, ползвайки Arduino, някакви части, картон и 4 AA батерии, след което ги управляват с телефона си. Всичко това с инструкции от 7 годишен уеб сайт, а за апликацията, кода е от GitHub. Силно се съмнвам, че тези хора, нямаше да съумеят, да направят нещо подобно.
43
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тия фалшиви новини. Това е детска играпка копирана от неизвестен Китайски производител
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно , американските инженери не могат да изобретят една джаджа с магнитни вериги , която да се разхожда по корпуса на кораба. А нашите инженери не могат да я направят с дистанционно управление , а са я вързали с 400 м. кабел. Ум да ти зайде !!
41
0
 
7
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
Робота Пирин е промишлен робот номер едно в света , но си прав за варшавския договор, Робота е номер едно именно заради факта че немските фирми не са могли да ползват японските патенти , а японските фирми не са могли също да ползват патентите на другите, "Пирин " взима най добрите технологии от всички именно избягвайки патеното права.Но това не променя факта, че е най добрия промишлен робот за това време.
40
0
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 5 години
Говоря за Джон Атанасов и неговия принос. а аз лично нямам заслуги в това даже не съм бил роден тогава за какви заслуги говорим.Иначе факта че е роден в САЩ и е учил САЩ е ясен.. Между другото самия Джон Атанасов не се мислил за такъв, покрай едно патентно дело , двете съдещи се страни се оказва че са взели неговата разработка, а той дори не претендирал да е изобретателя, оттам става известен изобретателя.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 39Номер едно къде? :))) В границите на варшавския договор. Уау... голяма конкуренция няма що.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За държава която е била номер едно в промишлената роботиката преди време по времето на роботите "пирин", се очаква много , но ние отдавна сме изостанали от онези времена, така че е хубаво да се види някакъв лъч, но е само лъч ,факт е че сме изостанали спрямо останалите , при условие е че сме били доста напред.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37Джон Винсънт Атанасов е роден в САЩ, учил е в САЩ, никога не е стъпвал в България. Стига сте си приписвали заслуги на хора които нямат нищо общо с България.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
забелязах че доста хора не са на ясно какъв е приноса на Джон Атанасов.Всички си представят калкулатори, всъщност комбинацията калкулатор и памет прави компютъра..Именно разработката на памет и комбинирането с калкулатор е приноса му.А какво се отнася до калкулаторите те наистина отдавна има разработки , и тях въобще не ги коментираме.Т.е. човека които е измислил компютъра не е измислил калкулатора а паметта и използвал разработените калкулатори.
35
2
 
5
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Анонимен 34: Нда... има една поговорка "По добре да си мълчиш и да те мислят за ***, отколкото да отвориш уста и да докажеш че си ***". Така че по-добре си мълчи и бегай при козите, че им лисваш.
34
3
 
14
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Уф, периодично ни бомбардирате с новини как български учени са "изобретили" някаква невиждана джаджа, супер-кола, лек против рак и т.н - само дето после повече не чуваме за никое от тези изобретения. Почвам да си мисля, че като им наближи да кандидатсват за научни проекти и финансиране, и внезапоно почват да измислят и фабрикуват резултати.
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ти покажа среден пръст ....това цифра ли е или дигитална абстракция ... ако го свия и пак ти го покажа .. Вече имаме и линейна калкулация на линейно повторени ... А ако ти тегля една на майка с характерния жест вече става авалогово линейно действие ... 1. 2.3 . Топчета въпроса е как сметалото да знае кое е 1 кое е 2 и кае 3 е точно тук идва компютара И имено това създава Атанасов
32
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първият компютър (аналогов) е измислен от древните гърци, преди повече от 2000 години. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC_%D0%BE%D1%82_%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0