Българи изпревариха Пентагона! Разработиха иновативен робот

"Армус" проверява корабите за експлозиви, контрабанда или повреди
12 май 2018 19:42,
61

Български учени създадоха робот за какъвто американските военни в Пентагона мечтаят вече десет години. Иновативната технология може да изследва външната обвивка на кораби, докато плават, и да проверява за експлозиви, контрабанда или повреди, разказва Bulgaria ON AIR.

Разработката е съвместна - на учени от Русенския университет и БАН.

Роботът, наречен "Армус", е създаден след близо тригодишни експерименти от страна на българските изследователи. Те се заемат с предизвикателството, когато им попада заданието на американските военни.

"Армус" работи с променлив ток, който се подава от кораба, и с кабел с обхват от 400 метра.

Той може да се движи както по корпуса, така и в товарните трюмове и резервоарите. Заради сигурността всеки кораб се проверява, преди да влезе в пристанището.

Вече е подадена заявка за патентоване на робота, като проверката от Патентното ведомство е потвърдила уникалността му.

Към "Армус" вече проявяват интерес корабни компании от Панама и Малайзия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
4
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Анонимен 30: 1 топче, 2 топчета, 3 топчета... Броя ти само до 3 щото знам че останалите цифрички не ги познаваш. Ей това е "дигитално" - а дали са топчета с дупчици или кравешките "торти" у вас на село, е без значение. Виж, ако беше направил непрекъсната пътечка от кравешко... както и да го наричате там у вас, това вече е аналогово.
30
0
 
6
 
! Отговори
опорка преди 5 години
Че ...z 2 и ениак са компютри никой не спори .. единия създаден от Зорге в райха другия от Атанасов във сащ . Но трябва да се обясни на масите че само Руснак го е създал при това желателно да е комунист а най добре лично Путин
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
28 завършил си журналистика при това с 3 .50 бях ти състодент ко се прайш на трънска слива
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пра пра .. дядото на Путин е създал компютара докато е дялкал древно руската писменост с петолъчка и е чакал съпруга си пра пра пра дядото на Маркс да го гейтоса
27
6
 
13
 
! Отговори
до по-долните преди 5 години
вие къде живеете бе? атанасов никой не го бръсне за слива, никой не го помни, и никой не го изучава тук в сащ. казвам ви го сериозно, завършил съм информатика и са го споменали на лекции може би веднъж. за създатели на компютъра се спрягат съвсем различни хора.долу някой спомена мини дроновете с експолозив. имам колеги които са работили по софта им (отворен код) и в това видео показват само 10% от това, което имат в момента...youtube com / watch?v=6L1__ooD5-M
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джонатан не създава никакъв компютър. Той само повтаря сметачната машина на Блез Паскал като замества чаркалаците с електронни лампи. Това разбира се не омаловажава откритието му.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джонатан не създава никакъв компютър. Той само повтаря сметаната машина на жлезите Паскал като замества чаркалаците с електронни лампи. Това разбира се не омаловажава откритието му.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23 сметалото обикновено работи с пробити топчета най често дървени като главата ти не с цифри
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива "всъдеходчета" направих още през далечната 1980 година за училищните изложби на ТНТМ( някои знаят какво е). 3 броя. Един с магнитна верига, но той не можеше да преодолява ако по ламарината има стърчащи препятствия по-високи от 2-3см. Следващият беше с 3 оси и с магнитни колела. Той беше по-проходим. Третият беше с микровендузи и се движеше по добре измитите училищни стъкла. Сега се търкалят някъде в мазето.
22
1
 
5
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Анонимен 21: Не си размахвай невежеството като байряк, от това то няма да стане по-малко. И най-древното дървено сметало е "дигитално", тъй като работи с цифри, а не с графики. А иначе аналогови, т.е. показващи резултата във вид на графики компютри, съществуват доста отдавна, и могат да решават дори и интегрални уравнения, т.е. са доста по-напред от творението на Джон Атанасов. Недостатъкът - също като да смяташ с логаритмична линийка - дава резултат с +/- в доста широки граници.
21
1
 
2
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До до 11: За Джон Атанасов е точно така. Първият електро-механичен компютър е Z1, създаден от германец около средата на 30 години на миналия век, а създадения по време на войната Z2 вече е първият съвсем истински компютър. За съжаление е унищожен при бомбардировките, сега по музеите има само реплики.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15 по времето на Джон Атанасов дигитален ( направо къртиш мивки .
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е за спомен от чудесните поколения които изхранваме и изпускаме от страната,
18
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я пак? Това някакъв майтап ли е ? Това да не е робот от миналия век ?ПентаГрама имат вече 5-6 см микро-дронове, които летят в ято и сами намират предварително зададени обекти, като се прикрепят към тях и експлоадират. Например в главата на някой дисидент. Да не говорим за нано-частиците, с които могат вече практически да следят всички променливи данни на дадено лице, което е имало нещастието да ги погълне или вдиша.Така, че тоя робот, може да го подарите на някое хлапе от квартала...
17
5
 
5
 
! Отговори
Търговец на Банани преди 5 години
Ужас ,ще ми секнат далаверата.Кораб пълен с банани отгоре, а отдолу за въже са вързани няколко стотин килограма кокаин обвити в непромокаеми чували .Така 20 години прекарвам бело без проблеми.Сега ще трябва да дам няколко торби с пари на учени хора, да ми измислят по безопасен начин.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То махни другото, ами даже май не е електромагнитчета да се превключват, ами тоя корпус от прахосмукачка, който са взели да ползват, в него най-вероятно има електромагнит, който да се храни с ток от тоя 400 метра кабел... Лелеееее! И това, вервайте ми е връх на военните технологии! В Русенския обучават истински неврохирурзи правещи нанооперации!
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама вие сериозно ли? Я вижте какво правят за военни цели "Boston Dynamics". Достатъчно клипчета има в нета.
14
5
 
13
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
Джон Атанасов не е измислил компютъра, а дигитален калкулатор за решаване на линейни уравнение, разликата е от Земята до небето. Компютър е физическа реализация на Машина на Тюринг, но предполагам това е китайски за теб, иначе нямаше да пишеш такива глупости!!
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основната грешка в статията ...е че не са изпреварили ами са създали робот по поръчка на пенгона
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работеш Робот с Кабел е по добре от не работиш робот без кабел какъвто имаха в пентагона до сега ... или аниме робот на Путиновите гений