Такъв е животът! Мутираш и се размножаваш на… Марс

Две са причините за това: Радиация и слаба гравитация
28 май 2018 08:20, Златко Желев
19
Такъв е животът! Мутираш и се размножаваш на… Марс
Снимка: NASA

Две са главните причини, поради които хора не могат да имат потомство на Марс - радиацията и намалената гравитация, съобщи списание "Лайф".

Марсианската атмосфера е много тънка и на практика не защитава от космическата радиация. Това оказва силно негативно въздействие върху всички полови клетки, ембриони и зародиши.

Продължителното пребиваване в условия на намалена гравитация прави костите чупливи, влияе върху нивото на течността в очите и върху гръбначно-мозъчната течност у астронавтите, а това може да доведе до много сериозни проблеми при бременността и раждането.

Ако добавим потискането на имунната система, промените в нервната система и загубата на слуха, които са следствие от дългите пътешествия в космоса, става ясно, че хората на Марс няма да са в най-добра форма, що се отнася до раждането на деца, пише БТА.

Какво трябва да направят заселниците на Марс, ако искат да създадат семейство?

Учени от университета по информационни технологии и мениджмънт в Полша предложиха неочаквано решение на проблема - да се промени ДНК на астронавтите.

Според учените е възможно технологията CRISPR-Cas9 да преодолее въпросните препятствия, свързани с размножаването. Подобна инициатива ще доведе до развитие на "подвид на Хомо сапиенс". Това ще постави пред нашата цивилизация редица нови въпроси от етично естество, на които светът ще трябва да търси отговори.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
дед Мароз преди 9 месеца
Пиле,

За Van Halen съм чувал, ама за техен Radiation Belt, не съм.
Това в албума от коя година е?

И да не е станало объркване с Iron Maiden Radiator Bell
:D
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Давам и точно поколение и половина, преди да започнем с етническите кофликти.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Та новия етичен въпрос е: хора ли са марсианците?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пиле, то си личи че мозъка ти е пилешки.
12
6
 
5
 
! Отговори
Пилето преди 9 месеца
Никой не е напускал Земята заради van halen radiation belt а тия ми говорят приказки от хиляда и една нощ ! Овцете така и не разбраха,че НАСА както и всички държави които участват в измамата за космоса точат ли точат милиарди от овцете чрез бюджетите си и ви представят CGI снимки и видеа и овцете пляскат и почват да фантазират някакви глупости ! Кубрик засне благодарение на Уолт Дисни и шепа хора от службите "кацането на Луната" а вие тука говорите някакви измишльотини ! Проучете преди да пишете
11
2
 
5
 
! Отговори
oo преди 9 месеца
Ой нема нужда са мъчите, да пуснат на Марс най-жилавия етнос на Мангу и Хайше и че има бачкатори после копаят руда в несвяст.
10
1
 
4
 
! Отговори
99 преди 9 месеца
Първо да потренират на Антарктида,пък Марс няма да избяга!Ама кой знае защо никой не ще!
9
0
 
20
 
! Отговори
shady преди 9 месеца
Има и още 1 огромен проблем - планетата няма собствено магнитно поле или е изключително слабо. Т.е. в бъдеще ако някой се опита да тераформира Марс атмосферата ще бъде отнесена от слънчевия вятър, идващ от слънчевите изригвания и резултатът ще е пак същата умряла планета. Тази планета е тектонично мъртва - може би и ядрото й вече е статично и затова няма магнитно поле, а тук вече нищо не може да се направи. Просто Марс е задънена улица, освен ако хората там не живеят някъде под земята.
8
6
 
8
 
! Отговори
Християнин преди 9 месеца
Това е положението: ако някой не пипне в ДНК на човек, животно или растение няма промяна. Няма еволюция. Еволюцията при живите организми може и е само съзнателна. това с подбора е бошлаф. Подвив, надвид - само със съзнателна промяна на ДНК може да има нови видове. Така ще е и на Марс, а и навсякъде. Анунаки + ДНК мутации = човек работник в мините. Християнско или не няма значение. Но Бог е нещо друго не е анунак.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ай ся, един вид нови хора ли. Големи мераци за живот на Марс. Ако това е така както се пише, що ще дирят на там като ще им се чупят костите. Пък и щели да оглушеят докато отидат до там.
6
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а защо изобщо да се заселваш на марс, някой ще отговори ли ? ами то там няма нищо, а на всичко отгоре има радиация, няма атмосфера, ще трябва да мутираш в извънземно и цялата работа за какво ... щото "великият" капитал източи земята за по-малко от 150 години, стимулирайки хипер консумация и разхищение като форма на живот на офцете ?!

има ли нещо по неразумно от ... "капитала" - инструмент за управление и подчинение на офцете?
5
6
 
14
 
! Отговори
Дъртий преди 9 месеца
Що тъй ве? Нале краварите започнаха да колонизират Марс? Даже обявиха конкурси и разпродадоха билети за цяло столетие напред :)))) А да сега търсим доброволни балъци за генно модифициране нищо, че нама да ги правят марсианци, само да подпишат съгласия и да ги напълнят с генни модификатори па после ще му мислят! Балъци, балъци, балъци.
4
1
 
14
 
! Отговори
Коце кмета преди 9 месеца
Нашите индобългари това им ме пречи, за да го докажем, нека ги пратим всичките на Марс!
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Навремето в една компютърна игра, клонинг на Ред Алерт, трябваше да се гепят ресурси от Титан и вариантите бяха или някви ГМО гадове, или роботи. Оказва се, че пътешествието в космоса не е "лъжица за всяка уста". По-логичното е да се измисли технология, която да създава условия, близки до земните.
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И водка няма.. и пица..
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И вода няма.И климатът е кофти