Масов мор на мъже! Подбор отпреди 7 хил. г.: Тази не, и тази – не!

На какво се дължи загадъчното им измиране? Науката отговаря!
4 юни 2018 07:10,
39
Масов мор на мъже! Подбор отпреди 7 хил. г.: Тази не, и тази – не!
Снимка: Wikipedia

Учени от Станфордския университет в САЩ установиха защо преди 7000 години рязко намаляло генетичното многообразие на Y-хромозомите, съобщи Лента.

Оказало се, че броят на способните да се размножават мъже намалял в резултат на борбата между кланове и подборът им на жени.

Резултатите от геномния анализ на 125 Y-хромозоми у днешни хора показали, че преди 5000-7000 години в различни райони на Стария свят възникнал ефектът "гърло на бутилка", т.е. намаляло многообразието на Y-хромозомите.

Това свидетелствало за намаляване броя на способните да се размножават мъже сред населението. Тъй като феноменът не засягал жените, се предполагаше, че за това са допринесли социални взаимоотношения, а не екологични бедствия, включително климатични промени.

В рамките на новото изследване е предложена хипотезата, че генетичното многообразие у мъжете не намаляло в резултат на по-малката им численост, а защото успешни в репродуктивен план станали малки групи социално привилегировани мъже и синовете им. За разлика от жените, мъжете освен това отказали да преминат в друг клан и това намалило генетичното многообразие в отделните групи.

При това що се отнася до Y-хромозомите, различията между отделните групи намалели, тъй като някои кланове били напълно унищожени.

Създаденият от учените компютърен модел показал, че въпросният сценарий е правдоподобен. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
36 - Късметлия. Нашето едното умря, щото пачата изобщо не му запомни алергиите.
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност ined даде отдавна правилния отговор - при онова развитие на обществените взаимоотношения, повечето мъже са се занимавали с тежката работа - с лов, със земеделие и т.н. Жените са оставали в селищата и там всеки може да се досети какво се е случвало. Следващото поколение нещата се повтарят и така докато накрая не навлезе някакъв нов фактор - примерно жените също отиват да работят на полето, или пък се сменя формата на управление. В периода на неолита нещата просто са се случвали бавно.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Няма такова нещо,като не искала да ражда деца.Като не иска да идва следващата и така.И моята жена понякога вие като латерна,че гледа три деца,ама след един час казва,че децата й били най-хубавото нещо в живота.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от тогава ли са си подбирали жените по външен вид?! Слабаци. Няма разлика от тогава до сега. Привлекателните жени не искат деца, а тези които не хващат окото ама са домакини и грижовни съпруги свършват сами с по няколко котки на 50.Затворен кръг. Ето, че още от тогава мъжете са били виновни за всичко.
32
4
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До 123Съвременните войни не са като едновремешните-жертвите са много по-малко като процент от населението.Примерно в Сирия за 6год. жертвите се оценяват на около 200 000,което е около 1% от населението-направо нищожна цифра при тамошната раждаемост!Много по-голям е ефектът от миграцията.Колкото до Русия-там броят на мъжете е по-малък поради ранна смъртност(алкохолизъм).Обаче липсващите мъже не влияят на размножаването,а на статистиката,щото са 50+ годишни.Освен това облекчават пенсионния фонд,
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единият извод леко куца,защото казват,че не било в резултат на война,защото жените не били намалели.Ами изтребването на жените при война е съвременно явление заради напредналите оръжия.В предишните времена жените са били завземани от завоевателите,а не убивани.
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пусто да остане, и тогава ли е имало гей клубове?
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако няма сайт на БТА пт къде ще крадете Текстовете бе?Гл.редактор дето не може да пише на български .........хаха
28
2
 
7
 
! Отговори
э преди 5 години
Тази статия я четох в оригинал на английски език и мога да ви кажа, че има голяма разлика мужду оригинала и превода. Който се интересува от темата, да потърси оригинала.
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията изглежда много достоверна и логична. Тогава е нямало свръхурбанизация и за големи квартали или пък населени места с бедно население с по 10 деца на парче, както е сега, е трудно да се говори. Война, катаклизъм или болест могат да имат само временен ефект. Такава тенденция може да се проследи в рамките на един-единствен цивилизационен модел, където начинът на живот на хората в едно селище да речем е бил сходен на тези в съседното, и би се запазила дотогава, докато този модел остане.
26
2
 
8
 
! Отговори
EM преди 5 години
До АнонименДори да пътуват във времето , колко време им трябва да разберат причината?Изобщо доста трябва да ти е развинтена фантазията за такава статия.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става ясно че перспективните ромски кланове ще продължават да се размножават, а нашите ще изчезнат. Явно колкото е по-*** някой е по-перспективен. Сори майна.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха ДНК-то им говори ха-ха-ха.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия учени май са прекалили с холивудските бози.
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тия учени дали знаят разликата между предположение и факт, защото според това което са надрънкали ,би следвало да допуснем ,че могат да пътуват назад във времето,а ако немогат това са само догадки и няма нищо научно.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, Станислав Лем пасти да яде.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се упоменава периодът във времето, за който се е случило всичко това. Ако става дума за малък отрязък - 100-200 години, може да се приеме, че е имало война или нещо подобно. Ако се вземе по-голям период и тенденцията се запази, значи се е случило точно това, което обясняват в статията.
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много добре се разбира статията. Просто става дума за "генетична смърт" на голяма част от човечеството, и по-точно на голяма част от Y-хромозомите. Това ще рече, че поколения и поколения почти винаги едни и същи родове са се размножавали, докато други са поели бавно и славно към небитието. Всъщност сходството е най-вече с европейската култура и цивилизация, където хората масово нямат деца или не могат да си позволят/трябват поне 2/. Ромите и тем подобни просто не са обект на изследването.
18
1
 
20
 
! Отговори
Аватар преди 5 години
Хубаво е когато до статията се слага снимка и на автора.
17
3
 
9
 
! Отговори
123 преди 5 години
До А беДа бе да едно поколение, друг път я виж статистиката на един мъж, колко жени се падат в русия. Имаш нет гледам. Хич нямате афинитет към истината, нали се говори нещо лошо за русия. Дори и да е вярно няма значение. Каквото и да си говорим причината за такова измиране е най-често ВОЙНА. Примерите от днещно време го доказват.