Средиземно море става "море от пластмаса"

Доклад: Там има рекордно ниво на микропластмаса!
8 юни 2018 10:15, Елка Василева
19
Средиземно море става "море от пластмаса"
Снимка: архив, Reuters

Средиземно море е застрашено да се превърне в "море от пластмаса", предупреди Световният фонд за дивата природа, който предложи серия от мерки за спасяване на морето от пластмасовите отпадъци, които го задушават, предаде Франс прес.

Асоциацията представи доклад, в който е обобщила данните от научни изследвания, пораждащи безпокойство. В Средиземно море има рекордно ниво на микропластмаса - пластмасови частици, които са по-малки от 5 милиметра и които тровят цялата хранителна верига и застрашават човешкото здраве.

Като цяло концентрацията на микропластмасата е почти четири пъти по-висока в Средиземно море отколкото в "континентите" от пластмасови отпадъци, открити в океаните, подчертава Световният фонд за дивата природа.

За да се променят нещата, неправителствената организация пледира за международно обвързващо споразумение, за да бъдат намалени пластмасовите отпадъци или за борба с изоставените във водата материали за риболов.

Световният фонд призовава за увеличаване на рециклирането и събирането на отпадъци в страните по крайбрежието на морето. Фондът призовава и за забрана на всички полиетиленови торбички за еднократна употреба, както на север така и на юг, и за забрана на добавянето на микропластмасата, например в козметичните продукти или почистващите препарати през 2025 г.

Промишлеността трябва да развие алтернативи на пластмасата, "които да могат да се рециклират или да се превръщат в компост", и да произвежда неща от възобновяеми материали, а не от петролни деривати, се казва в доклада. Туристическата индустрия трябва да избягва да използва пластмасови продукти за еднократна употреба като бутилки, торби, сламки или тапи.

Световният фонд призовава и за "лов на пластмаса" на индивидуално ниво - използване например на дървени гребени и пинцети, на гъби от целулоза, на биоразграждащ се конец за зъби, на керамични съдове, стъклени бутилки, памучни кърпи или постелки за йога от бамбук, пише БТА.

Фондът отправя призив да не се хвърлят отпадъците където и да е, което ще допринесе също за спасяването на Средиземно море.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Преди повече от преди 5 години
100 години ЖУЛ ВЕРН го е предрекъл!
17
0
 
2
 
! Отговори
По кротко преди 5 години
До 10.11 1989 година по ДУнава намирахме западни пластмасови мръсни опаковки.. Български нямаше..Тихия океан подаде ,че не е повод з а набеждаване на развъжданите хора за огромния брой пластмасови ***..За двеста триста години ще ги седиментираме ,капсулираме и готово ..Палеонтолозите след пет хиляди години ще развият тезата з а особен вид живи организмни..
16
1
 
17
 
! Отговори
Стеф преди 5 години
Борбата с пластмасата ще е много трудна.Хората са глупави създания и до като не е ужасно късно не се плашат.Лошото е,че няма как да се контролират държавите от третия свят.
15
3
 
19
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Мога да се закълна че 90% от замърсяването го правят под-човеците от азия и африка! Следователно за да очистим пластмасата трябва да приложим заветите на Сталин!
14
3
 
9
 
! Отговори
ghjgj преди 5 години
Бре не изливаме казваш? Струма, Места и Марица със всичките си притоци къде се изливат?
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няколко въпроса:- ние в Средиземно море изливаме ли нещо? Практически не, през Босфора не минава много.- някакъв риболовен флот имаме ли - не, нарязахме го за старо желязо отдавна.- пряко или косвено участваме ли в цялата тая апокалиптична картина като вредители - не, не участваме.- защо от нас искат да взимаме мерки, при положение че виновниците са на съвсем друго място?Значи някой правил "бизнес", а сега дайте да дадем.Едрия транснационален бизнес да даде. Не ние.
12
0
 
20
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Пак някой цели да опапа парички за "почистване". Как ще го изчистите бре, като там половината бряг е на арабеските? Преди години бяхме в Египет на екскурзия - в Каиро делтата на Нил беше пълна с островчета - от ***. И всичкото бавно но сигурно се придвижва към морето. А се пробвайте да им забраниет да ползват пластмаси.
11
1
 
22
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
Ако така продължаваме с пластмасовите продукти скоро ще имаме съдбата на динозаврите, а след време някой друг вид ще се чуди защо ли сме изчезнали!!!
10
12
 
6
 
! Отговори
Еколог преди 5 години
Средиземно море отдавна е море от пластмаса. В черно море положението не е по-добро.За щастие пластмасата не пречи на водните животни, флора, фауна и летуващи хора.
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е шега,това е самата истина и положението наистина е сериозно,не само в Средиземноморието,но и реките,океаните.Плуват километрични петна с пластмаса,която убива водните животни,флора и фауна.
8
8
 
2
 
! Отговори
Океан преди 5 години
Алтврнатива: Малдиви, Дубай, пустиняи т.н. "търтизъм"...
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друго си е на черноморието, което трябва да се прекръсти на кафявоморие, яжте шитаци и плувайте сред тях, само Средиземно море!!!
6
0
 
3
 
! Отговори
Океан преди 5 години
Грийн Пийс, Слава Богу, *** нямам, накой друг ги унищожава, но ако влезе насекомо, го пращам там откъдето е дошло - навън, не ги убивам)
5
15
 
3
 
! Отговори
пепе преди 5 години
Поредният еко био булшит!
4
0
 
19
 
! Отговори
Океан преди 5 години
Да беше само СредиземноПолиуретанова планета:(А е лесно. .!
3
2
 
22
 
! Отговори
Грийн Пийс 2 преди 5 години
... Вие какво правите с *** у вас , когато започнат да пъплят здраво ... да се размножават ... да Ви дразнят ... да мърсят... УНИЩОЖАВАТЕ ГИ ВСЕ НЯКОЙ ДЕН , нали ? ...... А сега познайте какво ще направи с такива , като нас ......... ЗЕМЯТА ... Някой хубав ден ! ........ И какво като сте Милионери от далавери на гърба на милиони нещастни хорица ?!?! ... Ще се спасите ли от някой МЕГА ТРУС или БИБЛЕЙСКИ ПОТОП ?!?! ...... Почти никой НЕ осъзнава колко сме НЕЗНАЧИТЕЛНИ и СМЕШНИ !!! ......
2
4
 
26
 
! Отговори
Грийн Пийс преди 5 години
Що ? Вие нещо друго ли сте очаквали да се случи с Природата и Майката Земя след толкова години безпардонно и брутално нагло ЗАМЪРСЯВАНЕ и откровена СВИНЩИНА ?!?! Както сами виждате... Майката Земя е жив организъм и вече ни го връща също толкова брутално ! Сами си направете сметка колко Земетресения , потопи , урагани , изригващи вулкани дори ! Има в последно време ... И най вече - КОЛКО НАЧЕСТО СТАВАТ !!! Дали е случайно , а ? Случайно ... за "хейтърите" и откровените простаци ... :( :( :( !
1
13
 
1
 
! Отговори
Честито на преди 5 години
летовниците из средиземноморието