Антарктическият лед се топи много бързо. Какво следва?

Водата в леда там може да покачи морското равнище с 58 м
14 юни 2018 14:45, Елка Василева
29
Антарктическият лед се топи много бързо. Какво следва?
Снимка: архив, Reuters

Загубата на лед в Антарктида след 1992 г. възлиза на три трилиона тона, а скоростта на топене се е увеличила трикратно през последните пет години, съобщават световните информационно агенции, позовавайки на резултатите от международно проучване, публикувано в сп. "Нейчър".

Количеството на разтопения през последните 25 години антарктически лед е повишило глобалното морско равнище със 7,6 милиметра, като две пети от покачването или около 3 милиметра, е отчетено след 2012 г.

Проучването е базирано върху 24 различни сателитни изчисления. Данните сочат, че преди 2012 г. по-топлите океани са подхранвали загуба на лед в Антарктида, възлизаща на 84 милиарда тона годишно и допринасяща за покачване на морското равнище с 0,2 милиметра на година.

След 2012 г. обаче се наблюдава рязко трикратно повишение. В периода между 2012 и 2017 г. загубата на антарктически лед вече възлиза на 241 милиарда тона годишно, в резултат на което морското равнище се покачва с 0,6 милиметра на година.

Учените отбелязват, че ледената покривка на Антарктида - ключов индикатор за климатичните промени и "двигател" за покачване на морското равнище, съдържа достатъчно вода, за да го повиши с 58 метра.

Покачване на морското равнище само с един милиметър се равнява на разтопени 360 милиарда тона лед или на въображаем гигантски леден куб със страни с дължина седем километра.

"Топенето на антарктическия лед допринася за стряскащо бързо покачване на морското равнище. Това трябва да буди тревога у правителствата, на които хората разчитат за защита на крайбрежните градове и население", казва професор Андрю Шепърд от университета на Лийдс, един от авторите на изследването, осъществено от 84 учени от 44 международни организации.
 

/БТА/
 


29
Още по темата: ледАнтарктидатопене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С гигантската скорост на топене от 0.6 милиметра годишно, ще са необходими само 10 000 години за да се разтопи Антарктика дето се вика заплахата е непосредствена.
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще ходим на море в Девня
5
13
 
11
 
! Отговори
гербоеб преди 7 месеца
Русняците много пият , те затва ледО свършИ.
4
4
 
12
 
! Отговори
гбф преди 7 месеца
А кво правиме с АРКТИЧЕСКИЯ?
3
10
 
3
 
! Отговори
Още по сензационо преди 7 месеца
Луната се приближава към Земята!!! ПадааАААА луната падаааааа УжасТ
Поздрави от Сидней Au$tralia
2
5
 
15
 
! Отговори
я у лево преди 7 месеца
Ще напиша нещо СЕНЗАЦИОННО!!!!
----------------------------
От формирането си до момента Земята... ИЗСТИВА... ШОК! УЖАС! КАТАСТРОФАЛНО! НЕМИСЛИМО! ЖЕСТОКО!
1
5
 
10
 
! Отговори
SS преди 7 месеца
СЪДБЪ