Антарктическият лед се топи много бързо. Какво следва?

Водата в леда там може да покачи морското равнище с 58 м
14 юни 2018 14:45, Елка Василева
29
Антарктическият лед се топи много бързо. Какво следва?
Снимка: архив, Reuters

Загубата на лед в Антарктида след 1992 г. възлиза на три трилиона тона, а скоростта на топене се е увеличила трикратно през последните пет години, съобщават световните информационно агенции, позовавайки на резултатите от международно проучване, публикувано в сп. "Нейчър".

Количеството на разтопения през последните 25 години антарктически лед е повишило глобалното морско равнище със 7,6 милиметра, като две пети от покачването или около 3 милиметра, е отчетено след 2012 г.

Проучването е базирано върху 24 различни сателитни изчисления. Данните сочат, че преди 2012 г. по-топлите океани са подхранвали загуба на лед в Антарктида, възлизаща на 84 милиарда тона годишно и допринасяща за покачване на морското равнище с 0,2 милиметра на година.

След 2012 г. обаче се наблюдава рязко трикратно повишение. В периода между 2012 и 2017 г. загубата на антарктически лед вече възлиза на 241 милиарда тона годишно, в резултат на което морското равнище се покачва с 0,6 милиметра на година.

Учените отбелязват, че ледената покривка на Антарктида - ключов индикатор за климатичните промени и "двигател" за покачване на морското равнище, съдържа достатъчно вода, за да го повиши с 58 метра.

Покачване на морското равнище само с един милиметър се равнява на разтопени 360 милиарда тона лед или на въображаем гигантски леден куб със страни с дължина седем километра.

"Топенето на антарктическия лед допринася за стряскащо бързо покачване на морското равнище. Това трябва да буди тревога у правителствата, на които хората разчитат за защита на крайбрежните градове и население", казва професор Андрю Шепърд от университета на Лийдс, един от авторите на изследването, осъществено от 84 учени от 44 международни организации.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ледАнтарктидатопене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото повече се топят ледовете и се говори за т.нар. глобално затопляне, толкова повече либералните плъхове ще трупат стотици милиони на гърба на другите. Това им е един от любимите методи за измама.
25
3
 
0
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
В историята на земята, много преди човека има периоди на покачване и спадане на океаните т.н. Ледникови периоди. едно изригване на вулкан променя много повече съства на въздуха отколкото 100-200 години човешка дейност, но всичко е точно! Важно е да сте уплашени за да плащате повече за разни еко, вега, био и т.н. ***...Опасността ще е след около 2000 години, ще ви припомня тогава как се плашехте от псевдо еколозите и веганите ;-)
24
3
 
1
 
! Отговори
Галин преди 5 години
Като гледам какво е лятото последните 2-3 години, не съм сигурен че наближава ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ..
23
1
 
3
 
! Отговори
@22 преди 5 години
Простата сметка излиза, но нещо друго си мисля става въпрос за милиарди тонове всяка година, които се преместват, ако направим сравнение с автомобилна гума, която се върти със сто километра в час и трябва да се балансира, земята се върти с 1600 километра и балансът й е важен за орбитата...
22
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичкият лед на земята да се стопи, пак няма да се повдигне нивото дори с 58 см, Откъде ги съчиняват тези метри не разбирам, фейкнюз или некомпетентност?
21
6
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Водата се е покачила с 7,6 милиметра за 25 години ХАХАХА Кое е стряскащото!?!?Простата сметка показва че след 3289 години и 6 месеца водата ще се е покачила със само 1 метър! След толкова години ще правим със природата каквото си искаме,че с някаква вода няма да се справим! Освен това е силно вероятно да сме колонизирали редица планети.Пак природозащитниците точат държавите за пари!Аман от тея алчни мишоци!
20
0
 
13
 
! Отговори
шаш и паника преди 5 години
Добрият народ е шашнатият народ - тогава той мисли "правилно "!Ей , не се уморихте да ни тероризирате психически , дано поне да ви плащат добре за това , защото аз по принцип не вярвам на глynocmume на някакво си анонимно международно (разбирай безотговорно) проучване , което само си противоречи (или така е преведено ) .Можеше да пълните страниците с далеч по-интересни и стойностни неща !
19
0
 
10
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Споко,никой от нас няма да е жив до тогава. Повече ме притеснява че няма да имам пари за море и почивка тая година,даже доста-повечко...
18
0
 
5
 
! Отговори
ватерлинията преди 5 години
До KOKАнтарктида е земя и върху нея 4 километра лед във височина.Въпросният лед все още не е изместил никаква вода.Като се разтопи, ще се разтече и ще се влее в океана, демек ще вдигне нивото.
17
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Ной бързо да строи ковчега! И както знаем от историята от всеки вид по две, но мъжко и женско, без *** и хомосексуалисти! Иначе ще затрием човечеството!
16
3
 
12
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Ми за да станем и ние град 1 за живеене, ще трябва *** да стигне до нас
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво? Да очакваме ли, че ще си имаме море в София?
14
2
 
15
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Климата се променя постоянно, това е факт, а това че хората имаме огромен принос за това е още един показател за това, че човечеството страда групово от божествен комплекс. Да си мислим, че сме толкова могъщи и силни, че за няма 100 години индустрия, правим щети които са необратими в глобален план. То само така като го кажеш звучи направо смешно.....
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Водата в леда" ? Ледът Е вода в твърдо агрегатно състояние, не нещо, в което е натикана вода?
12
2
 
15
 
! Отговори
Бай Ой преди 5 години
Морската столица Варна ще бъде заменена от новата морска столица Карнобат
11
3
 
20
 
! Отговори
KOK преди 5 години
ледът плува върху водата както кораб, дали ще се разтопи или дали корабът ще потъне, те вече са изместили водата още с появата си върху нея...физика
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди време същите тези "учени" изчисляваха че ако средната температурата се повиши с 1-2 градуса нивото на океаните ще се повиши с много метри.Сега "май" се повишила температурата с 0.5 градуса, а нивото на моретата с "ужасяващите" 0.6 мм. годишно (евентуално).Преди някакви си само 7 хил. години нивото на средиземно море е било над 20-40м. по-ниско от сега, а е имало периоди в които е било доста по-високо.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 100 г. ще трябва да променяме имената на много градове в България! Примерно Айтос бийч и Ямбол ниър дъ бийч
8
4
 
13
 
! Отговори
Въх уби мъ преди 5 години
Айдееееее, след 50 г. град 1 за живеене /Бургъз/ заминава на морското дъно и тогава ще стане град 1 по водолазни спортове
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С гигантската скорост на топене от 0.6 милиметра годишно, ще са необходими само 10 000 години за да се разтопи Антарктика дето се вика заплахата е непосредствена.