Расизмът на Айнщайн в дневниците му от 20-те години

След години в САЩ той нарича расизма: "Болест на белите хора"
14 юни 2018 22:20, Елка Василева
45
Расизмът на Айнщайн в дневниците му от 20-те години
Снимка: архив, Reuters

Новопубликувани лични дневници на Алберт Айнщайн от пътуването му до Азия през 20-те години на миналия век разкриха расисткото му отношение към срещнатите чужденци, съобщиха в. "Индипендънт" и Би Би Си.

Дневниците са написани от октомври 1922 г. до март 1923 г., когато Айнщайн пътува от Испания през Близкия изток до Китай, Сингапур, Хонконг, Япония. В тях той прави широки отрицателни обобщения, като нарича китайците "трудолюбиви, мръсни, невъзприемчиви хора".

Айнщайн е известен не само като учен, но и като борец за граждански права в САЩ. Той използва авторитета си, за да порицава дискриминацията срещу афроамериканците. Известни са думите му, че расизмът е "болест на белите хора".

Пристигайки в Порт Саид в Египет, обаче Айнщайн пише как вижда "хора с всякакъв оттенък . . сякаш изплюти от ада", които се качват на кораба да продават стоките си.

За хората в Коломбо, тогавашен Цейлон, пише: "Те живеят в голяма мръсотия и значителна смрад направо на земята, малко работят и нуждите им са малки".

Най-острите коментари обаче са за китайците. Айнщайн описва децата им като "бездушни и невъзприемчиви".

Възрастните оприличава "повече на автомати, отколкото на хора" и ги нарича "особена стадна нация". След това обобщава, че има "малка разлика" между мъжете и жените и се чуди как мъжете са "неспособни да се защитават" от "фаталното привличане" на жените.

Алберт Айнщайн емигрира в САЩ през 1933 г. след възхода на Хитлер и нацизма. Той е известен не само с брилянтните си научни идеи, но и с хуманитаризма си. Расизма нарича "болест на белите хора" в реч в университета "Линкълн" през 1946 г.

Дневниците показват как са се променили възгледите му за расите. Те несъмнено ще разстроят някои хора в Америка, където Айнщайн още е смятан за един от гласовете, помогнали да бъде привлечено вниманието към сегрегацията.

Когато пристига в САЩ през 1933 г., Айнщайн е шокиран от училищата за бели и черни и по късно се включва в Националната асоциация за напредък на чернокожите. Той казва, че вижда прилики между преследването на евреите в Германия и отношението към афроамериканците в новата му родина.

Дневниците на Айнщайн бяха публикувани миналата седмица от издателството на Принстънския университет. 

/БТА/


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
Световният елит си ни лъже всеки Божий ден. Заблудата е инструмент на робството по земята...
30
1
 
0
 
! Отговори
До анонимен 23 преди 9 месеца
Съгласен съм с теб. Мисля, че хората могат и да променят възгледите си по разни въпроси. Аз имах известни предубеждения спрямо евреите, без да ги мразя. Сега това е преодоляно - уважението ми към този народ се покачи. Айнщайн е гениален учен, но не го възприемам като морален стожер. Такъв е Даниел Баренбойм.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Статия сигурно е писана от БХК.
За тях всички са расисти.Не ти харесва как живее някой и край-ти си расист.
28
0
 
12
 
! Отговори
Не на нас тия преди 9 месеца
мулти-култи-то се продъни с гръм и трясък. Няма нормален човек, който да вярва, че бели и черни могат да живеят в мир. И не защото белите не искат, а защото черните изповядват черен расизъм и имат да си връщат. Черните са агресивни и с примитивни инсинкти.
Всичко друго е захаросани приказки за пред овцете.
27
0
 
6
 
! Отговори
Цвайщайн преди 9 месеца
Не знам белите от какво са болни, но като гледам предавания за пандизите в сащ се убеждавам от какво са болни черните.
26
1
 
7
 
! Отговори
Ционист преди 9 месеца
Повечето евреи са хахави и непоследователни във възгледите си за живота. Интерпретират нещата само през призмата на златния телец. Отделно че са по-мърляви от китайците и доста по-подли и долни.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи той е бил расист през 1923, но през 1933, когато нацистите подгонват евреите, вече е с тотално нови възгледи. Интересно.
24
0
 
9
 
! Отговори
A1 преди 9 месеца
Не съм расист, но като пера отделям бялото от цветното
23
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако Айнщайн беше видял някой евреин да живее в мръсотия и мизерия и го беше отбелязал, сигурно щяха да пишат за антисемитизма на Айнщайн. Между констатиране на факти за начина на живот и расизма има известна разлика, която очевидно убягва на пишещите или просто търсят сензацията.
22
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще ти го обясня, представи си,че попаднеш в общност на туземци канибали. За тях е напълно нормално да те завържат и сготвят, ти не вярвам да харесаш тези техни идеи, тази тяхна култура. Нали не мислиш,че афро-американците, бивши роби харесват да нямат права като белите,както е било преди години. И защо? Има много афро-американци,които са прекрасни хора, както има много бели,които са ощетили обществата си. Едни от най-големите престъпници в историята на човечеството са бели - Сталин и Хитлер.
21
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако наистина е казал, че "расизмът е болест по белите хора", то заглавието е правилно- расист е спрямо белите. Даже много е бил напреднал за времето си. Чак в 21ви век така масово се появи идеята за това, че хетеросексуалният бял мъж е виновен за всичко, както и че само белите могат да са расисти, а другите са все невинни.
А описанията са си точни!
20
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айнщайн е евреин и е нормално да има подобни расистки възгледи. Крайно време тази маска на "велик учен", която му е сложена, да падне. Нищо не е открил, а само е крал от други големи имена в науката.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И той човек като нас.Да мразим и да обичме,човешка черта.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен
"Две неща са безгранични-Вселената и човешката глупост като за последната не съм сигурен"
Чети малко!Няма да ти ти навреди!
17
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айнщайн е един мошеник и в последно време ореолът около него започва да се разпада. Само това, че е евреин и масон, му дават някаква известност. В днешно време физиците които не са съгласни с неговите измислени теории са много. Да не говорим, че той е бил противник и на квантовата физика..
16
3
 
14
 
! Отговори
Футуролог-допълнение преди 9 месеца
А винаги когато чета Стария Завет по примитивност и некадърност ми напомня за "Моята борба" на Хитлер и си задавам много въпроси?

ЮДЕИЗМЪТ е близнак на ИСЛЯМА и МАРКСИЗМА по примитивна некадърност и силно агресивен УТОПИЧЕН и ЕГОИСТИЧЕН фундаментализъм

Християнството е точно обратното на тези три неща като представлява една ярка АНТИУТОПИЯ чиято движеща сила е хуманизма но няма голяма вяра в хората

Християнството е ИДЕАЛНА РЕЛИГИЯ но лошия материал и нея я опропасти така че И.Х. е бил прав
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не виждам никакъв расизъм. По скоро болестно състояние на някой да си затварят очите пред истината .
14
10
 
16
 
! Отговори
Футуролог-накратко преди 9 месеца
Покрай Библията се знае на 100% всичко за евреите и това е че винаги са били между най-некадърните народи на планетата без никаква култура и цивилизация

Евреите,2 000 години търгуват с Господ и само един Айнщайн родиха а главният виновник за Холокоста и предишните гонения срещу тях е Йехова

Йехова пък е откраднат от Египет то ест Бог Атон на Фараон Ехнатон и никъде във Библията египетските роби не споменават за ПИРАМИДИ а само фантазии за Вавилонската кула

Гузен негонен бяга
13
2
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 9 месеца
Ако бай ви Стамат е "гений" кат Айнщайн, той ще си мълчи. Защо?
Защото е 100% сигурен, че "геният" му ще бъде използван против хората.
Всички тези "гении" и "звезди" са едни прости слуги на рогатия!
12
0
 
29
 
! Отговори
Релтих Флода преди 9 месеца
Белите кръвни телца в организма, расисти ли са :( ?