Расизмът на Айнщайн в дневниците му от 20-те години

След години в САЩ той нарича расизма: "Болест на белите хора"
14 юни 2018 22:20, Елка Василева
44
Расизмът на Айнщайн в дневниците му от 20-те години
Снимка: архив, Reuters

Новопубликувани лични дневници на Алберт Айнщайн от пътуването му до Азия през 20-те години на миналия век разкриха расисткото му отношение към срещнатите чужденци, съобщиха в. "Индипендънт" и Би Би Си.

Дневниците са написани от октомври 1922 г. до март 1923 г., когато Айнщайн пътува от Испания през Близкия изток до Китай, Сингапур, Хонконг, Япония. В тях той прави широки отрицателни обобщения, като нарича китайците "трудолюбиви, мръсни, невъзприемчиви хора".

Айнщайн е известен не само като учен, но и като борец за граждански права в САЩ. Той използва авторитета си, за да порицава дискриминацията срещу афроамериканците. Известни са думите му, че расизмът е "болест на белите хора".

Пристигайки в Порт Саид в Египет, обаче Айнщайн пише как вижда "хора с всякакъв оттенък . . сякаш изплюти от ада", които се качват на кораба да продават стоките си.

За хората в Коломбо, тогавашен Цейлон, пише: "Те живеят в голяма мръсотия и значителна смрад направо на земята, малко работят и нуждите им са малки".

Най-острите коментари обаче са за китайците. Айнщайн описва децата им като "бездушни и невъзприемчиви".

Възрастните оприличава "повече на автомати, отколкото на хора" и ги нарича "особена стадна нация". След това обобщава, че има "малка разлика" между мъжете и жените и се чуди как мъжете са "неспособни да се защитават" от "фаталното привличане" на жените.

Алберт Айнщайн емигрира в САЩ през 1933 г. след възхода на Хитлер и нацизма. Той е известен не само с брилянтните си научни идеи, но и с хуманитаризма си. Расизма нарича "болест на белите хора" в реч в университета "Линкълн" през 1946 г.

Дневниците показват как са се променили възгледите му за расите. Те несъмнено ще разстроят някои хора в Америка, където Айнщайн още е смятан за един от гласовете, помогнали да бъде привлечено вниманието към сегрегацията.

Когато пристига в САЩ през 1933 г., Айнщайн е шокиран от училищата за бели и черни и по късно се включва в Националната асоциация за напредък на чернокожите. Той казва, че вижда прилики между преследването на евреите в Германия и отношението към афроамериканците в новата му родина.

Дневниците на Айнщайн бяха публикувани миналата седмица от издателството на Принстънския университет. 

/БТА/


44
Още от САЩ
Жена съди НАСА. Не можело да притежава лунен пясък
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 22 минути
Американците може да са забранили на германците да говорят за нацизъм, но това не спира никой от тях да си мисли с любов за това. (както няма да направят овце един най-старите народи с все още активна държава - българите)

Причината е че колкото и служби да направиш, за теб работят хора на заплата, които се противопоставят на хора с ценности и дълбоки разбирания, които са недосегаеми за никоя империя

Защото срещу природата и силата на времето, никой не може да вземе адекватни решения

ИСТИНАТА.
31
0
 
0
 
! Отговори
Много кока и бело преди 28 минути
Нарича я така, защото е искал да скрие че още е расист. Всички германци са такива. Защото американците са им забранили да казват каквото мислят. Има само един проблем. Като забраняваш на някой да мисли, не можеш да му попречиш да си спомня.. да го знаете.
30
0
 
0
 
! Отговори
До анонимен 23 преди 5 дни
Съгласен съм с теб. Мисля, че хората могат и да променят възгледите си по разни въпроси. Аз имах известни предубеждения спрямо евреите, без да ги мразя. Сега това е преодоляно - уважението ми към този народ се покачи. Айнщайн е гениален учен, но не го възприемам като морален стожер. Такъв е Даниел Баренбойм.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Статия сигурно е писана от БХК.
За тях всички са расисти.Не ти харесва как живее някой и край-ти си расист.
28
0
 
9
 
! Отговори
Не на нас тия преди 5 дни
мулти-култи-то се продъни с гръм и трясък. Няма нормален човек, който да вярва, че бели и черни могат да живеят в мир. И не защото белите не искат, а защото черните изповядват черен расизъм и имат да си връщат. Черните са агресивни и с примитивни инсинкти.
Всичко друго е захаросани приказки за пред овцете.
27
0
 
6
 
! Отговори
Цвайщайн преди 5 дни
Не знам белите от какво са болни, но като гледам предавания за пандизите в сащ се убеждавам от какво са болни черните.
26
1
 
7
 
! Отговори
Ционист преди 5 дни
Повечето евреи са хахави и непоследователни във възгледите си за живота. Интерпретират нещата само през призмата на златния телец. Отделно че са по-мърляви от китайците и доста по-подли и долни.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Значи той е бил расист през 1923, но през 1933, когато нацистите подгонват евреите, вече е с тотално нови възгледи. Интересно.
24
0
 
9
 
! Отговори
A1 преди 5 дни
Не съм расист, но като пера отделям бялото от цветното
23
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ако Айнщайн беше видял някой евреин да живее в мръсотия и мизерия и го беше отбелязал, сигурно щяха да пишат за антисемитизма на Айнщайн. Между констатиране на факти за начина на живот и расизма има известна разлика, която очевидно убягва на пишещите или просто търсят сензацията.
22
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ще ти го обясня, представи си,че попаднеш в общност на туземци канибали. За тях е напълно нормално да те завържат и сготвят, ти не вярвам да харесаш тези техни идеи, тази тяхна култура. Нали не мислиш,че афро-американците, бивши роби харесват да нямат права като белите,както е било преди години. И защо? Има много афро-американци,които са прекрасни хора, както има много бели,които са ощетили обществата си. Едни от най-големите престъпници в историята на човечеството са бели - Сталин и Хитлер.
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ако наистина е казал, че "расизмът е болест по белите хора", то заглавието е правилно- расист е спрямо белите. Даже много е бил напреднал за времето си. Чак в 21ви век така масово се появи идеята за това, че хетеросексуалният бял мъж е виновен за всичко, както и че само белите могат да са расисти, а другите са все невинни.
А описанията са си точни!
20
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Айнщайн е евреин и е нормално да има подобни расистки възгледи. Крайно време тази маска на "велик учен", която му е сложена, да падне. Нищо не е открил, а само е крал от други големи имена в науката.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И той човек като нас.Да мразим и да обичме,човешка черта.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен
"Две неща са безгранични-Вселената и човешката глупост като за последната не съм сигурен"
Чети малко!Няма да ти ти навреди!
17
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Айнщайн е един мошеник и в последно време ореолът около него започва да се разпада. Само това, че е евреин и масон, му дават някаква известност. В днешно време физиците които не са съгласни с неговите измислени теории са много. Да не говорим, че той е бил противник и на квантовата физика..
16
3
 
14
 
! Отговори
Футуролог-допълнение преди 6 дни
А винаги когато чета Стария Завет по примитивност и некадърност ми напомня за "Моята борба" на Хитлер и си задавам много въпроси?

ЮДЕИЗМЪТ е близнак на ИСЛЯМА и МАРКСИЗМА по примитивна некадърност и силно агресивен УТОПИЧЕН и ЕГОИСТИЧЕН фундаментализъм

Християнството е точно обратното на тези три неща като представлява една ярка АНТИУТОПИЯ чиято движеща сила е хуманизма но няма голяма вяра в хората

Християнството е ИДЕАЛНА РЕЛИГИЯ но лошия материал и нея я опропасти така че И.Х. е бил прав
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не виждам никакъв расизъм. По скоро болестно състояние на някой да си затварят очите пред истината .
14
10
 
16
 
! Отговори
Футуролог-накратко преди 6 дни
Покрай Библията се знае на 100% всичко за евреите и това е че винаги са били между най-некадърните народи на планетата без никаква култура и цивилизация

Евреите,2 000 години търгуват с Господ и само един Айнщайн родиха а главният виновник за Холокоста и предишните гонения срещу тях е Йехова

Йехова пък е откраднат от Египет то ест Бог Атон на Фараон Ехнатон и никъде във Библията египетските роби не споменават за ПИРАМИДИ а само фантазии за Вавилонската кула

Гузен негонен бяга
13
2
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 6 дни
Ако бай ви Стамат е "гений" кат Айнщайн, той ще си мълчи. Защо?
Защото е 100% сигурен, че "геният" му ще бъде използван против хората.
Всички тези "гении" и "звезди" са едни прости слуги на рогатия!