Расизмът на Айнщайн в дневниците му от 20-те години

След години в САЩ той нарича расизма: "Болест на белите хора"
14 юни 2018 22:20, Елка Василева
45
Расизмът на Айнщайн в дневниците му от 20-те години
Снимка: архив, Reuters

Новопубликувани лични дневници на Алберт Айнщайн от пътуването му до Азия през 20-те години на миналия век разкриха расисткото му отношение към срещнатите чужденци, съобщиха в. "Индипендънт" и Би Би Си.

Дневниците са написани от октомври 1922 г. до март 1923 г., когато Айнщайн пътува от Испания през Близкия изток до Китай, Сингапур, Хонконг, Япония. В тях той прави широки отрицателни обобщения, като нарича китайците "трудолюбиви, мръсни, невъзприемчиви хора".

Айнщайн е известен не само като учен, но и като борец за граждански права в САЩ. Той използва авторитета си, за да порицава дискриминацията срещу афроамериканците. Известни са думите му, че расизмът е "болест на белите хора".

Пристигайки в Порт Саид в Египет, обаче Айнщайн пише как вижда "хора с всякакъв оттенък . . сякаш изплюти от ада", които се качват на кораба да продават стоките си.

За хората в Коломбо, тогавашен Цейлон, пише: "Те живеят в голяма мръсотия и значителна смрад направо на земята, малко работят и нуждите им са малки".

Най-острите коментари обаче са за китайците. Айнщайн описва децата им като "бездушни и невъзприемчиви".

Възрастните оприличава "повече на автомати, отколкото на хора" и ги нарича "особена стадна нация". След това обобщава, че има "малка разлика" между мъжете и жените и се чуди как мъжете са "неспособни да се защитават" от "фаталното привличане" на жените.

Алберт Айнщайн емигрира в САЩ през 1933 г. след възхода на Хитлер и нацизма. Той е известен не само с брилянтните си научни идеи, но и с хуманитаризма си. Расизма нарича "болест на белите хора" в реч в университета "Линкълн" през 1946 г.

Дневниците показват как са се променили възгледите му за расите. Те несъмнено ще разстроят някои хора в Америка, където Айнщайн още е смятан за един от гласовете, помогнали да бъде привлечено вниманието към сегрегацията.

Когато пристига в САЩ през 1933 г., Айнщайн е шокиран от училищата за бели и черни и по късно се включва в Националната асоциация за напредък на чернокожите. Той казва, че вижда прилики между преследването на евреите в Германия и отношението към афроамериканците в новата му родина.

Дневниците на Айнщайн бяха публикувани миналата седмица от издателството на Принстънския университет. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината не е расизъм.
5
0
 
32
 
! Отговори
Einkeinstein преди 5 години
Абе всичко е относително :)
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи и Айнщайн е бил расист. Пореден удър за либералите. :)
3
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** та го разбери този Айнщайн! Колкото разбрах и неговото: "Вселената е безкрайна, но ограничена". Ха сега де?
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е Айнщайн относно вижданията си за китайците. Добре ги е описал. Трудолюбиви, мръснu, бездушни, невъзприемчиви. Стадна нация, бих добавил и робовладелска. А за арабите направо шестица от тотото: "...сякаш изплюти от Ада". Вече се убедих, че това е най-умния човек.
1
3
 
37
 
! Отговори
ined преди 5 години
Евреите и афроамериканците са най-големите расисти.