Време е да се събудим! До 30 г. – навсякъде жеги и наводнения

Мор мори големите мегаполиси, липсва питейна вода – налагат лимити
20 юни 2018 22:15,
99
Време е да се събудим! До 30 г. – навсякъде жеги и наводнения
Снимка: Reuters

Само за 30 години заплахата от горещини, крайбрежни наводнения, сривове в енергийните системи и недостиг на вода и храна ще се увеличи драстично в градовете по света, ако не бъдат взети адекватни мерки за ограничаване на емисиите на парниковите газове, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от ново изследване.

Проучването е осъществено по поръчка на международната организацията С40 Ситис, обединяваща водещи градове по света и ангажирана с борбата срещу климатичните промени.

За целите му специалистите са анализирали данни за над 2500 града и са прогнозирали вероятните бъдещи условия, ако парниковите емисии продължат да се увеличават с настоящите темпове, предаде БТА.

Проучването показва например, че в наши дни над 200 милиона души в 350 града по света три месеца годишно са изложени на непоносими горещини със средни дневни температурни стойности, достигащи 35°C .

Ако не бъдат взети адекватни мерки за разрешаване на проблема с парниковите газове, експертите прогнозират, че до 2050 г. над 1,6 милиарда души в 970 града ще бъдат принудени да понасят подобни условия.

Броят на хората, които живеят в бедност и същевременно понасят "брутални" жеги, обикновено без климатици, ще се увеличи десетократно, предупреждават учените.

"Време е да се събудим", казва Кевин Остин от C40 Ситис в рамките на международна среща в Кейптаун, РЮА, посветена на приспособяването към климатичните промени.

Наред с мерките за намаляване на емисиите на парникови газове, градовете могат да предприемат действия, насочени директно към рисковете.

В Сеул например е отстранена оживена централна улична артерия и е осигурен достъп на река. Резултатът - понижаване на топлината в града с половин градус Целзий. В столицата на Република Корея освен това са засадени над 16 милиона дървета и са създадени специални места за разхлаждане, които могат да се използват при липсата на климатици.

"Искаме да окуражим градовете да възприемат повече подобни решения и да ги реализират възможно най-бързо", допълва Остин.

Изследването показва още, че борбата на града домакин Кейптаун с недостига на вода в резултат на сушата ще продължи активно. Достъпът до вода на над 650 милиона души в 500 града, сред които Сао Пауло и Техеран, се очаква да бъде ограничен до 2050 г.

Много засегнати от този проблем градове планират въвеждането на лимит за дневно потребление на вода - 200 литра на човек в Лос Анджелис, например, и 155 литра в Мелбърн. Заради сушата в Кейптаун вече е въведен дневен лимит от едва 50 литра.

По данни на Американския геоложки институт средностатистическият жител на САЩ използва най-малко 300 литра вода дневно.

Специалистите прогнозират още, че до средата на века над 800 милиона души в 570 крайбрежни града ще бъдат изложени на риск от наводнения в резултат на екстремни климатични проявления и покачване на морското равнище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези се правят на улави а покраи тях и нас ни правят. Не са ли 4ували за периоди които през няколко хиляди години поставят земята и жителите и пред изпитания. Потопа които е затрил живота на земята не им ли говори нещо. Господ е казал 4е никога пове4в няма да го повтори защото е видял 4е хората много са се мъ4ли но не е обещал 4е няма да повтори унищожението по друг на4ин. А този на4ин щее огън и суша.
25
5
 
16
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
Вулканите на планетата генерират стотици пъти повече парникови газове отколкот всички автомобили, всички заводи и всички живи създания взети заедно. Предполагам регулаторите във брюксел и тях ще им забранят да изригват защото така ще се затопли планетата...
24
0
 
5
 
! Отговори
jjjjj преди 5 години
Е, й?Да отиваме на луната ?
23
4
 
5
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 5 години
След някоя друга година ще спрат автомобилите, после ще се сетят, че и самолетите много замърсяват - не може в Европа, дето сме реално в 1 климатичен пояс, да не се създадат скоростни жп трасета, дето да докарват хората от единия край до другия за няколко часа. А личният автомобил е отживелица - не може заради кефа да си придвижваш д-то малко по-бързо от градски транспорт земята да бъде постоянно о**рана...
22
5
 
17
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
Професионалните лъжци пропагандатори в медиите, които не спират да мамят за "катастрофалното глобално затопляне" редовно посочват за пример изтъняващите ледници на Гренландия, но забравят да споменят, че топящите се ледници на острова са на възраст под 700 години и не са древни такива. Гренландия означава ЗЕЛЕНА ЗЕМЯ, защото там не е имало и помен от лед, когато викингите са стъпили за пръв път на това място...
21
4
 
9
 
! Отговори
WARAW преди 5 години
Събуждане няма да има. Повечето хора за безнадеждно облъчени от системата и бозъците им са закърнели безвъзвратно. Малкия процент наистина будни хора имат шанс да оцелеят само ако започнат да се подготвят още от сега. Запасявайте се със пълен инвентар за оцеляване в дивата природа и придобивайте всякакви умения за живот извън цивилизацията. Бъдете готови един ден да поемете към най дивите и отдалечени места на планета. Североизточна Русия, Канада, или Хималаите в Китай.
20
5
 
11
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
По времето когато се е родил Исус Земята е била поне със 7 градуса по-гореща отколкото е била днес и дори в Северна Шотландия римляните са оглеждали лозя, а днес там не виреят студенолюбиви култури. Няма никакви исторически свидетелства нито за големи суши, нито за порои и наводнения от този период. Периодът 10-14 век е наречен от историците "Средновековния топъл период" и от тогава са запазени викингски артифакти, които описват днешна замръзнала Гренландия като зелено място без НИКАКЪВ ЛЕД.
19
9
 
4
 
! Отговори
Хроникьор преди 5 години
Ресурсите на Земята са безгранични
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоТИ ЛУДА ЛИ СИ ***! АЗ КАТО СЕ КЪПЯ ПО 1 ЧАС ПОНЕ 1000 ЛИТРА ВОДА ХАБЯ НА КЪПАНЕ ПОНЕ :D
17
0
 
12
 
! Отговори
Решението е преди 5 години
На всяко стърнище ТЕЦНа всяка улица ВЕЦВ метрото ПАВЕЦПродаваме ток и купуване домати от АлбанияЧисто и екологично.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА НАШИЯ КМИМАН САМО ЩЕ СТАВА ПО-ДОБРЕ!!!ДА МУ МИСЛЯТ ДРУГИТЕ!!!ПОВЕЧЕ ЛЯТО ПО МАЛКО ЗИМА ИДЕАЛНО!!НО В АФРИКА ЩЕ СТАНЕ НЕПОНОСИМО :D
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
може евреите да се окажат прави. потопът предстои. спасителят също. буквално, преносно...
14
0
 
14
 
! Отговори
Климактериум преди 5 години
Аз със своите температурни явления едва се справям:) Войните+Тръмп, да спрат да тровят Планетата, защото не се задава нищо добро.
13
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И никой не ви казва, че голяма част от парниковите газове се образуват от огромното количество гниеща свинска и говежда тор в САЩ, където се консумират огромни порции месо. Чоавек задоволява потребностите си от месо с порция от 50 грама, не от 900 грама, на хранене. Хайде да е 100грама, но тези тави пълни с печено месо на човек, холестеролът от тях се разтваря само с хапчета, хапчета.Така, че на най-виновните за парниковите газове никой не смее и да им каже за това. Шшшъът умните ракети идват.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай иванУ нас май няма подобна статистика, но е видно, какво става, и как вековни гори се изсичат и изнасят в съседни държави, особено от планините в Западна България. А в София, за да се УГОДИ на "Чистотата" масово се изсичат дървета покрай оживени транспортни улици. Вижте кварталите около кръстовището "СОФИЯ-СЕВЕР" - при училища, по ул. "Джинот", в градинките - не остана голямо дърво, кавак, топола, кестен. Сече се неграмотно, дори скъпи декоративни видове, заради бараки, не садят ново..
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората в хилядолетията са се климатицирали към разлчните клематични условия на местата, където живеят. От това, че хора от умерените климатични пояси са се пренесли да живеят в тропичния и субтропичен климат на южните щати на САЩ идва и 25% безплодие при белите мъже в САЩ.Хората от топлите страни напират да живеят на помощи в Европа, но организмът им не е пригоден да произвежда достатъчно витамин Д и тази липса не може да се компенсирас изкуствените витамини на таблетки.
10
5
 
15
 
! Отговори
??? преди 5 години
Какво правят тия ***, 300 литра вода дневно е много!
9
3
 
20
 
! Отговори
Жо преди 5 години
СРЕДНОТО потребление на вода от жител в градовете е 150 литра. Това включва потребление на 40 литра от тоалетното казанче, 60 л. за къпане и 50 л. за други- миене, пране готвене...В селата, към потреблението на вода трябва да включим и поливане на градини, вода за домашни животни и т.н.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До не бойтесКолко успокоително! Аз пък нямам намерение да изчезвам. Въпрос на гледна точка. така че това ми е важно. За тебе не знам. Щом искаш недей да съществуваш. Но ти забранявам да говориш от мое име.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До глупостиДраги, именно заради такива глупости и късогледство човечеството си е разказвало играта многократно. Казвам го не само заради конкретната тема. А пък тези неща не стават за година две. И ако ти не го преживееш може би ще го преживее някой от твоите потомци. Защото климатът реално се затопля и това рано или късно ще се случи. Но казано е: След нас и потоп, нали така, какво ме интересува. Това винаги изяжда нечия глава. В случая милиарди глави.