Планетата Марс се е образувала бързо

На Марс може да е имало океани и форми на живот преди появата им на Земята
28 юни 2018 13:23, Елка Василева
9
Планетата Марс се е образувала бързо
Снимка: архив, Reuters

Твърдата кора на Марс се е формирала много бързо след раждането на Слънчевата система, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Те навеждат на мисълта, че нужните за поява на живот условия са възникнали много рано на Марс.

За да има вода в течно състояние на планета, е нужна твърда повърхност. "Получените резултати разкриват, че на Марс може да е имало океани и форми на живот преди появата им на Земята", заяви един от авторите на изследването Мартин Бицаро от Датския природонаучен музей в Копенхаген.

Марсианският метеорит NWA 7034, открит в Сахара и кръстен Блек бюти, позволил на учените да изследват ранното детство на Марс. От малка проба от метеорита били извлечени седем зърна от циркон и анализирани от учените. Те датирали кристализацията на минерала.

"Заключихме, че кристализацията на повърхността на Марс е била много бърза - 20 милиона години след формирането на Слънчевата система преди 4,56 милиарда години Червената планета имала твърда кора, която позволява потенциалната поява на океани и форми на живот - отбеляза ученият. - Резултатите от изследването ни оборват сегашните модели, според които втвърдяването на марсианската повърхност отнело до 100 милиона години. Новите данни разширяват периода от време, през който може да е имало живот на Марс."

Това са най-древните известни марсиански циркони. Те са с около 100 милиона години по-древни от най-старите циркони на Земята, датиращи отпреди 4,37 милиарда години.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър". 

/БТА/


9
Още по темата: планетаМарсживот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Марс е плосък.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Там е Тато и Червенков. Гого Димитровия пък вари ракия. С БКП напред.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цецо,прочети книгата на Енох,и пак,ще си приказваме!:-) ;-)
5
0
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 7 месеца
До Анонимен № 1

Да... и са дошли тук пеша, мъкнейки каменните си брадви на гръб... :)))
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
не ме правете на луд аз да не падам от марс

тази поговорка говори много...
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
а как ще обясниш масивната буря която бушува вече седмица там ? а облаците ?
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ядрото на Марс е спряло да се върти, магнитното поле изчезва, планетата не може да задържи атмосфера. Това е довело до смъртта на планетата
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Все си мисля,че е имало много развита цивилизация на Марс и земната религия е произлязла от нея!Вследствие на голям природен катаклизъм или война,може би е изчезнал живота на Марс?!