Небивали горещини в Швеция, пожари горят в Арктическия кръг

Дъжд не е валял от 2 месеца, незапомнена суша изгаря поля и ниви
20 юли 2018 15:45, Анисия Иванова
20

Снимка: Reuters

По ливадите няма добитък, нито зелена трева - незапомнена суша изгаря поля и ниви из Швеция, а това вещае трагични последици за животновъдите - някои ще трябва да отведат питомците си в кланицата заради липса на сено.

"По-лошо не ми се е случвало. Баща ми шейсет години е бил земеделец и никога не е виждал нищо подобно", оплаква се Якоб Густавсон, 47-годишен арендатор на земя в Нортеле, северно от Стокхолм.

Дъждът е изчезнал от метеосводките още на 1 май (без да броим 13-те милиметра, паднали в средата на юни); Якоб обаче е нащрек - дебне ден след ден. И най-дребното черно облаче в небето съживява надеждите да завали.

"Май месец беше изключително горещ в Южна и Централна Швеция, а тази година донесе и най-големите юнски горещини от един век", обяснява за АФП Сверкер Хелстрьом, климатолог от Шведския метеорологичен институт.

Противопожарните служби естествено са в повишена готовност. Огнеборците от Стокхолм заявиха, че гасят между 20 и 30 огнища дневно в столичния регион; опустошителни пламъци бушуват чак в Арктическия кръг.

Ситуацията наложи да се произнесе дори самият крал Карл Шестнайсети Густав, също собственик на селскостопански земи, който по принцип говори рядко. "От свое име и от името на кралската фамилия искам да изразя подкрепа на всички пострадали от пожарите", заяви той във вторник.

Голяма част от Швеция също като съседните земи - Дания, Южна Норвегия и Северна Финландия, е връхлетяна в момента от силни горещини и прогнозите не обещават захлаждане. За зла беда на селските стопани - настава смут в обичайните им сезонни занимания.

Хората започнаха да прибягват до запасите за зимата

Земеделските, включително фуражните култури, трудно покълват и растат. "Обичайно стигат по това време 30-40 см височина", обяснява Якоб Густавсон, клекнал и изгубил надежда сред тревните си насаждения с едва десетсантиметрови стръкчета.

Собственици на стадо от стотина млекодайни крави, животновъдът и жена му Анете вече се налага да бръкват в запасите за зимата, за да изхранят стадото.

"Сега трябва да храним кравите вътре, всичкия фураж за зимата го раздаваме и нищо ново не пораства, не знам какво ще стане през зимата", тревожи се Якоб. На тениската му отзад се мъдри изглед от неговата ферма - Билинге Гордсмьолк (млекодобивна ферма Билинге).

Млякото впрочем е основна грижа за производителя в това сушаво време, защото преждевременно раздаваните храни, също като внасяните от няколко дни германски и полски смески, "не са най-добрата прехрана".
"Не дават толкова мляко, колкото ми се ще", клати глава Якоб, потърсил малко прохлада в сянката на едно дърво.

Изберете родното производство

Недостигът на фуражи принуждава вече някои шведски стопани да пращат много говеда в кланицата.
"Ще потрябват години, за да стигнем предишното качество (на културите) и размер на стадата", отбелязва Федерацията на шведските селскостопански производители (ФШСП) и предупреждава същевременно да не се пали огън в нивята - започва сезонът на жътвата.

"Това е най-тежката криза за шведските селски стопани за повече от 50 години. Очакват се загуби над 2 милиарда шведски крони (194 милиона евро)", посочва говорител на федерацията пред АФП.

Семейство Густавсон е изчислило пропуснатите ползи - към "200 000 - 250 000 крони". В борба с небивалата криза селските стопани приканват търговците "да продават родното шведско производство", а клиентите - "да избират шведското".

"Ако хората купуват шведски храни и най-вече месо, може да стабилизират търсенето на пазара и да помогнат на производителите да получат разумен доход", обяснява ФШСП. Анете Густавсон пък се радва, че в разгара на юли два магазина от околността са подкрепили семейната ферма.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А може би ХАРП работи ?!
18
3
 
4
 
! Отговори
Има ЕМС терор преди 5 години
У Нас около 1 април бе констирано рязко увреждане на биосферата от нова тежко вредна техника .Няколко дни всички имахме специфичен стрес на очите и телата.Последваха дъждове.НА 11 .07.2018 след спиране на дъждовете наблюдавахме внимателно най увредения град в БЪлгария _София.Имаше частично въстановена бисофера която ударно пречистваше огромни обеми въздух от изгорели газове . Вижте снимани кадри от Йорданкино/влизане по магистралата около 12 часа /НА 12 .07 имаше видим отсателити ЕМС обем над С
17
4
 
4
 
! Отговори
ИМа остър ЕМС преди 5 години
Вижте десетки хиляди пожари в БЪлгария причинени от остро облъчващи скенери инсталирани на милиони автомобили. НАркомани на властв Европа принудиха стотици милиони да увреждат тежко и нелечимо Европа с включени фарове денем вкл с включени фарове против мъгла.//исключително вредни/ Веднага август беше започнаха пожарите.По късно започнаха тестове за ликвидация на хората/развъдени временно след заповед от преди 8805 години/цел лекуване на биосферата с домашни хора,домашни животни и растения.
16
3
 
4
 
! Отговори
JJivanov Geolog преди 5 години
Пожарите се ползват от природата като опит з а лечение от жестоко преоблъчване вкл с ЕМС и радиоактивни фарове инсталирани на милиони автомобили на Въздушния океан.Подобно лечение се прави и с изгригвания на вулкани.Вулканските частици проникват в увредените обеми и правят диагностика.Засичат и нагли престъпници наричани "извънземни наркомани" внушаващи на хората производство на все по жестоко вредна холограмно дигитално терористична техника.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като са толкова добре и всичко си имат, защо внасят фуражи от Германия и Полша? И защо звучат толкова отчаяно?
14
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
планетата Земя ще затрие алчността рано или късно
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ги мислете в Скандинавия. Ако нас ни удари бедствие, ще молим на колене за хуманитарни помощи. Те си имат резерви, храни, фуражи и най-вече финанси, за десетилетия напред.
12
4
 
21
 
! Отговори
Силвия преди 5 години
Всичко ще се оправи. И тук, и в Швеция. Но човекът трябва да престане да се самозабравя, не е Бог, и всеки трябва да носи отговорност за действията си, дори, когато слага минуси от з.лоба и з.авист.
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя крал голема подкрепа им е оказал. От умрел писмо. Казал ли е колко пари ще даде кралският двор в помощ на "шведския народ"? Май не, а?
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И по зле ще става!Нибиру идва!
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е предимствоно на 4-те сезона! Знаем и студ и пек! А шведите наистина не са потготвени за дълготрайна жега.
8
5
 
4
 
! Отговори
:) преди 5 години
Huren gibt es ueberall. (За тоя, дето ми лепна минуса.)
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шведският и българският климат са се разменили. Интересно, каква ли е причината? Да не е шведската кралица? Или Бьорн и Бени?
6
6
 
34
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Имат 500 хиляди нищо не вършещи ,освен да се разплождат талибани ,да ги впрегнат да гасят пожарите ;) !!!!
5
1
 
37
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Когато им казвах на мойте приятели , че продавам хладилници и фризери на ескимосите, мойте приятели ми се смееха и не ми верваха.
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е виновен..............той може да управлява климата!!!!
3
11
 
13
 
! Отговори
Уди Кълвача преди 5 години
- От тия жеги Шведътт да не вземе ***?
2
3
 
36
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Шведите дори са си поръчали топличко време за заседелите се "гости" - все пак от Африка идват, а тенът им трябва да се поддържа.
1
6
 
30
 
! Отговори
БРЕ БРЕ преди 5 години
И 2016 г.беше същото .Избягахме от българските жеги в Стокхолм,а там ужасна горещина,че и климатици нямат нито в домовете нито в транспорта.Сега си клатим краката в Созопол под чадъра на плажа и нека ни е зле!