Небесно шоу: Марс приближава Земята, тя закрива Луната

Лунното затъмнение ще е максимално между 22,30 и 23 часа
27 юли 2018 09:40,
19
Небесно шоу: Марс приближава Земята, тя закрива Луната
Снимка: Reuters

Небесно шоу са приготвили планетите тази вечер за любителите на Космоса. В късните часове на петък ще се наблюдава най-продължителното лунно затъмнение за века, а Марс ще се доближи до Земята както не го е правил от повече от 10 години. Луната пък ще е голяма и ярка, явление известно като Кървава луна.

Лунното затъмнение ще започне след 21.00 часа, но максималното закриване на лунния диск от сянката на Земята ще е след 22.30 до 23.00 часа и това ще е най-интересния момент от фазата на лунното затъмнение, пише "Фокус".

Още по темата

Луната ще се вижда оранжево-червена, но цветът зависи основно от състоянието на атмосферата на Земята като съдържание на прахови частици, запрашеност, ветрове и други.

По време на пълното лунно затъмнение, Марс ще бъде най-близо до Земята, което не се е случвало от 2004 година и явлението се нарича опозитивен Марс – тоест Слънцето, Земята и Марс се нареждат почти в една линия.

Марс и Земята ще бъдат от едната страна на Слънцето. Планетата ще свети много силно след 23.00 часа над източния хоризонт.

Лунното затъмнение ще се вижда от България от началото да края.

Слънчевите затъмнения се случват три пъти по-чести от лунните, но те могат да се наблюдават в тесен коридор от земната повърхност от 100-120 километра, а лунните затъмнения се виждат в коридори от над 2000 км. Затова много често хората виждат лунно затъмнение, а не виждат слънчево затъмнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 5 години
Откога не си си пил хапчетата?!?
16
1
 
3
 
! Отговори
? преди 5 години
Не е до 23 ч., а до 0,13 минути! Пак сте неподготвени!!!
15
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са нагли измишльотини на илюминатите от НАСА и Дисни Ленд, да промиват мозъците на лековерното простолюдие. Земята е плоска и неподвижна, над нас има невидим и непробиваем Небесен Купол/ Небесна Твърд, под който над неподвижната Земя кръжат Слънцето и Луната, на приблиз. 4500 км. Има доста инфо в нета за обяснение на това явление!!! По медиите се дават само компютърно генерирани образи на Луната, Слънцето, Марс, на сателити уж в орбита, Междунар. Косм. Станция снимана в Холивудско студио.
14
1
 
10
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Марс закрива Луната, плаши жената, она бега от къщи и опааа....Сега ракията е мояяя, барабар с хладилника и целото маазе!!! Марсиански вееечери, Марсиански нощиииииии...обиииичам вииии от снощиииии!
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хи4 не е на добре това. Старите хора са ми разказвали 4е при такива косми4ески събития след това са се слу4вали природни катаклизми. Сами виждате какво се слу4ва по света а и у нас. Нас ни дави скандинавието ги пе4е гърция гори после я наводни Вулкани спали хиляди години се събуждат изобщо стават неща които през 20-ти век ги нямаше.
12
3
 
4
 
! Отговори
От Луната трввога преди 5 години
от Луната имаше остри протести срещу CHINA заради нагло престъпен апарат кацнал на обратната страна.Жестокитв врагове произвеждат тяхна техника чрез домашните хора развъдени с временно нерегистрирано решение от преди 8805 години и три дена..подават проверили престъпната нагло вредна техника ползвана за следене и декодиране/.вероятно имало холограми убиици вътре.//
11
6
 
3
 
! Отговори
Косю преди 5 години
много ще ми стърчи *** значи дано го топна довечера
10
0
 
10
 
! Отговори
баба пена преди 5 години
ще киризим през лупата значи
9
1
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Довечера марсианците идат - връщат ни Теслата на Мъск...
8
12
 
2
 
! Отговори
не ме интересува преди 5 години
не ме интерсува
7
9
 
2
 
! Отговори
Не съм изненадан х преди 5 години
нищо не е в безредие в космоса вселената не се интересувам от астална наука окулт не
6
10
 
1
 
! Отговори
Мои преди 5 години
не ми влияе
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Довечера ще се вади телескопа.Дано не е облачно,че да зяпаме небето.
4
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и космоса показва нагледно омразата си към комунистите, които за пореден път се готвят да омърсят връх Хаджи Димитър, който те наричат с турското му име заради безродника Благоев.
3
3
 
14
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Мъск сега си вика - като екс спейсу не може да иде на Марс, Марсь ще дойде при спейсу
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
застават на една линия мой
1
4
 
14
 
! Отговори
ГОГО преди 5 години
Нищо не разбрах от статията. Как смесиха лунното затъмнение с приближаването на Марс, че и Марс закрива Луната... не знам. Може да съм ***, но пишете ги тия стаии по разбираеми за простолюдието като мен.