Разкриха загадката на Стоунхендж – кой го е строил?

Учени от три страни изследваха костни фрагменти
3 авг 2018 14:30, Елка Василева
62
Разкриха загадката на Стоунхендж – кой го е строил?
Снимка: архив, Reuters

Тайната за произхода на Стоунхендж - древния мегалитен паметник в Уилтшър, Великобритания, занимава общественото и научното въображение повече от сто години. И докато повечето проучвания търсят отговор на въпроса защо е построен Стоунхендж, малко е известно за това кой стои зад изграждането му.

Отговор на тази загадка дава ново изследване, съобщават ДПА и в. "Дейли експрес".

Анализ на костни фрагменти, направен от специалисти от университети във Великобритания, Франция и Белгия, подкрепя схващането на археолозите, според което гигантските мегалити са пренесени на разстояние от 260 километра от каменоломна в Западен Уелс.

Изследвайки резултатите от анализа на стронциеви изотопи в костните фрагменти на 25 души, чиито останки са намерени в близост до монумента, учените са установили, че поне десет от тях не са прекарали живота си в района на Стоунхендж, а са дошли от Западен Уелс, откъдето идват и каменните блокове.

Според специалистите част от телата, погребани край Стоунхендж, са на хора, участвали в изграждането на мегалитния паметник.

"Резултатите свидетелстват за междурегионално текучество на материали и човешки ресурс", пишат изследователите в сп. "Сайънтифик рипортс". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: Стоунхенджзагадка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямо откритие!Израстнах със списание "Космос". Преди 50 години съм чел там,че тези огромни камъни са довлечени отдалеч. Дори преди години беше направен експеримент,хора да влачат камъни с това тегло, оказа се възможно.Теорията беше че е обсерватория.Имаше и снимки как в определени дати слънчевите лъчи проникват в определени точки от комплекса.Сега чета за бетоновози.Света е тръгнал към провала.
32
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англичаните и западняците уж са християни ,а продължават да се влачат и възхищават от езически капища,където са убивани хора и може би и деца!Извратеняци!
31
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде пак глупости. Каква тайна, какви пет лева? Стоунхендж в съвременния си вид е построен през 70-те години на м.в. А иначе е бил място за човешки жертвоприношения на онези кръвожадни *** - друидите. Неприятно, противно място, задръстено с човешки кости, пазещо спомена за много кръв и убийства.
30
4
 
12
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
NEZNAM,DALI PRAVILNO SI SPOMNJAM,NO IMA SNIMKI KAK KRANOVE VDIGAT GOLEMITE KAMANI,PRI STROEZA NA ,,STOUNHENDZ,,MOZE BI E TAKA,MOZE BI NE....
29
5
 
34
 
! Отговори
skatelite преди 5 години
Ако съдим по времето, за което е построен, най-вероятно е строеж на Бойко
28
3
 
44
 
! Отговори
Глупости преди 5 години
Стоунхендж е стара Македонска обсерватория.
27
7
 
39
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Стига сте ни занивали с глупости. Стоухендж е СЪВРЕМЕННА ВЪЗСТАНОВКА. В мрежата има документални кадри с изливането на бетона от БЕТОНОВОЗИ за фундаменти на камъните и тяхното поставяне по местата им с КРАНОВЕ. Голям бъзик е тази ВЪЗСТАНОВКА. Само като си помисля, че по нея се правят някакви наблюдения на звездите, слънцето и другите небесни тела, пишат се статии и т.н. - голем смех.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък си мислех че хората погребани около хенджа не са мърдали повече от километър два от там , а то гледай какво било - идват от 260км...
25
2
 
24
 
! Отговори
Екстрасенс преди 5 години
Искам да отида на Стоунхендж, да седна в средата...да медитирам и да направя връзка с Кораба Майка.Ама се чудя дали ще ме пуснат, че може да им измачкам тревата?
24
1
 
27
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
Стоунхендж е както есичко друго известно и неизвестно по света ..... македонски!!!
23
4
 
23
 
! Отговори
Капитан преди 5 години
Стоунхендж се води реставриран. Не е по-различно от масовите строежи на "антични"сгради и крепости в България.
22
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като намериха купчина човешки кокали в района, веднага обявиха - идвали да се "лекуват". А истината е, че жреците са ги лекували с ножове от фаталното заболяване "живот". Каменното кръгче /ако наистина го е имало и преди/ си е било гигантска скотобойна. Ама за хора.
21
0
 
12
 
! Отговори
КЛ преди 5 години
Ний на тез' приказки им се наслушахме вече. Изследвали намерени около Стоунхендж кости, то всякакъв биологичен материал става. За датиране с въглерод 13/14. Плюс анализ на намерените накити, керамика и др. предмети, които указват поне нивото на развитие на живелите там хора. И хоп - теория. Строителите са... Само, че камъните не могат да се датират. И това, че хора са живели там, не означава, че те са строителите.Колкото и да им изскедват кокалите...
20
0
 
21
 
! Отговори
Urko преди 5 години
И кой го е сторил? Не пише. Абсолютно безполезни сте.
19
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стоунхендж са си го строили толкова скоро, че и фактури мога да представят. Нали някак трябва и те да са древни и страхотни, а не някакъв затънтен, потънал в мъгли и му.хъл остров.
18
2
 
23
 
! Отговори
ПУ да ва преди 5 години
Пребит полицай в Хасково от *** роми и нито дума за това, а ни занимават с глупости за Стоунхендж, баси гербераския сайт!
17
4
 
18
 
! Отговори
Не ми пука! преди 5 години
СТИГА С НОВИНИ ОТ АНГЛИЯ, ГЕРМАНИЯ, БЕНЕЛЮКС, САЩ И КАНАДА! АМАН ОТ КУЛТУРЕН ИМПЕРИАЛИЗЪМ. ЗАЩО НЯМА НОВИНИ ОТ ИСПАНИЯ И ЦЯЛА ЛАТИНСКА АМЕРИКА?!? ТЕ СА ПО-БЛИЗКИ НАМ
16
2
 
23
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
В сегашния вид-укрепени и циментирани в основата си камъни, повдигани с автокранове, е направен през 60-те години на миналия век. При това-част от камъните са изместени от положението си, в което са били. Има снимки от онова време.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бате ГойкоТъкмо и аз това си мислех да напиша :)
14
2
 
14
 
! Отговори
Виктор преди 5 години
Нищо чудно - то на некадърните ингилизи все трябва някой друг да дойде от някъде та да им построи нещо или да им свърши както трябва работата!