Разкриха загадката на Стоунхендж – кой го е строил?

Учени от три страни изследваха костни фрагменти
3 авг 2018 14:30, Елка Василева
62
Разкриха загадката на Стоунхендж – кой го е строил?
Снимка: архив, Reuters

Тайната за произхода на Стоунхендж - древния мегалитен паметник в Уилтшър, Великобритания, занимава общественото и научното въображение повече от сто години. И докато повечето проучвания търсят отговор на въпроса защо е построен Стоунхендж, малко е известно за това кой стои зад изграждането му.

Отговор на тази загадка дава ново изследване, съобщават ДПА и в. "Дейли експрес".

Анализ на костни фрагменти, направен от специалисти от университети във Великобритания, Франция и Белгия, подкрепя схващането на археолозите, според което гигантските мегалити са пренесени на разстояние от 260 километра от каменоломна в Западен Уелс.

Изследвайки резултатите от анализа на стронциеви изотопи в костните фрагменти на 25 души, чиито останки са намерени в близост до монумента, учените са установили, че поне десет от тях не са прекарали живота си в района на Стоунхендж, а са дошли от Западен Уелс, откъдето идват и каменните блокове.

Според специалистите част от телата, погребани край Стоунхендж, са на хора, участвали в изграждането на мегалитния паметник.

"Резултатите свидетелстват за междурегионално текучество на материали и човешки ресурс", пишат изследователите в сп. "Сайънтифик рипортс". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: Стоунхенджзагадка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали в един филм обясняваха че това е направено от трансформърсите за да могат да се ориентират къде да се приземяват.
12
2
 
17
 
! Отговори
шоп преди 5 години
Купих си една стара селска къща. Стълбите бяха от огромни правоъгълни камани, викали им "басмаци" (или нещо подобно). Едва ги смъкнахме при ремонта - нямат помръдване.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕДИ 2000 ГОДИНИ МНОГО ПО-ГОЛЕМИ КАМЪНАЦИ СА БИЛИ МЪКНАТИ ЗА ПИРАМИДИТЕ ИМА И РИСУНКИ!!!!100 ДУШИ С ВЪЖЕТА ДЪРПАТ ЕДИН КАМЪК А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ 5-*** С КАМШИК ГИ БИЯТ :D
10
1
 
22
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Вчера Бермудския триъгълник, днес Стоунхендж, утре чакаме за пирамидите в Египет.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Посещението на този уникат скоро ще стане задължително.
8
2
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Преди 3-4 хиляди години...брадчеда ги мести тези...камъни,при първото ни кацане от Марс на тази...загадъчна планета.Подреди ги в кръг с роботизираната си ръка,като си играеше с тях като...картонени кубчета.Не знам каква му беше идеята,защото скоро...отлетяхме.Сега при последното ми завръщане тук,виждам,че това вълнува земляните.Не се напъвайте да...гадаете,всичко е прекалено прозаично;просто маркирахме къде да изхвърлим космическия *** от звездолета при кацането;все пак и вие имате...поалетни
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямата сложнотия пренасянето на тези камъни.Мяташ скалата в багажника на каруцата и дий, воле, дий!Ако трябва и цял месец ще пътуват.
6
2
 
7
 
! Отговори
Баи х.и преди 5 години
*** ***,как се прави турлю гювеча ***,пита човека...писането не е за теб ***...
5
2
 
10
 
! Отговори
Спиро преди 5 години
***,я пак че нищо не разбрах ***....изчерпа са вече а,я пиши някой рецепта за турлюгювеч белким схванем нещо..
4
1
 
6
 
! Отговори
Цеко преди 5 години
Сигурно са ги мъкнали щот нямат работа.Или са случили на лоши невести
3
1
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
В древността край Стоунхендж се е провеждали ежегодните панаири на производители на боб от цял свят. Накрая голямата награда взимал този, който като пръдднел - събарял най- много камъни...
2
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЕЧЕ ИМАШЕ ТУК ПОДОБНА ТЕМА И ТО СЪС СНИМКИ КАК НА ГОЛЯ ПОЛЯНА ЛЕЯТ ОСНОВИТЕ И НАРЕЖДАТ КАМЪНАКА В КРЪГ ДОКАРАН ОТ НЕ ЗНАМ СИ КЪДЕ !САМАТА АНГЛИЯ ОБЯВИ ПУБЛИЧНО, ЧЕ СА ГО ПОСТРОИЛИ ДА ЛЪЖАТ ТУРИСТИТЕ ДА ИМ ИДВАТ В ДЪРЖАВАТА!
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямо разкритие- няма що! По интерестото е с каква цел е бил построен и как тези огромни камъни са преместени на 260 км.