Вечното лято: Климатичният кошмар, който може да потопи десетки градове

Все по-топло и по-топло. Чакаме лятото, но вечното лято е пагубно за планетата
9 авг 2018 09:15,
51
Вечното лято: Климатичният кошмар, който може да потопи десетки градове
Снимка: архив Reuters

Съвместно изследване на учени от Германия, Швеция, Дания и Австралия предрича мрачно бъдеще за планетата ни: Дори и да се постигнат целите на Парижкото споразумение за климата – т.е. глобалното затопляне да бъде ограничено до максимално 1,5 до 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалния период, климатът на Земята може изцяло да се промени, пише "Дойче Веле".

Повишаващите се средни температури увеличават риска от активизирането на процеси, които допълнително биха затоплили земната повърхност, твърдят учените.

"Нашето изследване показа, че едно глобално затопляне на земната атмосфера с около 2 градуса по Целзий, може да доведе до процеси, които още повече ще увеличат неблагоприятното въздействие над климата", казва основният автор на студията - австралиецът Уил Стефен.

Според тази прогноза, средните температури в света ще се увеличат в дългосрочен план с 4 до 5 градуса в сравнение с прединдустриалния период. Това ще повиши морските нива с 10 до 60 метра, вследствие на което много острови и крайбрежни градове като Венеция, Ню Йорк, Токио и Сидни ще бъдат наводнени, а части от земята ще станат необитаеми. Учените наричат ​​този сценарий "Горещ  период".

Ефектът на доминото

Неблагоприятните процеси и фактори, които биха могли да предизвикат резки промени в световния климат, са добре известни. Горите и зоните на вечния лед, които сега се числят към категорията на „приятелите на климата", защото задържат парниковия ефект, в бъдеще навярно ще се превърнат във „врагове на климата", които неконтролирано изпускат вредни емисии в атмосферата.

До този момент обект на анализ са били предимно отделни процеси, засягащи “парниковия ефект”, но не и влиянието и взаимовръзката между тях. Международният екип, чиято студия бе публикувана в понеделник ( 6.8), анализира различни сценарии, до които би могло да се стигне в условията на глобално земно затопляне с 2 градуса. В работата си по тези сценарии те откриват многобройни взаимодействия и верижни реакции, свързани с топенето на глетчерите, размразяването на вечните ледове, живота в океаните и намаляващата роля на резервоарите за въглеродни окиси.

Процесите, предизвикани от глобалното затопляне, имат потенциал да създадат ефект на доминото, твърди шедският учен Йохан Рокстрьом, който е съавтор на изследването. "Щом отпадне един елемент, следващата плочка от доминото също ще се преобърне. Би било много трудно, дори невъзможно, да се предотврати този фатален ефект  за системата на климата." Това значи, че земята ще започне да се затопля все по-бързо, дори и ако човечеството престане да произвежда парникови газове.

Парижкото споразумение за климата, подписано от 197 държави, си постави за цел да ограничи повишаването на глобалната средна температура до максимум 2°C . Не е ясно обаче, дали това е достатъчно, за да бъде спасено човечеството от климатична катастрофа, предупреждава Ханс Йоахим Шелнхубер, директор на  Института за изследване на климата в Потсдам. "Все още не знаем дали можем да запазим глобалното затопляне само в рамките на 2 градуса”, казва Шелнхюбер.

Какво трябва да се прави?

За това са нужни много повече усилия, отколкото само да се намали производството на вредни емисии. Човек трябва да защитава цялостната екосистема, което значи да се спре поголовното изсичане на горите, да се намали прекомерната консумация, да се осъществява контрол над прираста на населението и да се инвестира в нови технологии, които отвеждат въглеродния диоксид извън атмосферата.

„Въпреки апокалиптичните резултати, предричани от учените, няма място за излишна паника", предупреждава Катрин Ричардсън от университета в Копенхаген: "Нашето проучване съдържа едно изключително положително послание. Колкото по-добре осъзнаваме ролята си на тази планета, толкова по-добре ще можем да реагираме на съответните предизвикателства", заяви тя за ДВ. "Трагедията ще настъпи, само ако отказваме да признаем, че трябва още по-активно да защитаваме климата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Емисар преди 5 години
Вечно лято - а дано, ама .... за съжаление - няма да стане.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо трябва да се споразумеят със Слънцето. Учените много добре знаят ,че главният фактор за всякакви климатични промени ,са циклите на слънчевата активност. И да припомням ли ,че по времето на римската империя в Англия са се отглеждали лозя
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водата е единственото вещество, което при замръзване се разширява ако няма затопляне Световния океан няма да се изпарява и земята ще остане без валежи и вода. Намирайки се в по.ри и капиляри водата създава огромно налягане и с лекота се изкачва по стволовете на огромни дървета. Кoгато водата се намира в кълнове нейното налягане достига 400 атмосфери ето защо кълновете пробиват дори асфалт.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо трябва всички да се убедят в тази теория и после ЕС почва веднага с митата за неекологични стоки и производства и удря американци, китайци и други заплахи... ние да не изгорим в таз игра, че сме аджамии и обикновено първи си колим кравата Пенка...
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То предсказанията в Библията са, че вече няма да има потоп, но земята ще изгори, водата няма да става за пиене, няма да има какво да се яде. В "Апокалипсиса".
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РадкаСтига плашите хората, няма такова нещо като глобално затоплянетака е. Селянката от Крушовица ще организира протестно шествие и ще се пребори по мъжки с ББ.
20
0
 
18
 
! Отговори
от 17 преди 5 години
Скоро доста хора ще се запътят именно към Сибир.Освен че режат гората поголовно -- айде то винаги е било така, макар и в далеч по-малък мащаб -- у нас никой не залесява. Вместо това горските служби въртят едни дaлaвepи с дървената мaфия и делкат едни пари, ама и това ще свърши, като заприличаме на пустиня.
19
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз харесвам лятото и глобалното затопляне, който не му харесват климатичните промени да отива в Сибир и Якутск.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"При замръзване водата се разширява до 4 пъти обема си ,ако леда се стопи разшиения лед ще се свие превръщайки се във вода и нивото на Световния океан ще се понижи. Единстено белите мечки ще нахранят рибите и няма рибите все да хранят белите мечки."Хахаха, мерси! Денят започва с усмивка
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И после да ми говорят разни сyльoвци как отоплението на дървесни пелети било супер екологично. Тука до нас - на 30 км от София - всяко лято за по няколко месеца не спират моторните резачки.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плащайте си реката на краварите и на Юнкер, Юнкер много обича да прибира милоните на хората за да си купува качествен алкохол със който да притъпява болките от ишиаса, нищо че няма и един ден трудов стаж и цлата му рода до девето коляно е уредена из разни еврокомисии.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Трагедията ще настъпи, само ако отказваме да признаем, че трябва още по-активно да защитаваме климата"След като световният империализъм в лицето на другаря Доналд Тръмп отказва да признае предстоящото затопляне на климата заради парниковите газове нищо не може да се направи.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радке, Радке това, че при теб е добре и няма кой знае какви промени, не значи че никъде другаде няма. Това мислене прилича на ситуацията на човека отишъл на море нагазил до колене с чаша кафе, изпил кафето, после гребнал вода погледнал вътре и казал - ми не няма риба. Климата се променя и това се отбелязва не по-по различните неща, които се случват (бури е имало и преди) а по честотата на случването им(ако преди е имало 3 на година сега са 10 и тн.) Хайде със здраве и дано учените да грешат.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гответе се д ви обложат с данък климатични промени не че има разлика без тях,но важното е да се срижат овцете.
12
0
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
Ти май не си внимавал много в часовете по физика...:D Откровено успя да ме разсмееш, особено с това за намаляването на нивото на световноия океан...
11
1
 
6
 
! Отговори
Спокойно... преди 5 години
Една ядрена зима ще реши всички проблеми и с глобалното затопляне и с прираста... а като гледам, има и кой да натисне копчето :)
10
5
 
6
 
! Отговори
Ленгли преди 5 години
Няма да ме накарате да се почувствам виновен.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко чу ли да се пазят горите и да не се изсичат и да спре това... най-сетне
8
13
 
1
 
! Отговори
убиват ледниците преди 5 години
анализи на тежко увредени ледници доказаха отдавна ,че ледниците с е убиват чрез американски сателити контролирани чрез холограми произведени под вражески обемен контрол.Тежки вреди нанасят и тн" научни станции" на арктика и антарктида.Убииците от палеонтологията са познати с ликвидацията на палеозойската флора и фауна.
7
11
 
1
 
! Отговори
Пазете земята преди 5 години
ПОлзват все по жестоки анти климатични оръжия.Нагли престъпници на власт принудиха стотици милиони водачи на автомобили да увреждат тежко и завинаги земята ни и въздушния океан с включени радиоактивни скенери и фарове денем и нощем.Уврежданията са особенно жестоки през слънчеви дни .Наглите убиици ползват МВР и полицията за тероро срещу всички опитващи се да спазват закона и да не увреждат с включени фарове денем земята ни.