Учените ужасени! Най-дебелият лед в Арктика се пропука!

Пропукалият се лед е с дебелина 4 метра, а може да достигне и до 20
Обновена: 21 авг 2018 19:52 | 21 авг 2018 18:40,
91
Учените ужасени! Най-дебелият лед в Арктика се пропука!
Снимка: Reuters

Най-дебелият и стар океански лед в Арктика се пропука за пръв път. Учените описват феномена като ужасяващ, както и като огромна червена лампа за ефекта на климатичните промени върху земното кълбо.

Ледът, който не се е пукал никога досега, вече се е отворил два пъти от началото на годината заради топлите ветрове и глобалното затопляне край северната част на Гренландия.

Водите в Северния ледовит океан около северната част на острова са толкова замръзнали, че според изчисленията на учените това ще бъде последният лед, останал на земята. Последните събития обаче показват точно обратното, а изводите, до които може да се стигне, стават все по-плашещи.

Според учените прогнозите, че последният лед на земята ще остане до Гренландия, се оказват грешни. Към момента изследователите смятат, че всъщност той ще бъде доста по на запад.

Пропукалият се лед е с дебелина 4 метра, а може да достигне и до 20 метра. Тази зима обаче нещата стоят различно. Ледът е изложен на много вятър, който го избутва от бреговете на Гренландия навътре във водата. Той е лесно подвижен заради по-топлия въздух, чиято температура се повишава все повече през последните 15 години. Ледът изтънява постепенно, а това е сигнал за драматичната трансформация на арктическия климат.

Учените от метеорологическия институт в Норвегия го описват като наистина плашещо. Според тях парчетата лед могат да бъдат отнесени към по-топли южни води.

"Не можем да кажем колко дълго тези открити води ще останат така. Дори ледът да се затвори през идните дни, щетата вече ще е нанесена – дебелият стар лед е вече откъснат от брега и ще се стопи много по-лесно", алармират метеоролози пред "Гардиън". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
7
 
25
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Едно време България захранваше със зеленчуци половината съветски съюз! Руснаците купуваха от нас всичко. Включително и консерви. Нашите храни бяха със най добро качество. Имахме много институти и специалисти които създадоха страхотни качествени сортове чрез естествена селекция. Създадоха и нови уникални видове които бяха изцяло българско изобретение и растяха само в Бг.Но като дойде демокрацията всичко се разсипа. Сега ще рупате гръцки и турски *** ГМО.Това е положението
64
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скапаните учени се опитват с незнанието си да пробутват собствените си малоумия. Земята си има цикли и на определен брой години има затопляния и захлаждания. Космос...
63
4
 
8
 
! Отговори
zaiko1512 преди 5 години
По идиотска статия не бях чел!
62
1
 
24
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Старите сортове български зенчуци имат превъзходни вкусови качества но вече се отглеждат все по трудно.Затова много прозиводители започват да сеят ГМО сортове. Ама това младите и тия невежи в гадовете не го знаят. Рупат пластмасовите зеленчуци и си мислят че ядат нещо полезно.Опитайте истински екологични зеленчуци от старите български сортове и ще разбере че 99% от това което купувате по мазините е ПЪЛЕН ***! А за вноса от Турция и Гърция...това става само за храна на прасетата.
61
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба Ванга може и да се окаже права,като казваше,че един ден,водата ще е много по-скъпа от петрола.Всъщност,вече има такива държави в които водата изчезва,липсва или е по-скъпа от петрола.Но с това силно замърсяване на планетата и силен спад на количеството на сладководните води+силен спад на чистите води,точно натам вървим,защото и подводните води вече са замърсени,не само реките.
60
4
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До до хахаА как се справяше с мана одиум къдрилка...Кадеше с кандилото ли.
59
1
 
18
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Кога е било това?? Преди 20 години?Едно време всичко са отглеждали без химия. Но вече не става. и положението се влошава всяка година.Тази година загубихме 2 реколти ВЪПРЕКИ че пръскахме със препарати.Насила ни принуждават да купуваме ГМО семена на устойчиви сортове които не боледуват но пък нямат никакви вкусови качества.
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХахаАми баба ми цяла градина със зеленчуци имаше и много+разнообразни плодни дръвчета наоколо,близо до планината,дори поток наблизо и НИКОГА не е използвала препарати,никога,освен сушена животиска тор!И всичко си растеше на поразия,без проблем години наред.
57
11
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Ами пробвай да отгледаш домати, краставици, чушки, тикви, или грозде...... БЕЗ да използваш химия и без скъпи парници.Когато успееш ми се обади.
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нещата стават все по-кофти за живота на земята,човечеството дърпа всичката си енергия от петрола,освобождавайки газовете затворени в него и превръщайки атмосферата в първичната,каквато е била при сътворението,съответно токсична,едновременно унищожава растителния свят,който е създал сегашната кислородна атмосфера и освен това човека нагло се мисли за богоподобен,не осъзнавайки своята нищожност и немощ пред силите около нас които не може да управлява.Изхода е да пазим планетата си и да я уважаваме
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДаНе се опитвай да ни рекламираш препаратите си!Хем говориш за замърсяване,хем се опитваш да пробутваш химия!И освен това,от пръскане с такива препарати силно се изтощава почвата,умират естествените добри бактерии,освен замърсяването!Да не говорим,че и полезните пчели и насекоми умират.
54
4
 
7
 
! Отговори
Да преди 5 години
Проблема не е във затолянето а във замърсяването! Всички тези химикали които се отлагат във въздуха водата и почвите започват да оказват все повече влияние. Затова ще има все повече киселинни държдове, отровени подпочвени води, мръсен въздух, изчезващи животински видове....Който се занимава със земеделие знае че много от растенията вече не могат да оцелеят без обилно пръскане със химия. Има всякакви вредители, а напоследък все повече се разпространяват маните и мухалите.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пропукалият се лед е с дебелина 4 метра, а може да достигне и до 20 метра. Тази зима обаче нещата стоят различно. Ледът е изложен на много вятър, който го избутва от бреговете на Гренландия навътре във водата"Новото попълнение Джьесика е отличен представител на мал0грам0тната школа на дньеса.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свободата на словото е дадена от БОГ и всеки може да я използва фейсбук може да бъде закрит по същите правила по, които банва хората, които не отговарят на техните изисквания така и те може да не отговарят на изискванията на дадена република, ако не им изнася да правят бизнес другаде като те казват на баннатите неудобни потребители.
51
0
 
8
 
! Отговори
до 47 преди 5 години
Животните ще измрат, но това е заради замърсяването, а не защото климата се изменя. Тия учени какво правят на Антарктика освен и там да 0серат.
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирате ли , че елитът, който управлява най-големите компании замърсители обвинява вас, че замърсявате, а те го правят и искат да ви унищожат .
49
3
 
8
 
! Отговори
До 48 преди 5 години
Какво чистене от петрола. В земните недра, където му е мястото той си е напълно естествена субстанция с биологичен произход.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВиж какво става в Дунав от петролните продукти - https://youtube/watch?v=jJpkTGcJNdU
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно как земята без лошите хомосапиенс не е замръзнала? Всъщност хората чистим земята от петрола както тялото на човек се чисти от мазнини и мръсотии . Както слоновете и хипопотамите оставят птичките да ги чистят от ***.
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Индия и много други държави,реките са вече тотално замърсени и токсични,най-вече от производствата и няма живот в тях,океаните са пълни с пластмаса и морските обитатели и риби измират,а също се изсичат дървета и кислорода на планетата спада,но това не ви прави впечатление,нали?