Злато, сребро... татарска плячка в разкопките на Калиакра

Съкровището било в глинено гърне в пода на опожарена къща
22 авг 2018 14:30, Анисия Иванова
45

Снимка: НИМХ

Ранна сутрин, 17 август,  крепостта Калиакра - под подовото покритие на помещение, опожарено в края на XIV в., археолози откриват малко глинено гърне, в което е скрито богато съкровище.

То съдържа 957 предмета, от които 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни  и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, от които един златен и четири маниста от скъпоценни камъни и злато.

Находката е открита по време на редовни археологически разкопки, които се провеждат за петнадесета поредна година в крепостта Калиакра, съобщиха от Националния археологически музей (НИМХ).

Откритотото тази година съкровище съдържа изключително ценни монети. От направения първоначален преглед на една малка част, се констатира, че то не включва само сребърни османски монети, а и много български.

Акчетата (сребърни монети от времето на Османската империя) заемат приблизително 60% от количеството. Основно принадлежат на султан Баязид Йелдъръм (1389-1402), и малка част на неговият предшественик Мурад I (1362- 1389).

Всички скъпоценности са били укрити в края на 14 в., по време на някое от драматичните нападения над столицата на Добруджанското деспотство. Едно от тези събития е описано в една от хрониките от това време, в която е отбелязано, че през 1399 г. татарите от ордата на Актав нападат Варна и други градове по Северното Черноморие.

През 1401 г. татарите на Актав, който е бил известен като Добруджанския татар, били разгромени и разселени в различни селища като Провадия, Русокастро и др. Възможно е един от техните военачалници да е събрал откритото на Калиакра съкровище. Очевидно той ги е заграбил от различни хора и места и ги е скрил под пода на къщата си, малко преди тя да бъде опожарена.

В същата сграда, при проучванията през 2014 – 2017 г., бяха намерени част от сребърен обков от църковна книга, катарама за колан от бял нефрит, както и колективна находка от 26 медни мангъра (малка медна монета) на Баязид І Йълдъръм (1389 -1402).

Самата сграда е построена непосредствено върху руините на антични постройки и около нея се откриват богати погребения от 14 в. В един от гробовете през 2014 г. бяха намерени три златни монети, хиперперон нумизма, от времето на Никейската династия при управлението на Йоан III Дука Ватаци (1222-1254).

В годините назад, през които полуостровът е проучван, изследователите са имали късмет да попаднат на още две значително по-малки съкровища, чиито състав кореспондира с откритото преди дни. Първото включва 60 акчета на Баязид, открити разпилени върху пода на опожарено жилище. Второто се състои от 80 акчета също от времето на Баязид и един сръбски грош, но в малката каничка, в която е укрито, има 2 чифта златни и няколко единични обици и други дребни накити.

Разкопките на Калиакра тази година се финансират от Министерството на културата, Община Каварна и Националния исторически музей (НИМ).

Екипът, който работи, се ръководи от директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова. В него участват археолози от НИМ, НАИМ, дипломанти на Пловдивския и Софийския университети, студенти от НБУ и Шуменски университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
6
 
! Отговори
Дан преди 5 години
Богата находка с история,която милион пъти доказва,че никой нищо не може да занесе в гроба си.Очаквам да разбера в кой музей ще е изложена за да отида да я разгледам.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хехе"Свети арахангел Михайл, Райското съкровище открил Долари,злато, платина и сребро-Вдигнал той със райското Пежо...."Взех да я позабравям тая песничка
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kakvi Tatari, palni gluposti.
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Пишеш глупости.Повечето етнически българи са стройни, подвижни, с дълги крака, светла кожа и високи чела.Също така, сред българите хората със светли очи плюс пъстрооките като цяло са повече от тъмнооките.Така че, тези твои теории за тантурести матови не знам какви, можеш да си ги повтаряш само у вас - за утеха.
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма никакви татари там през 1401 година,стига сте писали глупости!Има две битки между българи и турци,първата неуспешна за турците и с победа на Мирчо Стари,а втората с големи поражения и за двете страни.
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъде пък ги измислихте сега тези татари?Татарски монети ли намерихте или какво?Я стига глупости!
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Татарите са били монголи.Първи Волжските българи разгромяват монголската войска,дунавските българи също успешно са се сражавали с тях и пак българите спират нашествието им навътре в Европа.Днешните татари нямат нищо общо с монголите,те са смес с европеидната раса,европеиди са и са образувани с декрет на Ленин.
29
2
 
10
 
! Отговори
EGSMBNSPTR преди 5 години
"четири маниста" :Д
28
4
 
15
 
! Отговори
само да питам преди 5 години
Къде отиват всички тези съкровища ,които се откриват в Бг ? Къде са ?не разбирам тази Алчност безгранична
27
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Внучката на Сталин живее в САЩ.Сина на Хрусчов също.Какво повече да говорим?
26
1
 
9
 
! Отговори
Денди преди 5 години
Алиса в страната на чудесата!!! НИМХ означва Национален Институт по Метеорология и Хидрология! Хахах! Непросветеност блика ли блика от към теб! Не били компютри а компоти......
25
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такова нещо като татари няма!Татарството е измислено от Сталин също както македонизма.Татарите са българи.
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22Ти САЩ си ги виждал само по телевизията моля те не се прави, че имаш идея за това какво е там. Вие и за Русия толкова знаете.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24Я се върни в училище а?
22
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия златни монети къде ще потънат ни интересува?
21
30
 
7
 
! Отговори
чист славянин преди 5 години
Нормално за татарите е да грабят и плячкосват! Предават по генетичен път тези си особености на прабългарите, които живеят вече над 1000 години омешани със славяни,траки, гърци , но си остават варварски племена !В най - новата история , потомците на прабългарите нахлуват в цивилизована Западна Европа , но и това не им помага да преодолеят генетичната си обремененост: остават си верни на "културните" си особености . Тези прабългарски потомци , са известни с прозвището "тъмни балкански субекти" !
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или пък НАИМ
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тикви зелени, НИМХ не е НИМ.
18
1
 
9
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 5 години
Мене повече ме интересува от къде е крадена Статията щото в Днес.бг не пишат а крадът наготово и така Бизнеса ЦЪФТИ но с кражби
17
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"При население от 350 милиона, 51милиона не е кой знаи какво."51 милиона американски домакинства - това са около 200 милиона американци. Повече от половината американци живеят в бедност.