Нов вид бозайник беше открит от учени в България

Къртицата Talpa martinorum живее в Странджа
24 авг 2018 07:06, Елка Василева
42

Снимка: БТА

12

Учени от Националния природонаучен музей при БАН, от Природонаучния музей в Словения и от Зоологическия институт "Александър Кьонинг" в Германия съобщават за нов вид бозайник, описан от българска находка в статия за списанието Bonn zoological Bulletin. Това съобщиха от пресцентъра на БАН.

Бозайниците в Европа се изучават повече от 300 години и заедно с птиците се смятат за едни от най-добре проучените. Всяка година зоолозите откриват и описват нов вид бозайник, предимно дребни бозайници /насекомоядни и гризачи/ от трудно достъпни и слабо проучени места в Южна Америка и Югоизточна Азия. Изненадващо за всички се оказа, че все още има такива места дори в Европа, посочват от БАН.

И информират, че международен екип от учени с участието на д-р Недко Недялков е съобщил, че в горите на Странджа планина живее нов и неизвестен за науката вид бозайник - къртицата Talpa martinorum.

Досега се смяташе, че в България се срeщат два вида къртици - обикновена /Talpa europaea/ и черноморска сляпа къртица (Talpa levantis), като първият вид е широко разпространен и се среща из цялата страна, а вторият беше известен само от района на Странджа.

Черноморската къртица е установена сравнително неотдавна за нашата страна /1991 г./ и от биогеографска гледна точка изглежда логично това да е точно видът Talpa levantis, обитаващ планините около Черно море. Двата вида външно много си приличат и са трудно различими дори за специалист без апаратура. Черноморската къртица е малко по-дребна и клепачите при нея са сраснали за разлика от европейската, поясняват учените.

След проучвания и сравнения /морфологични и генетични/ с всички къртици, срещащи се в Европа и региона, е установено, че слепите къртици от нашето Черноморие не принадлежат към нито един от известните видове, поради което е описан нов вид, наименуван Talpa martinorum.

Към момента е установено, че новият вид се среща само в югоизточната част на Балканския полуостров, като следва плътно очертанията на Странджа планина - у нас и в Турция. Почти нищо не се знае за биологията на новия вид, което ще бъде предмет на бъдещи проучвания, информират от БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29 и NoNameПрав си, за този, че не става за нищо. Но все пак откритията на ЦЕРН може да се окажат важни след 20-30-50 или 100 години. Айнщайн е описал стимулираната емисия на радиация, но едва ли е било много важно през 1917 , но повече от 40 години след това light amplification by stimulated emission of radiationligth, или Laser, става една много важна технология, за световното развитие.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NoNameДа-а! Проsтакът си остава такъв, неглижира труда на хората! Ти какво мислиш, че в науката днес стават грандиозни открития? Я ми кажи колко струва ЦЕРН и какво откри бе, мухъл! В същия този Национален природонаучен музей при БАН, наш учен описа зъб на хоминид, живял в Чирпанско преди 9 млн години. Това коренно променя картината на еволюцията на човека и предизвика голям смут в световните научни среди!Ти си слушай чалгата, пий си биричката и не надзъртай там, за където нямаш мозък!
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много скоро ще открият още един нов вид бозайник , само , че новозаселен в Странджа----Мигрантикус Африканикус .........
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си размера на премиите от тази къртица!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да я нарекат къртица-българикус.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23В на *** влагалището.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде ?? В НС ИЛИ в МС ??
22
3
 
32
 
! Отговори
Българин! преди 5 години
Аз също открих два нови вида къртица - Talpa Sorosidos и Talpa Putinofilos! Първите искат да станем 51-ви щат на САЩ, а вторите руска губерния! И двата вида се срещат най-често в сайтове, като "Днес.бг", а основното им занимание е да плюят по България, българите и всичко българско и най-вече да се плюят и обиждат едни други! И двата вида се изхранват с дребни подаяния от задграничните им господари! Всъщност двата вида страшно много си приличат! Единствената разлика е, че имат различен господар!
21
4
 
3
 
! Отговори
малкия содому преди 5 години
Ох, котьоооо нов вид. Тия още не съм ги пробвал. Да докарат една до младооооооост!
20
2
 
8
 
! Отговори
Учен от БАн преди 5 години
Бас.и как сега да обясня на детето, че къртицата *** дето е в двора всъщност не е Talpa levantis, а е Talpa martinorum. Ще излезе, че съм го излъгал.....ама казвайте ги по-рано тези неща
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аууууууууйессс. Нищо ново , това е со ро сои ден джендар от софия , бозаещ от вимето на сорос
18
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРБългарите напуснаха Родината заради индивиди като bogatus krasivus gushterikus ultra tupakus които гласуват за БСП.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗАКЛЮЧЕНИЕ:Прав си. Наричат се Talpa parlamentaricus :)
16
8
 
13
 
! Отговори
еБан преди 5 години
Най - древния вид е руска КГБ/ДС къртица, внедрена в Парламента /Сидеровка/
15
0
 
17
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Сигурен съм, че има и други непознати и неизследвани видове по нашите земи. Преди време писах тук за вид прилеп, който аз открих в тийнейджърските си години. Тогава обаче не обърнах внимание, макар и да ми се стори доста странно изглеждащ, на фона на други от този вид, които бях виждал дотогава на живо и в енциклопедии(най-вече). Без никаква козина, уши разположение отзад на главата, без типичната муцуна, и с два остри зъба досущ като на вампир. Приканвам учените на претърсят райно на Хасково!
14
11
 
9
 
! Отговори
NoName преди 5 години
А аз си мислех, че БАН е 100 години назад от световните открития и наука, а то се оказа 300 години!!! Уверявам се че полза от БАН - НЯМА. Безполезни хора, в безполезна институция. Някой да е чувал, чел или знае с какво е допринесла БАН, каквото и да е, минималноооо (освем че е ОТКРИЛА НОВА КЪРТИЦА) - МОЛЯ ВИ, КАЖЕТЕ МИ!
13
3
 
27
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 5 години
ТОВА ТВЪРДЕНИЕ, ЧЕ КЪРТИЦАТА "следва плътно очертанията на Странджа планина" НЕ Е ВЯРНО! АЗ СЪМ ВИЖДАЛА КЪРТИЦИ И В СОФИЯ! САМО В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ИМА 240!!! А ПЪК ПО МИНИСТЕРСТВАТА... ОЩЕ КОЛКО МНОГО ИМА...
12
3
 
17
 
! Отговори
citizen преди 5 години
Виждам, че се включиха видни зоолози :)
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До citizenтова само ли го измисли бе ***
10
5
 
17
 
! Отговори
citizen преди 5 години
Пак откраднахме името! Това е така известната Охридска къртица, откирта от Александър Македонски!!!