Уникална находка: Римска глава при разкопки край Плевен

Археолози предполагат, че е на император
25 авг 2018 07:30, Петя Славова
27

10614 гледания   |  Още видео
Археолози откриха уникална находка при разкопките на античния град Улпия Ескус край плевенското село Гиген. Това е глава от статуя, а учените предполагат, че е на римски император, предава Bulgaria ON AIR.

Ценната находката е открита в римско селище и представлява глава на мъж, изработена от мраморизиран варовик от Римската епоха. Смята се, че е възможно това да е част от статуя на император Аврелиан, който е бил по тези земи.

Тъй като най-често се откриват древни статуи без глави, археолозите продължават да търсят останалата част от статуята.

Състоянието на откритата глава показва, че във времето някой се е опитвал да смени предназначението ѝ, като я използва за каменен градеж. Разкопките в Улпия Ескус, които се финансират от Министерството на културата, продължават.

 


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 4 месеца
И кво и е уникалното дедо с такава си притиска киселото зеле в кацата.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
а кога ще бъде одрязана главата на комунистическата мафия
12
1
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 месеца
Главата на императора е отрязана. Види се, от български меч. Но понеже е била твърда и дървена, кът на шопите, не е станала чаша за наздравици! Нищо велико и уникално няма в тази находка. Готиното е, че императорът, макар и на статуя е останал без глава;)))
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Това е глава от статуя, а учените предполагат, че е на римски император"
---
Не се хабете да предполагате! Викнете Главния археолог на републиката, Боко Банкянския. Той ще определи точно! Помните ли какви ценни указания даде на археолозите при строежа на магистрала "Струма"?
10
1
 
11
 
! Отговори
Ставрю преди 4 месеца
Да нее македонска тая глава бе
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има ли нещо което да е открито в последните години и да не е предполагаемо "римско"?
А римски полов член не открихте ли?Не?Следващия път да не забравите и "римски" член да откриете!Тука само римляни са расли по дърветата,ша знайте.Да ви таковам в перофесионалните лъжци,да ви таковам!
8
1
 
14
 
! Отговори
ники преди 4 месеца
Старовремските иманяри са чупили главите на статуите, защото по-лесно се пренасят и продават в последствие. Затова има много статуи без глави.
7
5
 
20
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 месеца
Поздравявам археолозите с находката,но все пак не е лошо да проверят дали някъде по главата има надпис със ситни букви -"Произведено в Китай"!?
6
3
 
24
 
! Отговори
СПАРТАК преди 4 месеца
Открай време по нашите земи от ромейските кратуни си правим тухли или чаши. Традиция ни е. Така поне има някаква полза от натрапниците и завоевателите. Ди ис БЪЛГ АРИЯЯЯЯЯЯЯ!
5
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво на тракиеца, отрязал тази римска глава.
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може да е на торса от Рупите... питайте археолога Борисов, той ще да знае точно.
3
1
 
23
 
! Отговори
До 1 - продълж. преди 4 месеца
Ти да не вземеш да помислиш, че онова археологче е получило някакво наказание, след като така некомпетентно изложи цялата археологическа гилдия и доказа какви незнаещи, но самонадеяни човечета работят в БАН?
Ами!Човечето е зет на професор и на доцентКа от друг институт, а жена му пък е доцентКа в трети институт на БАН.
И въпросното археологче също стана доцент и шефче, нищо че не знае разликата между древна находка и филмов реквизит /какъвто беше онази каменна глава, забравена там от кинаджиите/
2
29
 
5
 
! Отговори
Лол преди 4 месеца
Велик Буугар Велик Рим Велик Трак!!!


Забелязвате ли как все не се говори за древногръцки находки в БГ? Все едно такова нещо не съществува, все едно Византия не съществува, и територията не е била сумати години гръцка.

Илюзията за величие трябва да се пази.. ама тя си стана на пух и прах последно време след като се видя аджеба какво сме с това европредседателство.
1
4
 
25
 
! Отговори
До 1-Да, много глави преди 4 месеца
намериха. Край Плиска намериха една каменна глава и младо археологче се изцепи, че това е първата прабългарска скулптура. Оказа се, че това е творба на скулптор от 60-те год. на 20-и век.Дали археологчето не е знаело как се определя възрастта на такива находки? Това и студентите го знаят
Това археологче стана член на Комисията към министерството на културата, която прави предложенията за присъждане на пожизнени държавни награди на лица с изключителни заслуги в областта на културата и изкуствата!