Уникална находка: Римска глава при разкопки край Плевен

Археолози предполагат, че е на император
25 авг 2018 07:30, Петя Славова
27

Археолози откриха уникална находка при разкопките на античния град Улпия Ескус край плевенското село Гиген. Това е глава от статуя, а учените предполагат, че е на римски император, предава Bulgaria ON AIR.

Ценната находката е открита в римско селище и представлява глава на мъж, изработена от мраморизиран варовик от Римската епоха. Смята се, че е възможно това да е част от статуя на император Аврелиан, който е бил по тези земи.

Тъй като най-често се откриват древни статуи без глави, археолозите продължават да търсят останалата част от статуята.

Състоянието на откритата глава показва, че във времето някой се е опитвал да смени предназначението ѝ, като я използва за каменен градеж. Разкопките в Улпия Ескус, които се финансират от Министерството на културата, продължават.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
И кво и е уникалното дедо с такава си притиска киселото зеле в кацата.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а кога ще бъде одрязана главата на комунистическата мафия
11
1
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Главата на императора е отрязана. Види се, от български меч. Но понеже е била твърда и дървена, кът на шопите, не е станала чаша за наздравици! Нищо велико и уникално няма в тази находка. Готиното е, че императорът, макар и на статуя е останал без глава;)))
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Това е глава от статуя, а учените предполагат, че е на римски император"---Не се хабете да предполагате! Викнете Главния археолог на републиката, Боко Банкянския. Той ще определи точно! Помните ли какви ценни указания даде на археолозите при строежа на магистрала "Струма"?
9
1
 
11
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Да нее македонска тая глава бе
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли нещо което да е открито в последните години и да не е предполагаемо "римско"?А римски полов член не открихте ли?Не?Следващия път да не забравите и "римски" член да откриете!Тука само римляни са расли по дърветата,ша знайте.Да ви таковам в перофесионалните лъжци,да ви таковам!
7
1
 
14
 
! Отговори
ники преди 5 години
Старовремските иманяри са чупили главите на статуите, защото по-лесно се пренасят и продават в последствие. Затова има много статуи без глави.
6
5
 
20
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Поздравявам археолозите с находката,но все пак не е лошо да проверят дали някъде по главата има надпис със ситни букви -"Произведено в Китай"!?
5
3
 
24
 
! Отговори
СПАРТАК преди 5 години
Открай време по нашите земи от ромейските кратуни си правим тухли или чаши. Традиция ни е. Така поне има някаква полза от натрапниците и завоевателите. Ди ис БЪЛГ АРИЯЯЯЯЯЯЯ!
4
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на тракиеца, отрязал тази римска глава.
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да е на торса от Рупите... питайте археолога Борисов, той ще да знае точно.
2
1
 
23
 
! Отговори
До 1 - продълж. преди 5 години
Ти да не вземеш да помислиш, че онова археологче е получило някакво наказание, след като така некомпетентно изложи цялата археологическа гилдия и доказа какви незнаещи, но самонадеяни човечета работят в БАН?Ами!Човечето е зет на професор и на доцентКа от друг институт, а жена му пък е доцентКа в трети институт на БАН.И въпросното археологче също стана доцент и шефче, нищо че не знае разликата между древна находка и филмов реквизит /какъвто беше онази каменна глава, забравена там от кинаджиите/
1
4
 
25
 
! Отговори
До 1-Да, много глави преди 5 години
намериха. Край Плиска намериха една каменна глава и младо археологче се изцепи, че това е първата прабългарска скулптура. Оказа се, че това е творба на скулптор от 60-те год. на 20-и век.Дали археологчето не е знаело как се определя възрастта на такива находки? Това и студентите го знаятТова археологче стана член на Комисията към министерството на културата, която прави предложенията за присъждане на пожизнени държавни награди на лица с изключителни заслуги в областта на културата и изкуствата!