За пръв път: Учени наблюдаваха разпадане на Хигс бозон

Опитите бяха осъществени в Големия адронен колайдер
29 авг 2018 10:37, Елка Василева
56
За пръв път: Учени наблюдаваха разпадане на Хигс бозон
Снимка: архив, Reuters

Учени от ЦЕРН за пръв път наблюдаваха разпадане на Хигс бозон на дънни кварки, предадоха Франс прес и ТАСС.

Шест години след откриването на Божията частица най-после специалистите от екипите "Атлас" и "Си ем ес" можаха да наблюдават нейното разпадане на елементарни частици, известни под наименованието дънни кварки.

Опитите бяха осъществени в Големия адронен колайдер и потвърдиха хипотезата, че всепроникващото квантово поле, обусловено от Хигс бозона, дава маса и на дънния кварк, пише БТА.

Пресслужбата на ЦЕРН припомни, че съгласно Стандартния модел на физиката на частиците разпадането на Хигс бозона на двойка дънни кварки е най-честото явление /при 60 процента от случаите/.

Проверката на това предположение бе от изключително значение за потвърждаването на Стандартния модел. Дълго време учените не успяваха да уловят сигнали от разпада на Хигс бозона на дънни кварки и от наличието на "шумове", които съпровождат този процес. По-рано бе констатиран един друг разпад на "Божията частица" - на двойка фотони.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Енергията и ентропията управляват света............на макроскопично ниво.
30
0
 
2
 
! Отговори
анон преди 5 години
о, той ше почне и да пее - "венсеремус". само да се понатрупат още малко неподлежащи на оправдаване сметки.
29
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AnonymousТова не е душата... аман от преиначени глупости. Душа няма.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарите са нещо страшно xD
27
1
 
9
 
! Отговори
do 6 преди 5 години
Електромагнитната енергия (светлината) е само една от формите на енергията!Вселената не е холограма...................говориш глупости!!!
26
0
 
8
 
! Отговори
физик преди 5 години
Дънният кварк (bottom quark) има много малка маса (приблизително 4,18 GeV/c2)................това се знаеше и преди този експеримент!!!
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гравитоните (квантите на гравитационното поле) също не съществуват реално, а гравитацията е геометричен ефект......................време-пространсвото се изкривява.
24
9
 
6
 
! Отговори
физик преди 5 години
Черните дупки не съществуват реално във Вселената........................те са фантасмагория, измислена от Хокинг и други псевдофизици.Няма нито едно експериментално доказателство за т.нар. черни дупки.
23
13
 
6
 
! Отговори
Anonymous преди 5 години
Има живот след смъртта, душата тежи 21 грама................човек, като умре, става 21 грама по-лек..............това е доказано.21 грама тежи душата на човека.Масата (21 грама) се превръща в енергия, след като умре човек.Според уравнението на Айнщайн:Е=mc2
22
1
 
14
 
! Отговори
за енергията преди 5 години
До Анонимен 6Енергията е най-неразбираемата физична величина.Енергията не се губи, а се запазва (първи закон на термодинамиката), но енергията деградира,т.е. преминава от по-достъпни в по-малко достъпни форми (втори закон на термодинамиката).
21
6
 
2
 
! Отговори
Извънземното преди 5 години
До Анонимен 21Ако не си успял да разбереш какво ти казвам, едва ли ще разбереш какво търсят в Церн и за какво го търсят. Тези неща не са за твоята глава. Не си мъчи мозъчната клетка с подобна тематика.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17Ще придобием още, ако трябва. Ти си сложи едно въже и отърви Вселената о т себе си ...
19
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега предстои да открият дънните кварки на какво се разпадат,после ще търсят и тяхните съставни части и т.н..Тия да вземат да вкарат малко практическа полза от всичко дето го откриват,това е по-важно отколкото да дълбаят безспир
18
1
 
13
 
! Отговори
k преди 5 години
от тая статия ме заболя главътъ
17
3
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Напротив! Кокошката е първична защото Бог я е създал!
16
15
 
12
 
! Отговори
Извънземното преди 5 години
И??? Наблюдавахме разпадане на кварки, а преди това на фотони... Абе хора , разполагате с ограничен брой сетива не го ли разбрахте. Ще виждате това което ви е отредено от природата. Рибите знаят ли че има дървета хора птици??? Ще го научат ли някога??? Е толкова ще разберете и вие за тъмната материя..защото сте ограничени от сетивата които са ви дадени. А те са крайно недостатъчни за да разберете света.
15
3
 
4
 
! Отговори
физик преди 5 години
Само ми е много интересно как може да се наблюдава експериментално частица с дробен електричен заряд..............такива са кварките..........те имат заряд -1/3 или 2/3.Да не се окаже това поредната фалшива новина???
14
5
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
Яйцето е първично , защото е продукт на химическата еволюция.Кокошката е вторична, защото е продукт на биологичната еволюция.
13
15
 
13
 
! Отговори
физик преди 5 години
Теорията за големият взрив е пълна глупост и манипулация, измислена от един католически поп !!!!
12
15
 
6
 
! Отговори
физик преди 5 години
Черните дупки не съществуват реално.................стига с тия глупости на Хокинг...............безкрайно силното гравитационно поле се появява в уравненията на математическата физика, защото не знаем началните и граничните условия!!!