Глобално затопляне в ход: Буболечките изяждат храната на Земята

Заради глобалното затопляне много насекоми са по-гладни
Обновена: 3 сеп 2018 14:26 | 1 сеп 2018 21:33,
62
Глобално затопляне в ход: Буболечките изяждат храната на Земята
Снимка: Pixabay

Със все по-голямото затопляне на земното кълбо идват и повече суши, наводнения и унищожаваща земеделските култури жега. Това звучи притеснително, но съществува още по-голям проблеми на хоризонта.

Ново изследване сочи, че по-високите температури водят до появата на по-лакоми гъсеници, скакалци и други насекоми, които се хранят с растителни култури.

Потенциалът това да доведе до катастрофални последици за хранителните запаси на Земята е огромен, пишат от сп. "Сайънс". Тези гладни насекоми ще се нахвърлят върху посевите от жито, царевица и ориз, предупреждават експертите.

Франция, Европа и САЩ, големи производители на зърнени култури, ще бъдат по-засегнати от феномена на "гладните прегрели буболечки", отколкото тропическите райони като Бразилия или Виетнам, където насекомите се възползват максимално от метеорологичните условия. Да се даде оценка на загубите от този феномен, обаче,  ще бъде трудно.

Учените са взели предвид покачване на температурата с 2 градуса по Целзий и ефектът, който ще има това върху метаболизма и допълнителния апетит на насекомите. Те обаче не са взели предвид евентуално допълнително използване на пестициди или други промени, които биха предотвратили подобно бедствие.

Резултатът от изчислението е, че при увеличаване с 2 градуса на температурите на повърхността ще бъдат изядени 213 милиона тона посеви от трите фундаментални култури. Сега насекомите изяждат 166 милиона тона. Резултатът ще е увеличаване на цената на храните, а най-бедните ще бъдат най-засегнати.

Изследването цели да запали червената лампа на обществото и да припомни колко е важно хранителните запаси на планетата да се опазват. Ако катастрофалните прогнози се окажат верни, то в глобален план един на девет души вече страдат от липса на достатъчно храна. Очаква се населението на света да достигне 9,8 милиарда души до 2050 г.

Учените изтъкват, че най-големи загуби ще понесат големите производители САЩ, Франция и Китай. А най-голяма полза от феномена ще извлече насекомото от вида Diuraphis noxia. На френски неговото по-разпространено име е руска житна въшка, припомня Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
4
 
! Отговори
2+2 преди 5 години
Вместо порция кралски скариди ще ядем порция кралски скакалци
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КИТАЙЦИТЕ НЕ СА УБИЛИ ПЧЕЛИТЕ, ВЪРВИ НА ПРИСТАНИЩЕТО ВЪВ ВАРНА И ЩЕ ВИДИШ ХИЛЯДИ КОНТЕЙНЕРИ С ЕВТИН КИТАЙСКИ ПЧЕЛЕН МЕД.ПОСЛЕ НИ ГО ПРОДАВАТ КАТО БЪЛГАРСКИ НА ПРОМОЦИЯ.
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗНАЧИ НАМЕРИХА ПРИЧИНА ДА УВЕЛИЧАТ ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ.
47
1
 
6
 
! Отговори
До 42 Анонимния преди 5 години
Шо*казъ? Ха Ха Ха кои се бири за теб бре ,ти си Анонимен в плана им , та дори и да чешеш език с позитивен коментар в поткрепа на масоноилюминат философия :-Я напиши кои метал не ти добавят в менюто , кои гмо продукт има етикет, кое хапче лекува без ст.действия ,каде по въздух не се ръсят, коя ваксина няма алуминий КОИ ПРАВИЛА В НЕТА ОТ БИСКВИТИ ГАРАНТИРАТ ДАННИТЕ ТИ е тв*е ПОЗИТИВНОТО НА 42 ФРАНКЕНЩАЙНКО СВ*НО МИСЛЕЩИ
46
4
 
10
 
! Отговори
История даге преди 5 години
Ами като унищожавате птичките ще ви ядът бубулечките....В Китай комунистите избиха местните врабчета за да не им хапват от селскостопанската продукция вследствие на което цялота реколта беше нападната от трильони насекоми.След това ръсеха с хиляди тонове химикали,убиха всичко дори и пчелите,сега плодните дръвчета ги опрашват китайки с четчици цвят по чвят затова и плодовете им са скъпи и няма на пазара в София китайски ябълки мангои др. ,а само чесън и фъстъци обилно ръсени с пестициди...
45
1
 
7
 
! Отговори
ГЛОБАЛНЕН ПРОЕКТ преди 5 години
Демек е световното затопляне КИОТООБАМАКЕЪР нали казаха бре , че 2градуса затоплянето е намаляло :-ОСПРЕТЕ ДА РЪСИТЕ ТРОВИТЕ СВЕТА И ЗЕМЯТАААА СПРЕТЕ СВОБОДНАТА ЛАБОРАТОРИЯ НА ЗЕМЯТА НИ СПРЕТЕ ДА ВИДОИЗМЕНЯТЕ ЖИВАТА ПРИРОДА !!!!!!! СВЕТА СПРЯ ДА ВЯРВА НА ГЛОБАЛНИТЕ ви ЛЪЖИТЕ
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
9 милиарда души... и пак по-голямата част ще са в най-бедните райони, където ще е тотален ад. И тези хора в един момент ще тръгнат към Европа, която ще трябва да избира или да вади оръжията на границата или да посрещне смъртта си.
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Буболечките Абе тая Джесика да не е на 11 години? К'ъв е тоя недодялан речник?
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А стига ве! Нова мантра за либерастичните отпадъци ли намерихте? Сега шоруш и ал гор ще имат матрял да пеят същата песен поне още 30 години, ама няма да са живи извергите.
41
3
 
17
 
! Отговори
... преди 5 години
Насекомите също са храна. Вместо да се угояват крави и прасета ще се угояват насекоми. Разликата ще е единствено в написаното в менюто на ресторантите.
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМисля,че не си прав,точно тези които произвеждат напитки се борят за чиста природа,защото им трябва чиста вода,иначе ще им се сринат фирмите,ако водата е замърсена.Кока-кола също се борят за чиста вода.
39
2
 
38
 
! Отговори
Прасе с каска преди 5 години
Не знам кой е автора на статията, защото е очевидно, че вие сте просто едни неграмотни преписвачи. НО автора, ако има диплома, да я скъса и изгори, за нищо не става.Богомолките са хищни насекоми и не се хранят с растения.Цялата словесна диария ми напомня за Мирча Кришан и краставицата.
38
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Toва е бъд ещето.Още преди време учени се опитваха да използват насекоми за приготвяне на храна или поне извличането на съставки,като аминокиселини и протеини от тях.Така е!От собствената си простотия и лакомия човекът напрви цвета едно сметище. Вече планктона в океаниете е микс с микрополимери и това идва до нас по хранитекните вериги.Питейната, натурално чиста,вода навсякъде по света се съсипва, за да може някой да ти донесе същата,но филтрувана и в полимерна бутилка, за да си платиш за нея.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИзводСоц идилия.
36
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41Пич ти имаш много сериозни психични проблем... ама ти си си русофил така, че нормално.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ше им измислят мор, особено китайците.
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е виновен пуснал е руската въшка и ще настъпи глад и между другото само да отбележа богомолката не е тревопасно насекомо, напротив колкото повече са толкова повече насекоми ще ядат.
33
2
 
26
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ама как умело набутахте пак руснаците.:))Едно време в Работническо дело имаше по малко пропаганда.Как точно руската въшка:) ще ви яде посевите заради по високите температури при порожение че ако е руска би следвало да живее на по хладен климат.Тоест затоплянето би и се отразило и на нея зле
32
2
 
27
 
! Отговори
Мале, мале преди 5 години
Тази статия не е написана на български език. Моля, оправете грешките, че този път са над 10. Четат млади хора и се учат от вас. Носете си отговорността.
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еееее,аз се чудех защо като си увелича парното огладнявам,а то каква била причината!Само се чудя,защо през лятото отслабваме,вместо да дебелеем?