Кой саботира? Нови следи от бормашина на МКС

Руски спецове ще проверяват космическите кораби на Байконур
14 сеп 2018 16:23, Екип на Dnes.bg
68
Кой саботира? Нови следи от бормашина на МКС
Снимка: "Монитор"

Нови следи от бормашина бяха открити по обшивката на кораба "Съюз МС-90", който е стикован с Международната космическа станция /МКС/, предаде ТАСС, позовавайки се на източник от ракетно-космическия отрасъл.

По негови думи отвърстия от свредло има не само в битовия отсек на апарата, но и върху екрана за противометеоритна защита. Тя покрива кораба от външната страна и е установена на разстояние от 15 милиметра от херметичния корпус, допълват експерти.

Първата дупка /в битовия отсек на "Съюз"/ беше открита от астронавтите в края на август. Първоначално се смяташе, че отверстието е възникнало при попадане на микрометеорит. По-късно обаче стана ясно, че дупката се е появила след използването на свредло. Нещо повече - вътрешната комисия на руската ракетна компания "Енергия" стигна до извода, че цепнатината върху МКС е пробита умишлено.

Разследващите случая квалифицираха инцидента като "преднамерено действие на неустановени лица, довело до изтичане на въздух от МКС". Тази формулировка на проверяващите е базирана на факта, че вътре в "Съюз" не са били предвидени никакви планови действия за пробиване на дупка в корпуса с дебелина 2 милиметра, съобщава "Монитор".

"Ако някой е използвал свредло, то това е била преднамерено", категорични са от разследващата комисия. Източник на РИА Новости поясни, че корабите "Съюз" се произвеждат в поединично, а монтажът се осъществява ръчно, затова често отделните детайли се подбират на място. Но бормашина в случая не се използва, тъй като всички отверстия се изготвят с помощта на преса.

Междувременно специалисти от руската корпорация "Енергия" започнаха да проверяват за наличието на цепнатини всички космически кораби, намиращи се на космодрума Байконур. Агенциите посочват, че става дума за транспортните пилотирани апарати "Съюз МС-10" и "Прогрес МС-11". Експертите разконсервират корабите и ги подготвят за проверка на системите. В близките дни апаратите ще бъдат огледани за следи от "нещатно въздействие", обясниха от корпорацията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Психично нестабилни русофили седнали да ми говорят за космос :) абе абдали я отивайте си пийте бирата пред блока с останалите нехранимайковци :) там се надлъгвайте колкото искате или вече и там не ви искат а? :)
21
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СВОБОДЕНЕдин път съм ходил в руската *** и повече не мисля да повторя. И това е повече от 99% от душевно болните ни русофили тук които са я виждали само на карта. Русия е ***. Същата дупка като източна европа. От където е минала си е оставила пригнолото семе.
20
1
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
Кое визираш ?
19
3
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Виж приятелю, не си ли гледал по филмите какво става, когато космическия кораб се разхерметизира? Я виж и клипчета какво се случва с кенче сода, когато е във вакуумна камера и после ще си говорим пак има ли летене в космоса/няма ли... Това е пропаганда за деца и "великите сили" са в консенсус по този въпрос, защото става въпрос "човеколюбива идея" с цел човечеството да загърби различията си след кървавата ВСВ. Но рано или късно почват да лъсват истините. И за сведение: не съм "плоскоземец".
18
5
 
10
 
! Отговори
СВОБОДЕН преди 5 години
До Анонимен 14ти кога последно ходи в Русия, че стигно до този извод, ***............каква е аналогията с Чаплин ? или просто се опита да изглеждаш ИНТЕЛИГЕНТЕН. тъппанар
17
3
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Кацали са в пустинята невада
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16Оф вие пък сте ми едни интелектуалци ама :) научихте една нова думичка и гледам я дъвчете нон стоп :) жалко че нямате идея какво означава :)
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12Още ли го въртите това кацане? :) Интересно защо никоя друга космическа агенция по света не го успорва? Да не би защото има достатъчно много доказателства за това? Да не говорим, че няколко нации имат сателити фоторграфиращи лунната повърхност и всичко се вижда :) както е на ЛРО. Аман от глупостите ви вече ако ще се правите на компетентни поне бъдете в течение и се информирайте от нещо друго освен ютуб и днес бг
14
2
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Ама ти с пирини ли си " играеш" ? То бива садомазо ама това твоето чупи рекорди !
13
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е някаква комедия от ония от времето на Чаплин :) хем ти е смешно хем ти е тъжно да ги гледаш.
12
4
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Тези дупки трябва да са направени горе.Предполагам че модула преминава куп изпитания преди да го изтрелят.Няма как да не забележат най малкото загуба на налягане.
11
4
 
7
 
! Отговори
До 6 ПРОПАГАНДА преди 5 години
Хайде бе ! Мога да се съглася с теб само за американското кацане на Луната но за международната космическа станция не съм съгласен. Тя съществува и е на околоземна орбита. В нея има група космонавти.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АзКое да изместят кои системи? :))) Я обясни че гледам разбираш :)
9
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дупката на стената е от пирона с който са опитали да закачат портрета на Путин.
8
7
 
10
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
Самите руснаци си правят съботажи.Лесно могат да го хванат ако разледват.Един по един с топъл качамак на тумбака и пеят като канарчета.
7
1
 
4
 
! Отговори
MIB преди 5 години
Да питат мъжете в черно.
6
32
 
6
 
! Отговори
ПРОПАГАНДА преди 5 години
Само тъпaнари биха повярвали на това как сега изведнъж има някаква бормашина на станцията. Първо - летенето в космоса е невъзможно! Цялата пропгаганда между 1950 и 2018 е с цел да се промотира мир на земята. Всъщност всички тия клипчета с астронавти са снимани в басейни с вода с ниско съдържание на кислород, за да не се виждат балончетата, но има достатъчно клипчета, на които това става ясно. Значи казвам ви го само, за да почнете сами да учите. Няма място да ви обясня всичко тук. Поздрави!
5
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пияндурниците са сглобявани кораба в понеделник и са объркали бормашина с туба с лепило. Само шишето с водка не са объркали.
4
11
 
7
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ясно е кой съботира, краварите, искат да компрометират руските системи за да ги изместят.
3
1
 
17
 
! Отговори
Muradoff преди 5 години
Само македонци могат да направят такава поразия всички са квалифицирани