Кой саботира? Нови следи от бормашина на МКС

Руски спецове ще проверяват космическите кораби на Байконур
14 сеп 2018 16:23, Екип на Dnes.bg
68
Кой саботира? Нови следи от бормашина на МКС
Снимка: "Монитор"

Нови следи от бормашина бяха открити по обшивката на кораба "Съюз МС-90", който е стикован с Международната космическа станция /МКС/, предаде ТАСС, позовавайки се на източник от ракетно-космическия отрасъл.

По негови думи отвърстия от свредло има не само в битовия отсек на апарата, но и върху екрана за противометеоритна защита. Тя покрива кораба от външната страна и е установена на разстояние от 15 милиметра от херметичния корпус, допълват експерти.

Първата дупка /в битовия отсек на "Съюз"/ беше открита от астронавтите в края на август. Първоначално се смяташе, че отверстието е възникнало при попадане на микрометеорит. По-късно обаче стана ясно, че дупката се е появила след използването на свредло. Нещо повече - вътрешната комисия на руската ракетна компания "Енергия" стигна до извода, че цепнатината върху МКС е пробита умишлено.

Разследващите случая квалифицираха инцидента като "преднамерено действие на неустановени лица, довело до изтичане на въздух от МКС". Тази формулировка на проверяващите е базирана на факта, че вътре в "Съюз" не са били предвидени никакви планови действия за пробиване на дупка в корпуса с дебелина 2 милиметра, съобщава "Монитор".

"Ако някой е използвал свредло, то това е била преднамерено", категорични са от разследващата комисия. Източник на РИА Новости поясни, че корабите "Съюз" се произвеждат в поединично, а монтажът се осъществява ръчно, затова често отделните детайли се подбират на място. Но бормашина в случая не се използва, тъй като всички отверстия се изготвят с помощта на преса.

Междувременно специалисти от руската корпорация "Енергия" започнаха да проверяват за наличието на цепнатини всички космически кораби, намиращи се на космодрума Байконур. Агенциите посочват, че става дума за транспортните пилотирани апарати "Съюз МС-10" и "Прогрес МС-11". Експертите разконсервират корабите и ги подготвят за проверка на системите. В близките дни апаратите ще бъдат огледани за следи от "нещатно въздействие", обясниха от корпорацията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я да пускат американците с парашути надолу, че ще съсипят станцията.
1
2
 
27
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ееее тва вече е смешно.Такива и.диотщини и през Студената война нямаше.