НАСА прати лазер да изследва топенето на ледовете

Мисията е изключително важна за науката
16
НАСА прати лазер да изследва топенето на ледовете
Снимка: Reuters, архив

Космическия апарат "Айссат-2" на НАСА, който ще измерва ледовете на Земята с авангарден лазер, беше изстрелян с ракета "Делта 2" от базата "Ванденбърг" в Калифорния, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.

Мисията е "изключително важна за науката", каза по-рано Ричард Слонакър, който отговаря за програмата "Айссат-2" в НАСА.

Почти 10 години американската космическа агенция няма орбитален апарат, който да измерва дебелината на ледената покривка по планетата. Предишната мисия "Айссат" продължи от 2003 до 2009 г. Благодарение на нея специалистите научиха, че шелфовете изтъняват, и че площта, покрита с лед в Гренландия и Антарктика, намалява. Оттогава събирането на данни става със самолет, който лети над Арктика и Антарктида.

Новият космически апарат ще даде възможност на специалистите да разберат колко допринася топенето на ледовете за покачването на океанското ниво.

"Ще получим възможност да изследваме начина, по който ледът еволюира през една година" - каза Том Уогнър от програмата "Криосфера" (земен лед) на НАСА. Комбинирането на тези точни данни с известните от предишни години ще подобри разбирането на климатичните промени и ще даде възможност за по-добри прогнози за покачването на морското ниво.

"Айссат-2" е оборудван с два лазера, от които единият е резервен. Те са с много по-добри показатели от използвания за предишната мисия.

Въпреки мощността си, лазерният лъч няма да е толкова топъл, че да разтопява леда, защото орбиталният апарат ще е на височина 500 км над Земята.

Лазерът на "Айссат-2" ще е с 10 000 пулса в секунда, при 40 за предшественика му. Затова данните ще са много по-подробни. Измерванията ще се правят на всеки 70 см по траекторията на спътника. Освен дебелината на леда и повърхността, която покрива, той ще измерва наклона на основата.

Мисията "Айссат-2" е предвидена за три години, но спътникът има достатъчно гориво за десетилетие, ако бъде решено да бъде продължена.


16
Още по темата: лазерНАСАледове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 5 месеца
Измерването на ледената обвивка на полюсите и нейното изменение е жизнено важно за човечеството, не разбирам защо се шегувате на тази тема?!?
14
3
 
2
 
! Отговори
Ха ха преди 6 месеца
Изпратения от НАСА Лазар се обадил , че ще закъснее . Отбил се е до кръчмата да презареди .
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен - Те на всичко викат "лазер" за да изглежда по-така.

Само в КАТ му викат Лазар!
12
3
 
7
 
! Отговори
В отговор преди 6 месеца
РосКосмос изстреля бидон с кисели краставички

Венсеремос


;)
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Егати лазера

Те на всичко викат "лазер" за да изглежда по-така.
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тия имаха план да унищожават луната, сега с лазер се загрижили за леда, кой ли им вярва?
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
относно "глобалното затопляне"! това е далаверата на века! ако нещо зависеше толкова от човешката дейност, отдавна всичко да беше забранено! четете, бе хора! през 70-те години е имало "глобално замръзване"! маргарет тачър е дала много пари на група учЕни, да "докажат", ефекта е от човешката дейност и те го "доказали"! проблема е в еколозите! знаете ли колко хора ще останат без работа, ако се разчуе истината?! топенето го има от векове и пак се възстановява! от слънцето е всичко! и пропаганда!
8
2
 
5
 
! Отговори
Егати лазера преди 6 месеца
Тоя лазер пък взел че снимал урагана Florence. Тази снимка беше на CNN вчера.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За съжаление от много години се правят изследвания и до там. Не се взимат никакви мерки за спирането на глобалното затопляне.
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 2

Даже не знаеш, че руснаците не са много по свинското. Как е твоята кочинка ? Грухтят ли прасенцата ?
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Булава

Така да ми е писнало от душевно болни русофили...
4
1
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 6 месеца
Не се знае кой кого първи.
3
1
 
2
 
! Отговори
Нивичок преди 6 месеца
Лазар от фтори ход ли пратиха,упрай са чуека,брао.
2
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А какво изпратиха свинарите от русия ?
1
19
 
8
 
! Отговори
Булава преди 6 месеца
Колкото повече ракети пращат в космоса горивото от тия ракети изгаря озоновия слой Не е далеч денят, когато Путин ще опържи говедарника за да спаси човечеството от краварската заплаха.